Research Article

Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi

Volume: 5 Number: 1 May 31, 2026
TR EN

Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi

Abstract

Bu çalışma, teknolojiyi insan deneyiminin ayrılmaz bir dolayımı olarak konumlandıran postfenomenolojik yaklaşımın kavramsal sınırlarını, yaklaşıma yöneltilen eleştiriler ışığında sorunsallaştırmayı amaçlamaktadır. Don Ihde’nin temellerini attığı düşünsel çerçevenin özgün bir yeniden değerlendirmesini sunan çalışmada, argüman analizi ve diyalektik sentez yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda, Ihde’nin postfenomenolojiye dair temel kavramları ve insan-dünya etkileşimindeki ilişki tipolojileri; Donna Haraway’in ontolojik, Peter-Paul Verbeek’in etik ve Andrew Feenberg’in sosyopolitik itirazlarıyla diyalektik bir etkileşime sokulmuştur. Analizler sonucunda Ihde'nin insanın konumunu teknolojik nesneler karşısında eşit tutmadığı, bu asimetrik tutumun da onun aşmaya çalıştığı özne-nesne ikiliğini örtük biçimde yeniden ürettiği görülmüştür. Etik düzlemde ise Verbeek’in müdahalesiyle teknolojilerin ahlaki dolayımlayıcılar olarak konumlandırıldığı ve postfenomenoloji yaklaşımının, etik failliği salt insan bilinciyle sınırlandırmayan normatif bir genişlemeye ulaştığı tespit edilmiştir. Sosyopolitik bağlamda ise Feenberg'in edilgen beden eleştirisi üzerinden, yaklaşımın makro düzeydeki kurumsal çözümlemelerde yapısal olarak yetersiz kaldığı saptanmıştır. Sonuç itibarıyla postfenomenolojinin güçlü bir analitik dil sunmakla birlikte; insan ve makine arasındaki hiyerarşiyi koruma çabasında felsefi bir açmaz, etik düzlemde ahlaki faillik sınırlarında bir genişleme ve sosyopolitik çözümlemelerde makro düzeyde yetersizlikler barındırdığı değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. Baggini, J., & Fosl, P. S. (2010). The philosopher's toolkit. Wiley-Blackwell.
  2. Feenberg, A. (2001). Questioning technology. Routledge.
  3. Feenberg, A. (2006). Active and passive bodies: Don Ihde's phenomenology of the body. E. Selinger (Dü.) içinde, Postphenomenology: A critical companion to Ihde (s. 189-197). State University of New York Press.
  4. Flores, F. (2014). Postphenomenology vs postpositivism: Don Ihde vs Bruno Latour. Broken technologies, a postphenomenological approach to anthropology and social sciences (s. 1-16). Madrid.
  5. Haraway, D. J. (2006). Crittercam: Compounding eyes in NatureCultures. E. Selinger (Dü.) içinde, Postphenomenology: A critical companion to Ihde (s. 175-189). State University of New York Press.
  6. Hayles, N. K. (1999). How we became posthuman: Virtual bodies in cybernetics, literature, and informatics. The University of Chicago Press.
  7. Ihde, D. (1990). Technology and the lifeworld: From garden to earth. Indiana University Press.
  8. Ihde, D. (1991). Instrumental realism. Indiana University Press.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 31, 2026

Submission Date

March 16, 2026

Acceptance Date

May 15, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 5 Number: 1

APA
Erbay, A. E., & Aktaş, C. (2026). Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi. TAM Akademi Dergisi, 5(1), 98-113. https://izlik.org/JA22NY26FK
AMA
1.Erbay AE, Aktaş C. Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi. TAMDE. 2026;5(1):98-113. https://izlik.org/JA22NY26FK
Chicago
Erbay, Alp Eren, and Celalettin Aktaş. 2026. “Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik Ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi”. TAM Akademi Dergisi 5 (1): 98-113. https://izlik.org/JA22NY26FK.
EndNote
Erbay AE, Aktaş C (May 1, 2026) Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi. TAM Akademi Dergisi 5 1 98–113.
IEEE
[1]A. E. Erbay and C. Aktaş, “Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi”, TAMDE, vol. 5, no. 1, pp. 98–113, May 2026, [Online]. Available: https://izlik.org/JA22NY26FK
ISNAD
Erbay, Alp Eren - Aktaş, Celalettin. “Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik Ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi”. TAM Akademi Dergisi 5/1 (May 1, 2026): 98-113. https://izlik.org/JA22NY26FK.
JAMA
1.Erbay AE, Aktaş C. Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi. TAMDE. 2026;5:98–113.
MLA
Erbay, Alp Eren, and Celalettin Aktaş. “Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik Ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi”. TAM Akademi Dergisi, vol. 5, no. 1, May 2026, pp. 98-113, https://izlik.org/JA22NY26FK.
Vancouver
1.Alp Eren Erbay, Celalettin Aktaş. Don Ihde’nin Postfenomenolojik Teknoloji Yaklaşımında Ontolojik, Etik ve Sosyopolitik Sınırların Yeniden Değerlendirilmesi. TAMDE [Internet]. 2026 May 1;5(1):98-113. Available from: https://izlik.org/JA22NY26FK

Indices   

 21487     21490   


Our e-mail address for contact: editor@tamde.org


88x31.png

All articles in this journal are licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0).

Open_Access_Logo.png?format=500w

Journal of TAM Academy is an open access journal. Readers can access all articles without registration and without paying.