Research Article
BibTex RIS Cite

Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi

Year 2016, Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2, 265 - 271, 31.12.2016

Abstract

Bu araştırma Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü Aksu Tarla Bitkileri Biriminde 2012 yılında yürütülmüştür, Çalışmada
materyal olarak BATEM 7252 (SİDE), BATEM 7255 (ŞAFAK) ve BATEM 5455 (BURAK)
silajlık mısır çeşitleri kullanılmıştır. Dekara silaj verimi, silajdan alınan
örneklerde silaj kalite kriterlerinden ADF(Asit çözünmeyen deterjan lifi), ADL
(Asit deterjan çözünmeyen lignin) ve NDF (Nötral Çözünmeyen Deterjan Lifi), ham
protein, ham yağ, ham selüloz, pH, Flieg puanı, silajda kül, silajda kuru madde
ve toprak özelliklerine bakılmıştır. Kontrol parsellerinde BURAK, SİDE, ŞAFAK
çeşitlerinde ortalama verimler sırasıyla Burak çeşidinde 5281 kg/da, Side de
5193 kg/da ve Şafak çeşidinde 5226 kg/da olmuştur, 28 kg/da azot uygulamasında
verimler ise sırasıyla 8348, 8114 ve 8583 kg/da olarak belirlenmiştir, En
yüksek azot uygulamasında (35 kg/da) verimlerde azalmalar görülmüştür. Silaj
kalite değerlerinde olan N (azot) miktarına bağlı olarak ADF, ADL, NDF, pH,
fiziksel özellikler, silajda kül oranlarının düştüğü, ham protein azot
miktarının artışına paralel olarak yükseldiği maksimum nokta oluşturduğu
silajda azotun yağ oranına etki etmediği görüldü, Silajda kuru madde oranının
azot miktarına bağlı olarak düştüğü görüldü. Yukarda yapılan analizlerde silaj
kalitesini arttırdığı ve hayvan sindirimini kolaylaştırarak sindirilemeyerek
atılan maddeyi azalttığı tespit edildi.

References

  • AOAC, 1990, Official Method of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. pp.66- 88. 15th. Edition. Washington, Dc. USA.
  • Anonim 2006. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Antalya İl müdürlüğü
  • Anonim 2006. DMİ Antalya Bölge Müdürlüğü
  • Çokkızgın A., 2001. Kahramanmaraş koşullarında farklı azot dozları ile sıra üzeri ekim mesafelerinin ıı. ürün mısır (zea mays l.) bitkisinde verim, verim unsurları ve fizyolojik özelliklere etkisi. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ, 215-219.
  • Koç N., Uzuner Z. ve Kılıç A., 1999. İkinci Ürün Mısırda (Ant-Bey) En Uygun Azot Dozu ve Sıklığının Belirlenmesi. Tarım ve Köyişleri Bakanılığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Akdeniz Tarımal Araştırma Enstitüsü Yayın No:19 Antalya
  • Saruhan V. ve Şireli H.D., 2005. Mısır (Zea mays L.) bitkisinin farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi. H.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 2005, 9(2):45-53. Şanlıurfa
  • Şahar A.K., Zorer Ş., Çelebi R. ve Çelen A.E., 2005. Farklı azotlu gübre form ve dozlarının mısırın (zea mays l.) sılaj verimi üzerine etkisi.Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya (Araştırma Sunusu Cilt II, Sayfa 1001-1004)
  • Toprak-Su 1970. Antalya Havzası Toprakları, havza No: 9. Köyişleri Bakanlığı Yayınları: 145, Toprak-Su Genel Müdürlüğü Yayınları: 235, Ankara.
  • Uslu Ö.S. ve Karaaltın S., 1999. Farklı azot dozlarının kahramanmaraş şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır (zea mays l.) bitkisinde 1. fizyolojik özellikler ve verime etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, Poster Bildiri, Cilt I, Genel veTahıllar, 15-18 Kasım 1999, Adana, 434-439.
  • UTTA 1996. Antalya Büyükşehir Belediyesi Nazım Imar Planı-1/5000 Araştırma-Açıklama Raporu. UTTA Planlama, Projelendirme ve Danışmanlık Ltd. Şti., Ankara.
  • Yurtsever N., 1984. Deneysel istatistik metotları. Köy Hizmetleri Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü yayınları. Yayın no. 121. Teknik yayın no. 56, Ankara.

