IAraştırmada bazı kan portakallarının üç yapraklı ile yapılan kontrollü melezlemesinden elde edilmiş nüseller kan portakalı klonlarının
ikinci aşama seleksiyon hatları kullanılmıştır. Adana ekolojik koşulları altında yetiştirilen “Sanguigno 16-10, Sanguigno 16-9, Sanguigno
19-14, Sanguinello 16-8, Di Giappone B 2/5 17-4, Kan Portakalı P 25 20-14, Moro A11, Sanguinello Semple B 2/20 21-14, Tuzcu
kanportakalı B 3/12 15-4” adlı nüseller kan portakalı çeşitlerinin meyve ağırlığı, uzunluğu, genişliği ve indeksi, kabukkalınlığı, çekirdek
sayısı, SÇKM, titre edilebilir asitlik miktarı, SÇ KM/asitlik, usaremiktarı, C vitamin içeriği ile meyve kabuki ve meyve suyu renkleri (L, a,
b, Chroma, hueo) belirlenmiştir. 2009 ve 2010 yılları olmak üzere iki yıl boyunca değerlendirilen meyve kalite parametreleri bakımından
nüseller kan portakallarında iki yılın ortalamasında en yüksek meyve ağırlığı ve kabuki kalınlığı Sanguigno 16-9 klonunda; en yüksek
SÇKM/asitoranı Tuzcu kan portakalında saptanmıştır. Kan portakalları için önemli bir kalite parametresi olan meyvesuyu renginde ise en
koyu kırmızı renk Sanguinello 16-8 ve Moro A11 kan portakalı klonlarında belirlenmiştir
In this study second step selection lines of nucellar blood orange clones obtained by controlled hybridization of some blood orange cultivars with Poncirus trifoliate were used. Fruit weight, height, width and index, rind thickness, seed number, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA ratio, fruit juice content, vitamin C content, fruit peel and juice color (L, a, b, Chroma, hueo) of “Sanguigno 16-10, Sanguigno 16-9, Sanguigno 19-14, Sanguinello 16-8, Di Giappone B 2/5 17-4, Blood Orange P 25 20-14, Moro A11, SanguinelloSemple B 2/20 21-14, Tuzcu Blood Orange B 3/12 15-4” were determined under Adana ecological conditions. In terms of fruit quality of nucellar blood oranges evaluated for two years including 2009 and 2010, the highest fruit weight and rind thickness in Sanguigno 16-9; the highest TSS/TA ratio in Tuzcu blood orange were determined.The highest a* values of fruit juice were obtained in Sanguinello 16-8 and Moro A11, which is known to be an important fruit quality trait among blood oranges
Other ID | JA35PS79GB |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 1 - Year: 2013 Issue: 1 |