Salinity problem which is seen most common nowadays, affects 7% of total terrestrial area in the world. It has been reported that 30% of
agricultural areas will be affected from salinity in forthcoming quarter century. In this study, the effects of different salt (NaCl) concentrations
(0-control, 50, 150 and 250 mM) on morphological and physiological characters in seedling growth stage of sunflower were examined. Plant
height, plant fresh and dry weights, secondary and tertiary leaf areas as morphological characters; chlorophyll contents, superoxide dismutase
(SOD), glutathione reductase (GR), ascorbate peroxidase (APX), and catalase (CAT) activities as physiological characters were determined.
Increasing salt concentrations caused to decrease in plant height, root length and leaf area. The highest values regarding chlorophyll contents
were obtained from 250 mM salt concentration. All physiological characters decreased in increasing salt concentrations except catalase (CAT)
activity
Günümüzde yaygın olarak görülen tuzluluk problemi, dünyadaki toplam karasal alanın %7’sini etkilemektedir. Önümüzdeki çeyrek yüzyıl
içerisinde tarım alanlarının %30’unun tuzdan etkileneceği bildirilmektedir. Bu araştırmada farklı tuz (NACl) konsantrasyonlarının (0-kontrol,
50, 150 ve 250 mM) ayçiçeğinin fide gelişim döneminde morfolojik ve fizyolojik karakterler üzerine etkisi araştırılmıştır. Morfolojik karakterler
olarak; bitki boyu, bitki yaş ve kuru ağırlıkları, ikincil ve üçüncül yaprakların alanı ile fizyolojik olarak; klorofil kapsamları, süperoksit
dismutaz (SOD), glutatiyon redüktaz (GR), askorbat peroksidaz (APX) ve katalaz (CAT) aktiviteleri belirlenmiştir. Artan tuz konsantrasyonu
bitki boyu, kök uzunluğu ve yaprak alanının azalmasına neden olmuştur. Klorofil kapsamları bakımından en yüksek değerler 250 mM tuz
konsantrasyonundan elde edilmiştir. Artan tuz konsantrasyonlarında katalaz (CAT) aktivitesi dışında tüm fizyolojik karakterler düşmüştür
Other ID | JA57VG76YU |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 9 Issue: 1 |