Effects of Nitrogen on Silage Yield and Quality

Year 2016, Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2, 265 - 271, 31.12.2016

Abstract



This research was conducted West Mediterranean
Agricultural Research Institute in 2012 in Aksu Agronomy Department. BATEM 7252
as the study material (in SI), BATEM 7255 (DAWN) and BATEM 5455 (Burak) silage
corn varieties are used. Dekar silage yield, the silage quality criteria in
samples taken from the silage ADF (acid insoluble detergent fiber), ADL (acid
detergent insoluble lignin) and NDF (neutral insoluble detergent fiber), crude
protein, crude fat, crude fiber, pH, Flieger points, ash silage, it was examined
in the silage dry matter and soil characteristics. Burak control plots, SIDE,
respectively, the average yield varieties John DAWN kind 5281kg / ha, Side at
5193 kg / 5226 and the dawn sort kg/ha, respectively. 28 kg/ha of nitrogen
application on the yield, respectively, 8348, 8114 and 8583kg/ it is
determined. The highest nitrogen application (35 kg / N) in yield reductions
were seen. N. in silage quality value (nitrogen), depending on the amount of
ADF, ADL, NDF, pH, Flieger points and decreased ash content in the silage crude
protein silage formed increases the maximum point in parallel to increase the
amount of nitrogen was observed to affect the fat content of nitrogen. Of dry
matter content in silage showed a decrease depending on the amount of nitrogen.
To increase the quality of silage made in the analysis above and the animals
were found to reduce the discarded items by facilitating the digestion.

References

  • AOAC, 1990, Official Method of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. pp.66- 88. 15th. Edition. Washington, Dc. USA.
  • Anonim 2006. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Antalya İl müdürlüğü
  • Anonim 2006. DMİ Antalya Bölge Müdürlüğü
  • Çokkızgın A., 2001. Kahramanmaraş koşullarında farklı azot dozları ile sıra üzeri ekim mesafelerinin ıı. ürün mısır (zea mays l.) bitkisinde verim, verim unsurları ve fizyolojik özelliklere etkisi. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi, 17-21 Eylül 2001, Tekirdağ, 215-219.
  • Koç N., Uzuner Z. ve Kılıç A., 1999. İkinci Ürün Mısırda (Ant-Bey) En Uygun Azot Dozu ve Sıklığının Belirlenmesi. Tarım ve Köyişleri Bakanılığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Akdeniz Tarımal Araştırma Enstitüsü Yayın No:19 Antalya
  • Saruhan V. ve Şireli H.D., 2005. Mısır (Zea mays L.) bitkisinin farklı azot dozları ve bitki sıklığının koçan, sap ve yaprak verimlerine etkisi. H.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 2005, 9(2):45-53. Şanlıurfa
  • Şahar A.K., Zorer Ş., Çelebi R. ve Çelen A.E., 2005. Farklı azotlu gübre form ve dozlarının mısırın (zea mays l.) sılaj verimi üzerine etkisi.Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, 5-9 Eylül 2005, Antalya (Araştırma Sunusu Cilt II, Sayfa 1001-1004)
  • Toprak-Su 1970. Antalya Havzası Toprakları, havza No: 9. Köyişleri Bakanlığı Yayınları: 145, Toprak-Su Genel Müdürlüğü Yayınları: 235, Ankara.
  • Uslu Ö.S. ve Karaaltın S., 1999. Farklı azot dozlarının kahramanmaraş şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır (zea mays l.) bitkisinde 1. fizyolojik özellikler ve verime etkisi. Türkiye 3. Tarla Bitkileri Kongresi, Poster Bildiri, Cilt I, Genel veTahıllar, 15-18 Kasım 1999, Adana, 434-439.
  • UTTA 1996. Antalya Büyükşehir Belediyesi Nazım Imar Planı-1/5000 Araştırma-Açıklama Raporu. UTTA Planlama, Projelendirme ve Danışmanlık Ltd. Şti., Ankara.
  • Yurtsever N., 1984. Deneysel istatistik metotları. Köy Hizmetleri Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü yayınları. Yayın no. 121. Teknik yayın no. 56, Ankara.
There are 11 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Ali Koç This is me

Murat Çalışkan This is me

Publication Date December 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2

Cite

APA Koç, A., & Çalışkan, M. (2016). Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 265-271. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282818
AMA Koç A, Çalışkan M. Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 2016;25(ÖZEL SAYI-2):265-271. doi:10.21566/tarbitderg.282818
Chicago Koç, Ali, and Murat Çalışkan. “Azotun Silaj Verimine Ve Silaj Kalitesine Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, no. ÖZEL SAYI-2 (December 2016): 265-71. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282818.
EndNote Koç A, Çalışkan M (December 1, 2016) Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 265–271.
IEEE A. Koç and M. Çalışkan, “Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. ÖZEL SAYI-2, pp. 265–271, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.282818.
ISNAD Koç, Ali - Çalışkan, Murat. “Azotun Silaj Verimine Ve Silaj Kalitesine Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (December 2016), 265-271. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282818.
JAMA Koç A, Çalışkan M. Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:265–271.
MLA Koç, Ali and Murat Çalışkan. “Azotun Silaj Verimine Ve Silaj Kalitesine Etkisi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. ÖZEL SAYI-2, 2016, pp. 265-71, doi:10.21566/tarbitderg.282818.
Vancouver Koç A, Çalışkan M. Azotun Silaj Verimine ve Silaj Kalitesine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):265-71.