Öz
Güven ve güvenlik duygusu insan için temel psikolojik ihtiyaçlar arasında yer almaktadır. Suç ise güvenlik ihtiyacını olumsuz etkileyen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Suç davranışını tetikleyen, etkileyen faktörler olduğu gibi caydırıcı ve önleyici faktörler de bulunmaktadır. Bu bağlamda suç kavramı, psikolojinin ilgi alanı olarak insan davranışı ile sosyal yönleri de kapsayan bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır. Asıl ulaşılmaya çalışılan hedef ise suçu önleyici ve azaltıcı amaçla yapılabilecek çalışmalara katkı sunmaktır.
Suçun çok yönlü bir temelde ele alınması gerekmektedir. Psikolojik yaklaşımların kanun koyucu ve uygulayıcı açısından yardımcı olabileceği ve hukuksal perspektif açısından suçun daha detaylı değerlendirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu açıdan makalenin hukuk literatürünede katkı sağlaması beklenmektedir. Psikolojik yaklaşım ve değerlendirmelere ek olarak, suç önlemeye yönelik sosyal ve çevresel bir takım boyutlardaki yaklaşım ve tedbirlere de değinilecektir. İnsan davranışındaki sapmalar, bunlara sebep olabilecek faktörler ve sonuçları hakkındaki bilgilerinde farkındalık artışı oluşturması beklenmektedir. Makalenin temel amacı ise suç önleme mekanizmaları konusunda bilimsel ve pratik yöntemleri ortaya çıkarmak ve ilgili kurumlara insan psikolojisi açısından bir bakış açısı sağlamaktır.
Sağlıklı birey ve toplumlar, güven ortamında gelişir. Suçların ortaya çıkması ve yayılması ise güvenliği tehdit eden bir durumdur. Bu durumda insan doğası gereği öncelikle güvenliğini sağlamaya yönelir. Suç ve güvenlik arasındaki bu karşılıklı etkileşimde, güvenliğin ağır basması açısından suç önleyici ve güvenlik sağlayıcı tüm mekanizmalara büyük sorumluluk düşmektedir. Bu noktada psikolojik değerlendirmelerin suç önlemeye büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir.