Fermented products are food
preservation method that was used for various purposes for mankind since many
years. Silage production is a green forage preservation method for livestock
feeding. The lactic acid bacteria (LAB) that epiphytically founds on the forage
plants can break down water-soluble carbohydrates in anaerobic conditions into
organic acids mainly lactic acid. As a result of breakdown, silage pH comes
down preventing green and wet forage from spoilage. Usage of microbial
inoculants that affects the quality of fermentation, silage quality and
digestibility of forage quality is becoming increasingly widespread. In this
study, high lactic acid producer LAB isolates were investigated in terms of
their effects on the in-vitro gas production, organic matter
digestibility, and metabolic energy value and feed quality of inoculated corn
silage.
Fermente
edilmiş ürünler insanoğlunun uzun yıllardan beri çeşitli amaçlarla yararlandığı
bir gıda koruma yöntemidir. Silaj yapımı, yine uzun yıllardan bu yana hayvansal
üretimde yararlanılan bir yeşil yem saklama metodudur. Bitkisel materyal
üzerinde doğal (epiphytic) olarak bulunan laktik asit bakterileri (LAB) suda
çözünebilen karbonhidratları anaerob şartlarda başta laktik asit olmak üzere
birçok organik aside parçalarlar. Bunun bir sonucu olarak silajın pH seviyesi
düşer ve silo içindeki yeşil ve suca zengin materyal korunmuş olur. Son
yıllarda giderek yaygınlaşan mikrobiyel inokulant kullanımı, silaj fermentasyon
kalitesini, silaj yemi kalitesini ve sindirilebilirliği de etkilediği
bilinmektedir. Yapılan bu araştırmada laktik asit üretme yeteneklerinin yüksek
olduğu bilinen izolatların mısır silajı yeminin in-vitro gaz üretim değerleri, diğer bir ifade ile yemin organik
madde sindirilebilirliği, metabolik enerji değerleri ve yem kalitesi
özelliklerine etkileri araştırılmıştır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2 |