Bu çalışma, 2006-2008 yılları arasında Isparta ilinde soğuk hava depolarında bulunan elmalarda hasat sonu hastalıkların ve yaygınlık
oranlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Penicillium expansum elmalarda en yaygın görülen hasat sonu çürüklük olarak belirlenmiştir.
Penicillium çürüklüğüne bağlı kayıpların %40’a varan oranlarda olduğu belirlenmiştir. Yüzeysel çürüklük ya da meyve içi siyah çürüklüğü olarak
bilinen Alternaria alternata, Penicillium çürüklüğünün ardından yaygın olarak belirlenen diğer etmen olmuştur. Bunların yanı sıra, Botrytis cinerea
(gri küf), Glomerella cingulata (acı çürüklük), Venturia inaequalis (kara leke), Cryptosporiopsis spp. (boğa gözü), Sphaeropsis çürüklüğü ve bir
bazidiomycet üyesi hasat sonrası hastalıklara neden olan funguslar arasında yer almıştır. Mucor ve Aspergillus çürüklükleri daha düşük oranlarda
görülmüş (%3.0 ve %5.5) ve hasat sonu kayıplara neden olan etmenler arasında daha az önemde olduğu belirlenmiştir. Hasat sonrası ortaya çıkan
fizyolojik bozukluklar arasında acı benek, yüzeysel kararmalar, soğuk zararı, nem düzensizliklerine bağlı oluşan belirtiler ve içsel kahverengileşme
dikkat çekici olmuştur. Bu çalışma sonucunda hasat sonu kayıplara neden olan biyotik ve abiyotik hastalıkların belirlenmesi bölgemiz için hasat
öncesi ve sonrası önlemlerin alınmasında ve mücadele yaklaşımlarının belirlenmesinde önemli olacaktır.
This study was conducted to determine the post-harvest diseases and pravalence of apples in cold storage of Isparta in 2006-2008. Penicillium expansum was determined the most common post-harvest rot of apples. The losses of rot depending on Penicillium were around 40%. Superficial mold and black rot caused by Alternaria alternata was determined the common disease following Penicillium In addition, the other post-harvest diseases were Botrytis cinerea (gray mold), Glomerella cingulata (bitter rot), Venturia inaequalis (pin point scab), Cryptosporiopsis spp. (bull’s eye rot), Sphaeropsis rot and a member of basidiomycet group. Mucor and Aspergillus rots were at lower rates and determined to be the less important factors of losses of post-harvest. Among physiological disorders appeared post-harvest such as bitter pit, superficial scald, cold damage, humidity disorders and internal browning were remarkable. As a result of this study, the determination of biotic and abiotic diseases cause losses will be important to take precautions before and after harvest and to manipulate the control approaches in our region
Other ID | JA33EK93PC |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2 |