This study
was carried out to determinate the yield and qualities of some perennial forage
genotypes under Kazova-Tokat Ecological conditions in 2013-2014 years. İn this
study, 4 smooth brome, 3 crested wheat greass and 3 bird’s
foot trefoil were used as plant material. The research was designed according
to a randomized block design with four replicates in trial field of Central
Black Sea Passage Zone Agricultural Research Institute Directorate. According to the two years, in smooth brome,
crested wheat greass and bird’s foot trefoil genotypes, green forage
yield (2893.8-3478.0, 1689.9-1793.6, 5216.3-6126.6 kg/da), dry matter yield (1197.2-1394.8,
648.4-704.0, 1250.0-1466.2 kg/da), 1000
seed weight (3.55-4.17, 0.94-1.85, 1.157-1.173 g), seed yield
(144.9-225.7, 65.6-80.6, 28.0-34.7 kg/da), crude protein content (% 11.10-12.18, 11.93-13.29,
18.94-19.76, crude protein yield (132.8-160.5,
79.34-92.61, 239.9-292.3 kg/da), ADF
content (% 32.16-33.32, 34.8-36.2, 30.00-32.30), NDF content (%
49.4-51.7, 53.8-57.5, 39.20-41.80),
digestible dry matter content (% 62.9-63.9, 60.7-61.8,
63.7-65.6), digestible dry matter yield (753.3-882.3, 404.0-435.1, 809.5-961.2
kg/da) were ranged based on two years
production.
Bu araştırma, 2013-2014 yıllarında iki yıl süre ile Tokat-Kazova ekolojik
koşullarında bazı çok yıllık yembitkisi çeşitlerinin verim ve kalitelerinin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.
Araştırmada, 4 kılçıksız brom (Bromus
inermis), 3 otlak ayrığı (Agropyron
cristatum) ve 3 gazal boynuzu (Lotus corniculatus) genotipi
materyal olarak kullanılmıştır. Deneme, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı
Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü deneme alanında dört tekrarlamalı,
tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmanın
sonuçları, incelenen türlerin ot verimlerinin, ot kalitelerinin ve tohum
verimlerinin yıllara ve genotiplere bağlı olarak önemli derecede farklılık
gösterdiğini ortaya koymuştur. İki yıllık ortalamalara göre; yaş ot verimi
kılçıksız brom, otlak ayrığı ve gazal boynuzu genotiplerinde sırasıyla 2893.8-3478.0,
1689.9-1793.6, 5216.3-6126.6 kg/da, kuru madde verimi 1197.2-1394.8, 648.4-704.0,
1250.0-1466.2 kg/da, bin tane ağırlığı 3.55-4.17, 0.94-1.85, 1.157-1.173 g, tohum verimi 144.9-225.7,
65.6-80.6, 28.0-34.7 kg/da, ham protein oranı %11.10-12.18, 11.93-13.29, 18.94-19.76,
ham protein verimi 132.8-160.5, 79.34-92.61, 239.9-292.3 kg/da, ADF oranı %32.16-33.32,
34.8-36.2, 30.00-32.30, NDF oranı %49.4-51.7, 53.8-57.5, 39.20-41.80 arasında
değişmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2 |