Book Review
BibTex RIS Cite

İyâdHâlidet-Tabba‘,Menhecütahkîki’l-mahtûtât,Daru’l-Fikr, Dımaşk

Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 409 - 414, 30.06.2020

Abstract

İyâdHâlidet-Tabba‘,Menhecütahkîki’l-mahtûtât,Daru’l-Fikr, Dımaşk

Year 2020, Volume: 3 Issue: 1, 409 - 414, 30.06.2020

Abstract

Değerlendirdiğimiz bu kitap, tahkik yöntemini geniş bir bakış açısıyla ele alan, orta hacimli, çağdaş bir Arapça kaynaktır. Altı ana bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölüm, Arapça yazma eser çalışması, ikinci bölüm yazmanın doğrulanması (Ar. tevsîk), üçüncü bölüm metnin okunması, dördüncü bölüm nüshaları, beşinci bölüm muhakkikin faaliyeti, altıncı bölüm ise muhakkik ve araştırmacıların kaynak ve referansları hakkındadır.
Yazar, bu bölümlere geçmeden önce on sayfalık bir mukaddime kaleme almıştır. Burada öncelikle alimlerin ve araştırmacıların yazma eserlerin neşredilmesinde mümkün olan her türlü özen ve dikkati gösterdikleri ifade edilmiş; hadis alimlerinin metnin rivayeti, düzenlenmesi ve nakli ile ilgili üstün kriterler koydukları ve bu bakımdan ilk muhakkikler oldukları vurgulanmıştır. Mukaddimede ele alınan diğer konular; tahkik yöntemiyle ilgili yapılan çalışmalar, bu çalışmalarda ön plana çıkan noktalar, müsteşriklerin tahkik yöntemi, Alman ve Fransız isti‘râbının özellikleri ve Arap akademisyenlerin tahkik yönteminin takdiminde izledikleri yoldur. Mukaddimenin sonunda muhakkikin tahkik yöntemlerini ve ekollerini tanıması gerektiği, zira günümüzde tek bir yöntem ve ekolün olmadığı belirtilmiştir (s. 9-18).

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Religious Studies
Journal Section Book Reviews
Authors

Meryem Yılmaz This is me

Publication Date June 30, 2020
Submission Date May 24, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 1

Cite

ISNAD Yılmaz, Meryem. “İyâdHâlidet-Tabba‘,Menhecütahkîki’l-mahtûtât,Daru’l-Fikr, Dımaşk”. Tahkik İslami İlimler Araştırma ve Neşir Dergisi 3/1 (June 2020), 409-414.

Flag Counter