Hayvan beslemesinde kullanılacak kaba yemlere
ait besin içeriklerinin ve kalite parametrelerinin önceden bilinmesi başarılı
bir hayvancılık için büyük öneme sahiptir. Bu çalışma doğal olarak yetişen bazı
buğdaygil yem bitkisi türlerinin yem kalitesini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Dicle Üniversitesi kampüs alanında yeralan doğal vejetasyondan
2017 yılında toplanan 13 değişik buğdaygil cinsine ait 15 buğdaygil yem bitkisi
türü, araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Bitki
türlerine ait doğadan toplanan tohumlar Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Araştırma arazinde ayrı ayrı parsellere ekilerek, çiçeklenme döneminde ot ile
ilgi analizlerinin yapılması için hasat edilmiştir. Her parselden 3 tekerrürlü
olarak alınan kuru ot örnekleri Dicle Üniversitesi Bilim ve
Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Laboratuarlarında
analiz edilmiştir. İncelenen özelliklere ait veriler üzerinde yapılan istatiksel
analiz sonucuna göre, incelenen tüm özellikler için buğdaygil bitki türlerinin
0.01 düzeyinde birbirlerinden farklı olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmada
incelenen özelliklerin 15 buğdaygil türü arasında aşağıdaki aralıklarda değişim
gösterdiği belirlenmiştir; ham protein oranı (HP) - %6.2-19.3; kuru madde oranı
(KMO) - %88.9-91.7; asit deterjanda çözünmeyen lif oranı (ADF) - %22.9-43.2;
nötral deterjanda çözünmeyen lif oranı (NDF) - %45.9-74.6; asit deterjanda
çözünmeyen protein oranı (ADP) - %0.08- 0.63; sindirilebilir kuru madde oranı
(SKM) %55.3-71.0; kuru madde tüketimi
oranı (KMT) - %1.61-2.62 ve nisbi yem değerleri (NYD) - 68.9-143.1. Biplot
analiz yöntemiyle yapılan analizlerde ise aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. İncelenen
özelliklerin birbirinden farklı 5 grup oluşturduğu belirlenmiştir. Kuru madde oranı, ADF ve NDF oranlarından oluşan 3
özellik arasında olumlu ve önemli ilişki saptanmış olup, bu üç özellik
bakımından sindirilebilirlik oranı ve nisbi yem değerleri en düşük olan Bromus tectorum türü
öne çıkmıştır. Öte yandan, aynı grupta yeralan ham protein oranı, magnezyum
içeriği ve sindirilebilir kuru madde oranı özellikleri arasında da olumlu ve
önemli ilişki olduğu saptanmıştır. Bu üç özelliğin bulunduğu grupta yer alan
tek buğdaygil türü olan Lolium perenne türü dikkat çekici
bulunmuştur. Yine aynı şekilde nisbi yem değeri ve kuru madde tüketim oranı
özellikleri arasında da önemli olumlu ilişki olduğu belirlenmiş olup, iki
özellik bakımından ise Festuca arundinacea ve Phalaris canariensis türleri öne çıkmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 27 Issue: 2 |