The present research was conducted during 2014 in order
to determine of sage (Salvia officinalis L.), oregano (Origanum onites L.) and fennel (Foeniculum vulgare
Miller) essential oils on potato tuber yield and some yield parameters.
Potato tubers were treated before sowing in different concentrations (150, 300,
450 and 600 ppm) sage, oregano and fennel essential oils. Tuber number per
plant, tuber yield per hill, average tuber weight, marketable tuber yield and
total tuber yield parameters investigated in the study. Essential oil
treatments, treatment dosses and treatment x dose interactions were statistically
significant for the all parameters examined in the study. It was found that
potato tuber yield could be increased with essential oil treatments at
different concentrations; however some essential oils have to exhibit adverse
effects in high doses.
Bu
araştırma, adaçayı (Salvia officinalis
L.), kekik (Origanum onites L.) ve
rezene (Foeniculum vulgare Miller)
uçucu yağlarının patateste yumru verimi ve bazı verim parametreleri üzerine
etkilerini belirlemek amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Tarla Bitkileri Bölümünde 2014 yılında yürütülmüştür. Çalışmada Agria çeşidine ait tohumluk yumrular
dikimden önce adaçayı, kekik ve rezene uçucu yağlarının farklı
konsantrasyonlarında (150, 300, 450 ve 600 ppm) muamele edilmiştir. Araştırmada
ocak başına yumru sayısı, ocak verimi, ortalama yumru ağırlığı, pazarlanabilir
yumru verimi ve dekara yumru verimi parametreleri incelenmiştir. Araştırmada
ele alınan tüm özelliklerde de uçucu yağ uygulamaları, uygulama dozları ve
uçucu yağ x doz interaksiyonları istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.
Araştırmada, tohumluk yumruların farklı dozlarda hazırlanan uçucu yağ
solüsyonları ile muamele edilmeleri sonucu patates bitkisinde yumru veriminin
önemli ölçüde arttırılabileceği, bununla birlikte bazı uçucu yağların yüksek
dozda olumsuz etki gösterebildiği sonucuna varılmıştır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2 |