Hayvancılığımızın en büyük sorunlarından biri
her geçen yıl artan kaba yem açığı olarak görülmektedir. Hayvancılığı gelişmiş
ülkelerde kaba yem üretimi farklı yem kaynakları ile çeşitlendirilirken,
üretimin her dönemi için alternatif türler tarım sistemlerine dâhil
edilmektedir. Ağırlığını birkaç bitki türünün (yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır)
oluşturduğu yem bitkileri tarımımıza, bölgelerin ekolojik koşulları gözetilerek
alternatif olabilecek yeni yem bitkisi türlerinin dâhil edilmesi gerekmektedir.
Vejetasyon dönemi kısa, ara veya ikinci ürün olarak da yetiştirilebilen tek
yıllık yem bitkilerinin üretime dâhil edilmesi kaba yem açığının azaltılmasına
katkı sağlayacaktır. Akdeniz bölgesinin kısa gün bitkisi olan İskenderiye
üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) yem
bitkileri üretiminde farklı bölgelere uyum sağlayabilen alternatif türlerden
birisidir. Orta Anadolu koşullarında yapılan pek çok araştırmada İskenderiye
üçgülü tarımının yapılabilirliği gözlenmiştir. Ankara yöresi için teşvik
kapsamına alınan bu tek yıllık baklagil yem bitkisinin bölgenin ekolojik
koşullarında verim gücünü ve kalitesini etkileyen unsurların ortaya çıkarılması
sürdürülebilir bir üretim açısından son derece önemlidir. Bu araştırma doktora
tez çalışmasının bir bölümünden oluşmaktadır. 2017 - 2018 yıllarında Ankara
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında, farklı
dozlarda verilen borlu gübrenin İskenderiye üçgülünün ot veriminde ve
kalitesinde meydana getirdiği etkiyi incelemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla
denemesi olarak yürütülen araştırma, 3 tekerrürlü olarak tesadüf bloklarında
bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Ana parsellere 3
İskenderiye üçgülü çeşidi (Derya, Erix, Mario), alt parsellere 5 farklı bor
dozu (0, 100, 200, 400, 800 g/da) olacak şekilde uygulamalar yapılmıştır. Araştırmada
incelenen parametreler; bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi ve ham
protein verimidir. Alınan sonuçlara göre; 2017 - 2018 yıllarında Mario
çeşidinin bitki boyu (91.89 - 92.99 cm), yeşil ot verimi (1804.33 - 1832.27
kg/da), kuru ot verimi (593.20 - 300.47 kg/da) ve ham protein verimi (22.73 - 10.43
kg/da) bakımından diğer çeşitlere göre daha üstün olduğu tespit edilmiştir. Yüksek
verimli ve kaliteli üretim için gereken bor dozunun ise 100 g/da olduğu
belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 28, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 28 Issue: 1 |