The results of 14 experiments conducted in Northern Transitional Zones of Central Anatolia to obtain the optimum N rates for Gerek-79 and Bezostaya-1 bread wheat varieties showed that increased N application resulted in statistically significant increases in grain yields. However the effect of nitrogen differed among the locations. N requirements for wheat varieties were predicted using equations obtained under different precipitation leves at various growing periods of wheat varieties. Thus, 250 mm, 350 mm and 450 mm precipitation levels resulted in 8.6 kg/da, 12.6 kg/da and 15.1 kg/da economic N requirements for Gerek-79; 9.4 kg/da, 10.6 kg/da and 11.8 kg/da for Bezostaya-1, respectively.
Çankırı, Tokat, Çorum illeri çiftçi şartlarında Gerek 79 ve Bezostaya 1 ekmeklik buğday çeşitlerinin azot ihtiyaçlarının saptanması amacıyla 1984, 1985 ve 1986 yıllarında yürütülen toplam 14 denemenin analiz sonuçları; azotlu gübrelemenin söz konusu çeşitlerde istatistiksel olarak yüksek verim artışlarına yol açtığını ancak bu etkinin çevreden etkilendiğini göstermektedir. Araştırmada buğday gelişme dönemi yağışı ve uygulanan N miktarları ile tane verimi arasında her çeşit için fonksiyonel bir eşitlik oluşturulmuştur. Bu eşitlikler yardımı ile farklı gelişme dönemi yağışlarına karşılık uygulanması gereken N miktarları saptanmıştır. Buna göre 250 mm, 350 mm ve 450 mm yağışlara karşılık uygulanması gereken ekonomik N miktarları sırasıyla Gerek 79' da 8.6 kg/da, 12.6 kg/da ve 15.1 kg/da olurken Bezostaya-1'de 9.4 kg/da, 10.6 kg/da ve 11.8 kg/da N olmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 2 Sayı: 2 |