Research Article

Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili

Volume: 5 Number: 1 June 30, 2022
EN TR

Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili

Abstract

Bu çalışma Hüseyin b. Hasan el-Hüseynî el-Halhâlî’nin (ö. 1014/1605) Risâle fî İsbâti’l-vâcib adlı risalesini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada henüz literatürde bilinmeyen ve üzerine çalışma yapılmamış olan Hüseyin Halhâlî’nin bu risalesinin tahkikinin yapılarak İslam düşünce tarihi literatürüne kazandırılması hedeflenmiştir. Belirlenen bu hedefler doğrultusunda çalışma, müellifin hayatı, risalenin nüshaları ve risalenin müteallık olduğu problemleri kapsamaktadır. Halhâlî’nin Risâle fî İsbâti’l-vâcib adlı eseri Allah’ın varlığının ve birliğinin ispatını, sıfatlarını ve fiillerini konu edinir. Halhâlî’nin bu risalesi muhteva ve yöntem açısından Sadreddin Muhammed b. İbrahim b. Muhammed eş-Şîrâzî’nin (ö. 903/1498) Risâle fî İsbâti’l-vâcib’i ve Celâleddîn Devvânî’nin (ö. 908/1502) Risâletü İsbâti’l-vâcibi’l-cedîde adlı eserine benzer niteliktedir. Hatta ismi mezkûr risale, bazı kütüphane kataloglarında Devvânî’nin Risâletü İsbâti’l-vâcibi’l-kadîme adlı eserinin hâşiyesi; bazılarında da Devvânî’nin ikinci risalesi Risâletü İsbâti’l-vâcibi’l-cedîde adlı eserin şerhi olarak geçmektedir. Ancak Halhâlî’nin bu risalesinin Devvânî’nin her iki eseri ile ilişkisi muhtevi olduğu problemler bakımındandır. Bu ilişki, Halhâlî’nin Risâle fî İsbâti’l-vâcib adlı risalesinin Devvânî’nin Risâletü İsbâti’l-vâcibi’l-kadîme adlı eserinin muhtevi olduğu problemlerin bazılarını içermesi; ikinci olan Risâletü İsbâti’l-vâcibi’l-cedîde adlı risalesi ile de şekil ve muhteva bakımından bir benzerlik şeklindedir. Halhâlî’nin bu risalesi İslam düşünce geleneğinin müteahhir döneminde yeni bir tür olarak telif edilen isbât-ı vâcib başlıklı eserler içinde ele aldığı konular itibarıyla dikkat çekici bir niteliğe sahiptir. Müellif, isbat-ı vâcib problemini filozoflardan hareketle tartışırken, ilâhî sıfatlar ve ilâhî fiillerde Eş’ârî ve Mutezile bilginlerinin yaklaşımlarını ön plana almaktadır.

Keywords

Supporting Institution

TÜBİTAK

Project Number

Bu çalışma, TÜBİTAK 1001 Araştırma Projesi kapsamında yürütmekte olduğumuz 218K264 no’lu projenin desteği ile üretilmiştir.

Thanks

Katkı ve yardımlarından dolayı Yusuf Arıkaner ve Mehmet Bulgen’e teşekkür ederim.

References

  1. el-Halhâlî, Hüseyin b. Hasan el-Hüseynî, Risâle fî İsbâti’l-vâcib, S.K. Yazma Bağışlar Kol., no: 2099; S.K. Hekimoğlu Kol., no: 647; S. K., Laleli Kol., no: 2429; Adana İl Halk Kütüphanesi, no: 876; Ragıb Paşa Kütüphanesi, Ragıp Paşa Kol., no: 1377.
  2. Devvânî, Celâleddin, Risâletü İsbâti’l-vâcibi’l-cedîde, Seb’u Resâil içinde, nşr. Seyyid Ahmed Tevîserkânî, Tahran: Merkez-i Neşr-i Miras-ı Mektub, 2002, s. 117-170.
  3. Deştekî, Sadreddin eş-Şîrâzî, Risâle fî İsbâti’l-Vâcib, S. K. Çorlulu Ali Paşa Kol., müs. Himmet b. Ali el-Karamani, no: 304, vr. 126b-142b.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

February 7, 2022

Acceptance Date

June 29, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 1

APA
Toksöz, H., & Özgür, Ü. (2022). Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili. Tahkik İslami İlimler Araştırma Ve Neşir Dergisi, 5(1), 375-455. https://doi.org/10.5281/zenodo.6768555
AMA
1.Toksöz H, Özgür Ü. Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili. Tahkik. 2022;5(1):375-455. doi:10.5281/zenodo.6768555
Chicago
Toksöz, Hatice, and Ümran Özgür. 2022. “Hüseyin B. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili”. Tahkik İslami İlimler Araştırma Ve Neşir Dergisi 5 (1): 375-455. https://doi.org/10.5281/zenodo.6768555.
EndNote
Toksöz H, Özgür Ü (June 1, 2022) Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili. Tahkik İslami İlimler Araştırma ve Neşir Dergisi 5 1 375–455.
IEEE
[1]H. Toksöz and Ü. Özgür, “Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili”, Tahkik, vol. 5, no. 1, pp. 375–455, June 2022, doi: 10.5281/zenodo.6768555.
ISNAD
Toksöz, Hatice - Özgür, Ümran. “Hüseyin B. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili”. Tahkik İslami İlimler Araştırma ve Neşir Dergisi 5/1 (June 1, 2022): 375-455. https://doi.org/10.5281/zenodo.6768555.
JAMA
1.Toksöz H, Özgür Ü. Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili. Tahkik. 2022;5:375–455.
MLA
Toksöz, Hatice, and Ümran Özgür. “Hüseyin B. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili”. Tahkik İslami İlimler Araştırma Ve Neşir Dergisi, vol. 5, no. 1, June 2022, pp. 375-5, doi:10.5281/zenodo.6768555.
Vancouver
1.Hatice Toksöz, Ümran Özgür. Hüseyin b. Hasan El-Hüseynî El-Halhâlî’nin Risâle Fî İsbâti’l-Vâcib Adlı Eserinin Tahkik Ve Tahlili. Tahkik. 2022 Jun. 1;5(1):375-45. doi:10.5281/zenodo.6768555

Flag Counter