TR
EN
MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ
Öz
Çalışma içerisinde çeşitli ülkelerin anayasalarındaki dokunulmaz anayasal hükümlerin hukuki değeri karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere, Belçika, Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden seçilen örneklerle, bu ülkelerdeki anayasal dokunulmazlık kavramı ve bu hükümlerinin hukuk sistemindeki yeri analiz edilecektir.
Çalışmanın temel amacı, bu ülkelerdeki dokunulmaz anayasal hükümlerin hukuki değeri ve uygulama biçimlerini karşılaştırmak ve aralarındaki benzerlikleri ve farkları belirlemektir. Dokunulmaz anayasal hükümler, genellikle anayasanın belirli kısımların değiştirilmesi veya ortadan kaldırılması mümkün olmayan hükümler olarak tanımlanmakta ve bu nedenle anayasal istikrarın korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Belçika ve Fransa’nın anayasal sistemleri, dokunulmazlık kavramını sıkı bir şekilde tanımlamakta ve belirli hükümleri anayasal değişikliklerden korumaktadır. Yunanistan’da da benzer bir yaklaşım görülmekle birlikte, bazı esneklikler söz konusudur. İtalya ve Portekiz, dokunulmazlık kavramını daha detaylı düzenleyerek anayasal değişikliklerin sınırlarını çizerken, İspanya ve Almanya’nın anayasal sistemleri, bu hükümlerinin hukuki değerini ve sınırlarını belirleyen katı kurallara sahiptir.
Bu çalışma, her ülkenin anayasal dokunulmazlık hükümlerinin hukuki değerini ve uygulama biçimlerini detaylı bir şekilde inceleyerek, uluslararası karşılaştırmalı hukuk literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dokunulmaz anayasal hükümlerinin hukuki etkileri ve anayasal istikrar üzerindeki rolü hem teorik hem de pratik açılardan ele alınarak, bu konuda daha geniş bir anlayış geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmad F, The Making of Modern Turkey (London, 1993).
- Arato A, ‘Constitutional Politics in a New Key’ (1995) 62 (2) Social Research 463.
- Avrupa Birliği Üyesi Bazı Ülkelerin Anayasaları (Ankara, 2011).
- Badinter R ve Genevois B, Anayasal Normların Hiyerarşisi ve Temel Hakların Korunmasındaki Fonksiyonu. (Ankara, 1990).
- Badinter R, ‘İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi ve İçtihat’ P.U.F. (Paris, 1989).
- Barthélemy J ve Duez P, Anayasa Hukuku Üzerine El Kitabı (Paris, 1933).
- Beaud O, ‘Devlet Egemenliği, Kurucu Yetki ve Maastricht Anlaşması’, (RFDA, 1993) 1045.
- Branchent B, Beşinci Cumhuriyet Döneminde Anayasa Değişikliği (L.G.D.J. 1994).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Hukuk (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
17 Ocak 2025
Yayımlanma Tarihi
20 Ocak 2025
Gönderilme Tarihi
25 Kasım 2024
Kabul Tarihi
8 Ocak 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Sayı: 61
APA
İbrahim, A. (2025). MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 61, 161-186. https://doi.org/10.54049/taad.1621988
AMA
1.İbrahim A. MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ. TAAD. 2025;(61):161-186. doi:10.54049/taad.1621988
Chicago
İbrahim, Abdülazim. 2025. “MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ”. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, sy 61: 161-86. https://doi.org/10.54049/taad.1621988.
EndNote
İbrahim A (01 Ocak 2025) MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi 61 161–186.
IEEE
[1]A. İbrahim, “MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ”, TAAD, sy 61, ss. 161–186, Oca. 2025, doi: 10.54049/taad.1621988.
ISNAD
İbrahim, Abdülazim. “MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ”. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi. 61 (01 Ocak 2025): 161-186. https://doi.org/10.54049/taad.1621988.
JAMA
1.İbrahim A. MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ. TAAD. 2025;:161–186.
MLA
İbrahim, Abdülazim. “MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ”. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, sy 61, Ocak 2025, ss. 161-86, doi:10.54049/taad.1621988.
Vancouver
1.Abdülazim İbrahim. MUKAYESELİ ANAYASALARDA DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİN HUKUKİ TAHLİLİ VE UYGULAMA BİÇİMLERİ: TÜRKİYE, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, PORTEKİZ, İSPANYA VE ALMANYA ÖRNEĞİ. TAAD. 01 Ocak 2025;(61):161-86. doi:10.54049/taad.1621988