Research Article

Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-

Volume: 9 Number: 1 April 30, 2025
TR EN AR

Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-

Abstract

Nikâh akdi, insan hayatındaki etkileri bakımından en önemli toplumsal sözleşmelerden biridir. Bu akdi hukuken sona erdiren boşanma da neticeleri açısından bir o kadar sarsıcı olabilmektedir. İslâm evliliği teşvik etmiş, bunu Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünneti olarak kodlamış; eşlerin evlilik birliğini, karşılıklı sevgi ve saygı ortamını olabildiğince korumalarını istemiş, boşanmayı da ancak evliliğin sürmesine imkân kalmadığında başvurulabilecek bir çözüm şekli olarak meşru saymıştır. Boşanmanın da belli usullere göre yapılmasını istemiş, tarafların mağduriyet yaşamamasına özen göstermiştir. Nitekim psiko-sosyal ve mali açıdan zor bir süreç olan boşanma esnasında zaman zaman eşlerin birbirine zarar verdiği hatta bazı ayrılıkların cinayetle sonuçlandığı bilinmektedir. Kur’ân’da zararı önlemek amacıyla itikadi ve ahlaki yaptırımlar öngörülmüştür. Çalışmamızdaki temel amaç; hukuki ayrıntılardan kaçınarak klasik ve çağdaş tefsirlerden istifade etmek suretiyle Kur’ân’da atıfta bulunulan boşanma sürecine ilişkin ahlaki ilkeleri tespit etmektir. Bu çalışmada boşanma sürecinin ve sonrasının zorbalığa başvurmadan daha insani bir şekilde nasıl yönetilebileceği ortaya konulmuştur. Ayrıca günümüz problemlerine hitabı bağlamında Allah’ın kelamını doğru anlamak ve isabetli yorumlamak için tefsir kaynaklarına müracaat etmenin yanında günümüz boşanma tecrübelerinin incelenmesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple sosyolojide kullanılan nitel araştırma modellerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle, boşanmış on dindar Müslüman kadın ve on dindar Müslüman erkekle görüşmeler yapılmış, elde edilen veriler analiz edilmiştir. Verilere göre gerek evlilik birliği içindeyken gerekse boşanma aşamasındayken altı kişinin fiziksel, on dört kişinin psikolojik, dört kişinin cinsel, on kişinin sözel, on bir kişinin ise ekonomik şiddete maruz kaldığı, bazılarının ise bizzat bu şiddet türlerini uyguladığı tespit edilmiştir. Bu durum boşanma sürecinde eşlerin birbirine zarar verdiğini açıkça göstermektedir. Ayrıca görüşmecilerin kendi dindarlık algılarıyla boşanma sürecinde sergiledikleri davranışların her zaman paralel gitmediği de gözlemlenmiştir. Bu çalışmada hem Kur’ân’da geçen ahlaki ilkeler hem de güncel boşanma tecrübeleri bir araya getirilerek, teorik ve pratik bir bakış açısı sunulmuştur. Şiddet olarak nitelenebilecek olan ve her biri ayrı bir araştırmayı gerektiren recm, darb, had gibi kavramlar bu araştırmanın kapsamı dışındadır.

Keywords

References

  1. Ahmed b. Hanbel. Müsnedü’l-İmam Ahmed b. Hanbel. thk. Şuayb Arnavut. Müessesetü’r-Risale, 2001.
  2. İbn Âşûr, Muhammed et-Tâhir. et-Tahrîr ve’t-tenvîr Tunus: ed-Dârü’t-Tûnusiyye, 1984.
  3. Aybakan, Bilal. “Zarar”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 44/130-134. İstanbul: TDV Yayınları, 2013.
  4. Ayten, Ali vd. “Dini Başa Çıkma, Şükür ve Hayat Memnuniyeti İlişkisi: Hastalar, Hasta Yakınları ve Hastane Çalışanları Üzerine Bir Araştırma”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 12/2 (2012), 45-79.
  5. Bardakoğlu, Ali. “ Ahlakın Fıkıh Kuralları Arasında Buharlaşması”, Eskiyeni 35 (2017).
  6. Bardakoğlu, Ali. “Had”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 14/547-551. İstanbul: TDV Yayınları, 1996.
  7. Bardakoğlu, Ali. İslâm’ı Doğru Anlıyor muyuz? ed. Ahmet Ertürk. İstanbul: KURAMER, 2019.
  8. Bilmen, Ömer Nasuhi. “İslâm Hukukunda Manevî Zararların Tazmini”. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası Kenan Basımevi 6/4 (1940).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tafsir

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

April 27, 2025

Publication Date

April 30, 2025

Submission Date

November 16, 2024

Acceptance Date

April 4, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 9 Number: 1

APA
Güngör Arıkan, A., & Sülün, M. (2025). Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-. Tefsir Araştırmaları Dergisi, 9(1), 55-91. https://doi.org/10.31121/tader.1586589
AMA
1.Güngör Arıkan A, Sülün M. Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-. TADER. 2025;9(1):55-91. doi:10.31121/tader.1586589
Chicago
Güngör Arıkan, Arzu, and Murat Sülün. 2025. “Bakara Sûresinin 2 231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik Ve Uygulamalı Bir Çalışma-”. Tefsir Araştırmaları Dergisi 9 (1): 55-91. https://doi.org/10.31121/tader.1586589.
EndNote
Güngör Arıkan A, Sülün M (April 1, 2025) Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-. Tefsir Araştırmaları Dergisi 9 1 55–91.
IEEE
[1]A. Güngör Arıkan and M. Sülün, “Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-”, TADER, vol. 9, no. 1, pp. 55–91, Apr. 2025, doi: 10.31121/tader.1586589.
ISNAD
Güngör Arıkan, Arzu - Sülün, Murat. “Bakara Sûresinin 2 231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik Ve Uygulamalı Bir Çalışma-”. Tefsir Araştırmaları Dergisi 9/1 (April 1, 2025): 55-91. https://doi.org/10.31121/tader.1586589.
JAMA
1.Güngör Arıkan A, Sülün M. Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-. TADER. 2025;9:55–91.
MLA
Güngör Arıkan, Arzu, and Murat Sülün. “Bakara Sûresinin 2 231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik Ve Uygulamalı Bir Çalışma-”. Tefsir Araştırmaları Dergisi, vol. 9, no. 1, Apr. 2025, pp. 55-91, doi:10.31121/tader.1586589.
Vancouver
1.Arzu Güngör Arıkan, Murat Sülün. Bakara Sûresinin 2/231. Âyeti Bağlamında Boşanma Sürecinde Eşlerin Birbirine Zarar Vermesi -Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma-. TADER. 2025 Apr. 1;9(1):55-91. doi:10.31121/tader.1586589