Bu çalışmanın amacı, Tokat ekolojik şartlarında yetiştirilmiş olan Amasya ve Granny Smith elma çeşitlerinin 3 aylık depolama sonrası raf
ömrü süresince fiziko-mekanik özelliklerini belirlemektir. Denemede, iki elma çeşidinin; 0, 7, 14, 21 ve 28 günlük raf ömrü süresince fiziksel
özellikleri (boyut özellikleri, küresellik, yüzey alanı, % ağırlık kaybı; mekanik özellikleri (kopma kuvveti, özgül deformasyon, kopma enerjisi ve
kopma için gerekli olan güç) ile beraber suda çözünebilir kuru madde (Briks) değerlerinin değişimleri incelenmiştir. Elmaların boyutları (geometrik
ortalama çap); 0 ve 28 gün arasındaki raf ömrü süresine göre; Amasya çeşidinde, 58,88-58,91 mm ve Granny Smith çeşidinde ise 60,87-60,10
mm arasında değişmiştir. Raf ömrü süresince, küresellik değerleri de Amasya çeşidinde, 1,047-1,060 ve Granny Smith çeşidinde ise 1,056-1,034
arasında değişmiştir. Kopma kuvveti ve özgül deformasyon değerleri sırasıyla, Amasya çeşidinde 509,2-331,0 N; %39,07-29,1 ve Granny Smith
çeşidinde 498,3-231,7 N; %92,1-35,1 arasında değişmiştir. Briks değerleri ise Amasya çeşidinde %11,98-12,70 ve Granny Smith çeşidinde ise
%12,48-11,90 arasında değişmiştir. Granny Smith elma çeşidinde depolama sonrası raf ömrü süresinin mekanik özellikler ve Briks değerleri
üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur(P<0.01).
The aim of this study was to determine the physico-mechanical properties of two cultivars of apples, Amasya and Granny during shelf life periods after three months storage. In this experiment, the physical properties (size, sphericity, surface area and weight lose); mechanical properties (rupture force, specific deformation, rupture energy and required power of rupturing) and total soluble solids (Brix) content of two apple cultivars were investigated among 0, 7, 14, 21 and 28 days shelf life periods, respectively. The size of the apple cultivars ranged from 58.88 to 58.91 mm and 60.87 to 60.10 mm for Amasya and Granny Smith cultivars, respectively. During the shelf life period, the sphericity ranged from 1.047 to 1.060 (Amasya) and from 1.056 to 1.060 (Granny Smith), respectively. Rupture force and specific deformation ranged from 509.2 to 331.0 N; 39.07% to 29.10% for Amasya cultivar; and 498.3 to 231.7 N; 92,1% to 35.1% for Granny Smith cultivar, respectively. Brix (total soluble solid content) values ranged from 11.98 to 12.70% for Amasya cultivar; from 12.48 to 11.90% for Granny Smith cultivar, respectively. The effect of shelf life periods on mechanical properties and Brix value were significant for Granny Smith apple cultivar (P<0.01)
Other ID | JA85UD24TU |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2 |