Araştırma Makalesi

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sayı: 46 30 Haziran 2026
PDF İndir
EN TR

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Özet Bu çalışma, düşünce deneylerinin lisansüstü düzeyde yürütülen “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik” dersindeki pedagojik işlevini öğrencilerin görüşleri temelinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Felsefe ve bilim tarihinde önemli bir yöntem olarak kullanılan düşünce deneyleri, kavramsal analiz, eleştirel ve yaratıcı düşünme ve etik muhakeme süreçlerini destekleyen bilişsel araçlar olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, bilimsel araştırma yöntemleri ve etik eğitimi çoğu zaman kuramsal bilgi aktarımıyla sınırlı kalmakta ve öğrencilerin bu ilkeleri somut bilimsel pratikler ve etik ikilemler bağlamında değerlendirme becerileri yeterince gelişmemektedir. Bu çalışma, düşünce deneylerinin ders sürecine entegre edilmesinin öğrencilerin bilimsel düşünme, etik değerlendirme ve çok boyutlu muhakeme becerileri üzerindeki etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tarama modelinde planlanmıştır. Çalışma grubunu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik” dersini alan 12 lisansüstü öğrenci oluşturmaktadır. Dersler on iki hafta boyunca farklı düşünce deneyleri ve tarihsel bilimsel vakalarla ilişkilendirilerek yürütülmüş; öğrencilerden haftalık yazılı geri bildirimler yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, düşünce deneylerinin öğrencilerin derse olan ilgisini artırdığını, bilimsel yöntemlerin tarihsel ve etik boyutlarını daha bütüncül biçimde kavramalarına katkı sağladığını ve alternatif bakış açıları geliştirmelerini teşvik ettiğini göstermektedir. Ayrıca bazı öğrencilerde ortaya çıkan kavramsal belirsizliğin eleştirel düşünme süreçlerini tetikleyen üretken bir bilişsel gerilim yarattığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, düşünce deneylerinin bilimsel araştırma yöntemleri ve etik öğretiminde kavramsal derinlik, eleştirel muhakeme ve etik duyarlılık geliştiren etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

223K346

Teşekkür

Bu çalışma, TÜBİTAK 3005- Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Ateş, M. E. (2015). Bilimlerde düşünce deneyleri. Mediterranean Journal of Humanities, 5(1), 125–138.
  2. Brown, J. R. (1986). Thought experiments since the scientific revolution. International Studies in the Philosophy of Science, 1(1), 1–15.
  3. Brown, J. R. (1991). The laboratory of the mind: Thought experiments in the natural sciences. Routledge. Brown, J. R. (2011). Thought experiments: A Platonic account. Oxford University Press.
  4. Çilingir, L. (2023). Düşünce deneylerinin doğası ve işlevi. Felsefe Dünyası, 78, 5–29.
  5. Çilingir, L., & Aydın, H. (2023). Etik derslerinde düşünce deneyleri. International Social Sciences Studies Journal, 9(114), 8099–8111. https://doi.org/10.29228/sssj.716
  6. Dennett, D. C. (1984). Elbow room: The varieties of free will worth wanting. MIT Press.
  7. Fehige, Y. (2018). Theology and thought experiments. In M. Stuart, Y. Fehige, & J. R. Brown (Eds.), The Routledge companion to thought experiments. Routledge.
  8. Gettier, E. L. (1963). Is justified true belief knowledge? Analysis, 23(6), 121–123. https://doi.org/10.1093/analys/23.6.121

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Etik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

13 Mart 2026

Kabul Tarihi

16 Haziran 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: 46

Kaynak Göster

APA
Çilingir, L., Aydın, H., Başerer Yıldırım, D., & Aydin, A. V. (2026). BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, 46, 54-73. https://izlik.org/JA55PY94JF
AMA
1.Çilingir L, Aydın H, Başerer Yıldırım D, Aydin AV. BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2026;(46):54-73. https://izlik.org/JA55PY94JF
Chicago
Çilingir, Lokman, Hasan Aydın, Dilek Başerer Yıldırım, ve Arif Volkan Aydin. 2026. “BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 46: 54-73. https://izlik.org/JA55PY94JF.
EndNote
Çilingir L, Aydın H, Başerer Yıldırım D, Aydin AV (01 Haziran 2026) BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji 46 54–73.
IEEE
[1]L. Çilingir, H. Aydın, D. Başerer Yıldırım, ve A. V. Aydin, “BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 46, ss. 54–73, Haz. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55PY94JF
ISNAD
Çilingir, Lokman - Aydın, Hasan - Başerer Yıldırım, Dilek - Aydin, Arif Volkan. “BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 46 (01 Haziran 2026): 54-73. https://izlik.org/JA55PY94JF.
JAMA
1.Çilingir L, Aydın H, Başerer Yıldırım D, Aydin AV. BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji. 2026;:54–73.
MLA
Çilingir, Lokman, vd. “BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji, sy 46, Haziran 2026, ss. 54-73, https://izlik.org/JA55PY94JF.
Vancouver
1.Lokman Çilingir, Hasan Aydın, Dilek Başerer Yıldırım, Arif Volkan Aydin. BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE ETİK DERSİNİN DÜŞÜNCE DENEYLERİYLE ÖĞRETİMİ: LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Tabula Rasa: Felsefe ve Teoloji [Internet]. 01 Haziran 2026;(46):54-73. Erişim adresi: https://izlik.org/JA55PY94JF