Araştırmada, kuytucak/Kozan(Adana)’da biri standart 3 yerel nar çeşitlerinin bitkisel ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Çeşitler de
hasat Ekim başında başlamıştır. Nar çeşitlerinin meyve kabukları kırmızı ve ince yapılıdır. Çeşitlere göre daneler, açık kırmızı, kırmızı; sert ve
yumuşak çekirdeklidir. Hicaz Nar, Kuytucak Tatlı Nar, Kuytucak Mayhoş Nar ve Ekşi Nar çeşitlerinde meyve ağırlıkları ortalama 270 g (Ekşi
Nar) – 457 g (Hicar Nar); 100 dane ağırlıkları 37 g (Hicaz Nar)- 69 g (Kuytucak Mayhoş) ; şıra randımanları %71 (Eşi Nar)- %81 (Kuytucak
Tatlı) bulunmuştur. Suda çözünebilir kuru madde miktarı çeşitlerde ortalama %16 ve titrasyon asitliği %1.8 civarında olmuştur
In this study, 4 pomegranate varieties called Hicaz Nar, Kuytucak Tatlı Nar, Kuytucak Mayhoş Nar and Ekşi nar were studied. Harvest had started at the first of October for whole varieties. Fruit skins are red and thin. Grains are light and dark red and soft or hard seeded. Fruit weights of cultivars were found average 270 g (Ekşi Nar) – 457 g (Hicar Nar); 100 grains weights of cultivars were found average 37 g (Hicaz Nar)- 69 g (Kuytucak Mayhoş) ; Fruit juice ratios of cultivars were found average %71 (Eşi Nar)- %81 (Kuytucak Tatlı). Total soluble solid was found about 16,00% for whole varieties. Titration acidity is almost 1.8 % in cultivars
Other ID | JA79CV29VY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 8 Issue: 2 |