Bu araştırma Çukurova koşullarında yetiştirilebilecek uygun yerfıstığı
genotipleriningeliştirilmesi, bazıtarımsal özelliklerin belirlenmesi ve verime etkisini
araştırmak amacı ile 2014 yılında ana ürün yetiştirme döneminde Adana ve Osmaniye
lokasyonlarında yürütülmüştür. Adana
lokasyonu, Doğu AkdenizTarımsal Araştırma Enstitüsü Doğankent işletmesinde,
Osmaniye lokasyonu iseYağ Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme alanında
yürütülmüştür. Denemelerde araştırma materyali olarak Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü’nde yürütülen ıslah çalışmaları sonucu ümitvar görülen 8 çeşit adayı (ICGV-88365,
2012-609-1, 75/1073-B, M-44-A, ANT-1, ICGV-99085, ICGV-00391 ve 70/1145-1/03)
ile 4 çeşit (ÇOM, NC-7, HALİS BEY ve SULTAN) olmak üzere toplam 12 adet Virginia tipi Yerfıstığı
genotipi kullanılmıştır. Denemeler, Tesadüf Blokları deneme desenine göre, 4
tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, meyvesayısı/bitki(adet), meyveağırlığı/bitki
(adet), kabuk iç oranı (%), yağ oranı (%), meyve verimi (kg/da) ve yağ verimi(kg/da)
gibi özellikler incelenmiştir. Araştırmada dekara meyve verimleri 428.3 ile 252.5
kg/da arasında değişmiş olup en yüksek meyve verimi ANT-1 genotipinden elde edilmiş,
en düşük meyve verimi ise M-44-A genotipinden elde edilmiştir. Yerfıstığı çeşitlerinin
yağ içerikleri %50.9 ile 47.2 arasında değişmiş olup en yüksek yağ içeriği
ICGV-88365 ve 70/1145-1/03 genotiplerinden ve en düşük yağ içeriği ise M-44-A
genotipinden elde edilmiştir. Sonuç olarak, yağ verimi bakımından istatitiki açıdan
aynı gruba giren ÇOM, ANT-1, 2012-609-1, 70/1145-1/03, ICGV-99085 ve HALİS BEY
genotipleri Çukurova koşulları için önerilebilecek genotipler olduğu söylenebilir.
This research was carried
out in order to determine appropriate types of peanut under the Eastern Mediterranean
conditions in Adana and Osmaniye lokations in 2014. While Adana location was conducted
in the Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute research area,
Osmaniye location was conducted in Oil Seed Research Institute
research area. Both the experiments
were established as a randomized complete block design with four replications.
In the study were used eight peanut genotypes and as a control 4 registered varieties.
In the study, fruit number per plant,
fruit yield per plant, ratio of oil (%), internal rate (%), fruit yield (kg
/da) and a Oil yield (kg/da) have been investigated as properties. Inresearch fruit yield per decare is changed between
428.3 and 252.5 kg
/ da, the highest yield of fruit obtained from ANT-1 genotype, and the lowest fruit
yield was obtained from M-44-A genotype. The oil content of peanut varieties ranged
from %47.2 to 50.9.The highest and the lowest oil contents were obtained from
ICGV-88365 and 70 / 1145-1 / 03 respectively. As a result, in statistically into
the same group in terms of oil yield Com, ANT-1, 2012-609-1, 70 / 1145-1 / 03,
ICGV-99085 and Halis beygenotypes can be recommended for Cukurova conditions.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2 |