The objective of
this study was to evaluate possible effects of mineral fertilizer, one commercial and five N2-fixing
and/or P-solubilizing microorganism based bio-fertilizers (F1: B. atrophaeus 55/6+B. megaterium 63/1+P. fluorescens
9/7; F2: B. simplex 6/4+ B. subtlis B2/8+P. putida 3/10; F3: B.
pumilus 35/6+P. polymyxa 2/2+Pseudomonas sp.27/3; F4: B. pumilus RC19+P. polymyxa RC35+P. putida 29/2; F5: B. lentus
29/6+P. polymyxa RC14+P. putida RC06), developed in seven
organic and inorganic solid carriers
(tea waste, peat, perlite, leonardite,
zeolite, and vermiculite) and liquid carriers
based formulations were evaluated for their growth and enzyme activities of tea under natural soil
conditions of Rize, in two years. The experiment was arranged as a completely
randomized two-factor design seven carriers, eight
treatments, and five replications (each having four saplings). Bacterial
combinations efficiency was variable and depended on the inoculants strain, carrier
material and parameters evaluated. Bio-fertilizers formulations stimulated
overall plant growth, including shoot development, plant height, trunk diameter, leaf yield, chlorophyll and anthocyanin content, and
activities of oxidative, catalytic,
hydrolytic and anti-oxidative enzymes of
Turkish registered tea clones Hayrat. Bacterial combinations improved for enhanced plant growth promotion will
enable reductions in inputs of chemical fertiliser, had a potential to
be used as a bio-fertilizer in sustainable and organic tea production.
Bu araştırma,
mineral gübre, bir ticari biyolojik gübre ve organik
ve inorganik kaynaklı katı (çay artığı, torf, perlit, leonardit, zeolite ve
vermikülit) ve sıvı taşıyıcılarda geliştirilen azot fikseri ve fosfat çözücü
mikroorganizma esaslı beş farklı biyolojik gübre formülasyonunun (F1: Bacillus atrophaeus 55/6+Bacillus megaterium 63/1+Pseudomonas fluorescens 9/7; F2: Bacillus simplex 6/4+Bacillus subtlis B2/8+Pseudomonas putida 3/10; F3: Bacillus pumilus 35/6+Paenibacillus polymyxa 2/2+Pseudomonas sp.27/3; F4: Bacillus pumilus RC19+Paenibacillus polymyxa RC35+Pseudomonas putida 29/2; F5: Bacillus lentus 29/6+Paenibacillus polymyxa RC14+Pseudomona putida RC06), çay gelişmesi
ve enzim aktivitesi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla Rize’de doğal
koşullar altında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırma, yedi
taşıyıcı, sekiz uygulama ve her bir tekerrürde dört fidan olmak üzere beş
tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre düzenlenmiştir.
Bakteriyel formülasyon etkinliği aşılanan strain, taşıyıcı materyal ve ele
alınan parametrelere göre değişmiştir. Biyolojik gübre formülasyonu Hayrat Türk
çay klonunda gövde gelişmesi, bitki yüksekliği, gövde çapı, yaprak verimi,
klorofil ve antioksidan içeriği, yaprak alanı, oksidatif, katalitik, hidrolitik
ve antioksidan enzim aktivitesi dahil gelişmeyi teşvik etmiştir. Araştırmada
test edilen bakteri kombinasyonlarının bitki gelişmesini teşvik ettiği,
kimyasal gübre gereksinimini azaltabildiği, organik ve sürdürülebilir tarım
uygulamalarında biyolojik gübre olarak kullanılabilecek potansiyele sahip
olduğu belirlenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2 |