BibTex RIS Cite

ADAPTATION OF SOME HUNGARIAN YUGOSLAVIAN VARIETIES IN THE CENTRAL ANATOLIAN PLATEAU

Year 1995, Volume: 4 Issue: 2, - , 01.06.1995

Abstract

In order to investigate adaptation of some Hungarian and Yugoslavian varieties, experiments were conducted in the Central Anatolian Plateau during the 1989-91 years. Yugoslavian varieties showed lowest yields as compared with Hungarian and Turkish ones. But Hungarian varieties especially GK-Szöke, Zombor and Öthalom showed good adaptation to the high yielding environments. Turkish variety Gerek-9 performed best in the low yielding environment (lower than 250 kg/da). Another Turkish  variety Atay-85 ranked second  following GK-Szöke from the point of 350 kg/da. From that point yielding  tluıi order was Öthalom, Kate-A1, Gün-91 and Gerek-79. Because Hungarian varieties were well adapted to high yielding environments and out yielded Atay-85, these varieties should he tested under irrigated conditions.

BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU

Year 1995, Volume: 4 Issue: 2, - , 01.06.1995

Abstract

 

Bazı Macaristan ve Yugoslavya kaynaklı çeşitlerin yerli çeşitlerle beraber Orta Anadolu şartlarında denenerek adaptasyon durumlarının incelenmesi amacıyla bölgede 1989-91 yılları arasında denemeler kurulmuştur. Yugoslav çeşitleri gerek Macaristan gerekse yerli kaynaklı çeşitlere nazaran bir varlık gösteremezken Macar kaynaklı çeşitlerden GK-Szöke Zombor ve Öthalom verim potansiyeli yüksek olan yağışlı yerlerde en yüksek verimlere ulaşmışlardır. Yerli çeşitlerden Gerek-79 verim potansiyelinin düşük olduğu yerlerde (250 kg/da’a kadar) en üstün iken bu noktadan itibaren üstünlük GK-Szöke’nin ardından ikinci sırada yer almaktadır. Bu noktadan itibaren verim sıralaması Öthalom, Kate-A1 Gün-91 ve Gerek-79 şeklinde olmaktadır. Macaristan kaynaklı çeşitlerin verim potansiyeline sahip olması bunların yağışın yüksek olduğu yerlere iyi adapte olduğunu ve sulu şartlarda da denenmesi gerektiğini göstermektedir. Zira iyi şartlarda sulu şartların çeşidi olan Atay- 85’ten daha yüksek verim vermişlerdir.

 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Abdülkadir Avçin This is me

Muzaffer Avcı This is me

Publication Date June 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Avçin, A., & Avcı, M. (1995). BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 4(2).
AMA Avçin A, Avcı M. BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 1995;4(2).
Chicago Avçin, Abdülkadir, and Muzaffer Avcı. “BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4, no. 2 (June 1995).
EndNote Avçin A, Avcı M (June 1, 1995) BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4 2
IEEE A. Avçin and M. Avcı, “BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 4, no. 2, 1995.
ISNAD Avçin, Abdülkadir - Avcı, Muzaffer. “BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 4/2 (June 1995).
JAMA Avçin A, Avcı M. BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;4.
MLA Avçin, Abdülkadir and Muzaffer Avcı. “BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 4, no. 2, 1995.
Vancouver Avçin A, Avcı M. BAZI MACAR VE YUGOSLAV ÇEŞİTLERİNİN ORTA ANADOLU’DAKİ ADAPTASYONU. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;4(2).