Bu çalışma, çay tarımının yoğun olduğu Doğu Karadeniz bölgesi illerinden Artvin, Rize veTrabzon da yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı, çay bahçelerinin geliştirilmesi ve kaliteliçay üretiminin temini amacıyla yapılan gençleştirme budamasında, üreticilerin deneyimi,budama yaparken dikkat edilen hususlar, uygulanan budama yöntemleri ve üreticilerinyararlandıkları bilgi kaynaklarını belirlemektir. Araştırmanın katılımcıları üç ildenbelirlenen toplam 13 köydeki çiftçilerden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 130çiftçidir. Araştırma sonuçları üreticilerin budama konusunda yeterli deneyime sahipolduklarını ve budamada başarıyı artıran faktörlerin çoğuna önem verdiklerini göstermiştir.Ayrıca bölgede ürün budaması ve gençleştirme budamasının yoğun olarak yapıldığı, ürünbudamasında en önemli bilgi kaynağının aile büyükleri gençleştirme budamasında iseÇaykur elemanları olduğu sonucuna varılmıştır
This study was carried out in the Eastern Black Sea Region cities of Artvin, Rize, andTrabzon where tea cultivation is intensively used. The primary purpose of the study was toinvestigate the pruning which is aimed to improve tea gardens and provide high quality teaproduction; in terms of the experiences of tea producers, factors considered during pruning,pruning methods, and sources of pruning information. Participants of the study are astratisfied sample of 130 farmers who were selected from the predetermined 13 villages ofthe three provinces. Results of the study showed that producers have enough pruningexperience and they consider almost all factors which influence the success in pruning. Inaddition, it was found that yield pruning and pruning for rejuvenation were intensively usedin the region; and own family elders for yield pruning and Çaykur extension staff for pruningfor rejuvenation were the most imporant sources of pruning information
Other ID | JA35SB29FY |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2005 |
Submission Date | December 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 1 ve 2 |