BibTex RIS Cite

Amasya ve Granny Smith Elma Çeşitlerinin Raf Ömrü Sürecince Fiziko-Mekanik Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2009, Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2, 7 - 13, 01.07.2009

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Tokat ekolojik şartlarında yetiştirilmiş olan Amasya ve Granny Smith elma çeşitlerinin 3 aylık depolama sonrası raf
ömrü süresince fiziko-mekanik özelliklerini belirlemektir. Denemede, iki elma çeşidinin; 0, 7, 14, 21 ve 28 günlük raf ömrü süresince fiziksel
özellikleri (boyut özellikleri, küresellik, yüzey alanı, % ağırlık kaybı; mekanik özellikleri (kopma kuvveti, özgül deformasyon, kopma enerjisi ve
kopma için gerekli olan güç) ile beraber suda çözünebilir kuru madde (Briks) değerlerinin değişimleri incelenmiştir. Elmaların boyutları (geometrik
ortalama çap); 0 ve 28 gün arasındaki raf ömrü süresine göre; Amasya çeşidinde, 58,88-58,91 mm ve Granny Smith çeşidinde ise 60,87-60,10
mm arasında değişmiştir. Raf ömrü süresince, küresellik değerleri de Amasya çeşidinde, 1,047-1,060 ve Granny Smith çeşidinde ise 1,056-1,034
arasında değişmiştir. Kopma kuvveti ve özgül deformasyon değerleri sırasıyla, Amasya çeşidinde 509,2-331,0 N; %39,07-29,1 ve Granny Smith
çeşidinde 498,3-231,7 N; %92,1-35,1 arasında değişmiştir. Briks değerleri ise Amasya çeşidinde %11,98-12,70 ve Granny Smith çeşidinde ise
%12,48-11,90 arasında değişmiştir. Granny Smith elma çeşidinde depolama sonrası raf ömrü süresinin mekanik özellikler ve Briks değerleri
üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur(P<0.01).

Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods

Year 2009, Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2, 7 - 13, 01.07.2009

Abstract

The aim of this study was to determine the physico-mechanical properties of two cultivars of apples, Amasya and Granny during shelf life periods after three months storage. In this experiment, the physical properties (size, sphericity, surface area and weight lose); mechanical properties (rupture force, specific deformation, rupture energy and required power of rupturing) and total soluble solids (Brix) content of two apple cultivars were investigated among 0, 7, 14, 21 and 28 days shelf life periods, respectively. The size of the apple cultivars ranged from 58.88 to 58.91 mm and 60.87 to 60.10 mm for Amasya and Granny Smith cultivars, respectively. During the shelf life period, the sphericity ranged from 1.047 to 1.060 (Amasya) and from 1.056 to 1.060 (Granny Smith), respectively. Rupture force and specific deformation ranged from 509.2 to 331.0 N; 39.07% to 29.10% for Amasya cultivar; and 498.3 to 231.7 N; 92,1% to 35.1% for Granny Smith cultivar, respectively. Brix (total soluble solid content) values ranged from 11.98 to 12.70% for Amasya cultivar; from 12.48 to 11.90% for Granny Smith cultivar, respectively. The effect of shelf life periods on mechanical properties and Brix value were significant for Granny Smith apple cultivar (P<0.01)

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA85UD24TU
Journal Section Research Article
Authors

Ebubekir Altuntaş This is me

Cemal Kaya This is me

Mehmet Yıldız This is me

Oğuz Tekelioğlu This is me

Publication Date July 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Issue: 2 - Year: 2009 Issue: 2

Cite

APA Altuntaş, E., Kaya, C., Yıldız, M., Tekelioğlu, O. (2009). Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods. Reserach Journal of Agricultural Sciences(2), 7-13.
AMA Altuntaş E, Kaya C, Yıldız M, Tekelioğlu O. Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). July 2009;(2):7-13.
Chicago Altuntaş, Ebubekir, Cemal Kaya, Mehmet Yıldız, and Oğuz Tekelioğlu. “Determination of Physico-Mechanical Properties of Amasya and Granny Smith Apple Cultivars During Shelf Life Periods”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2 (July 2009): 7-13.
EndNote Altuntaş E, Kaya C, Yıldız M, Tekelioğlu O (July 1, 2009) Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 7–13.
IEEE E. Altuntaş, C. Kaya, M. Yıldız, and O. Tekelioğlu, “Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 2, pp. 7–13, July 2009.
ISNAD Altuntaş, Ebubekir et al. “Determination of Physico-Mechanical Properties of Amasya and Granny Smith Apple Cultivars During Shelf Life Periods”. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 (July 2009), 7-13.
JAMA Altuntaş E, Kaya C, Yıldız M, Tekelioğlu O. Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009;:7–13.
MLA Altuntaş, Ebubekir et al. “Determination of Physico-Mechanical Properties of Amasya and Granny Smith Apple Cultivars During Shelf Life Periods”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, 2009, pp. 7-13.
Vancouver Altuntaş E, Kaya C, Yıldız M, Tekelioğlu O. Determination of physico-mechanical properties of Amasya and Granny Smith apple cultivars during shelf life periods. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2009(2):7-13.