Bu çalışma, 2014–2015 üretim
sezonunda Kırklareli ve Edirne lokasyonlarında, altmış dört yulaf genotipin
kullanıldığı denemede, dört adet standart çeşit (Kırklar, Kahraman, Yeniçeri ve
Sebat) yer almıştır. Deneme Üçlü Alfa Latis Deneme Desenine (8 x 8=64) göre üç
tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada, Trakya Tarımsal Araştırma
Enstitüsü tarafından geliştirilen yulaf genotiplerinin tane verimi ve bazı
kalite özellikleri incelenerek insan beslenmesi açısından bölgeye uygun
genotiplerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda genotiplerin tane verimi
ile kalite özelliklerinden bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, 2,2 mm elek
üstü, kavuz oranı, tam tane yulafta protein, nişasta ve %β-glukan
miktarları incelenmiştir. Araştırma sonucunda iki lokasyonda da tane verimi
yönünden genotipler arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
İncelenen kalite özellikleri yönünden genotipler arasında farklılıklar
belirlenmiştir. Kırklareli lokasyonunda genotiplerin tane verimi; 369.7–865.0
(682.1) kg/da, bin tane ağırlığı 22.2–41.4 (31.6) g, hektolitre ağırlığı
48.2–58.6 (52.5) kg/hl, 2.2 mm elek üstü %20.0–96.3 (71.8), kavuz oranı
%20.6–39.2 (29.9), protein %14.5–20.2 (17.8), nişasta %49.5–61.2 (56,1) ve β-glukan
miktarı %3.5–5.9 (4.6) arasında belirlenmiştir. Edirne lokasyonunda ise tane
verimi 116.4–751.3 (630.9) kg/da, bin tane ağırlığı 23.1–39.4 (31.7) g,
hektolitre ağırlığı 44.6–56.7 (52.0) kg/hl, 2.2 mm elek üstü %23.1–95.4 (68.5),
kavuz oranı %17.0–39.5 (26.3), protein %17.3–22.4 (20.1), nişasta %47.7–57.3
(52.9) ve β-glukan miktarı %3.9–5.8 (4.8) arasında değişim
göstermiştir. Tane verimi ve incelenen kalite özellikleri yönünden Kırklareli
lokasyonunda; 11, 14, 15, 16, 21 ve 22 nolu hatlar ile Kahraman çeşidi, Edirne
lokasyonunda ise 11, 14, 15, 16 ve 38 nolu hatlar ile Kahraman çeşidi öne
çıkmıştır. Trakya-Marmara Bölgesi’nde insan beslenmesi açısından 11, 14, 15 ve
16 nolu hatlar ile Kahraman çeşidinin uygun olduğu belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |