Bu çalışmanın amacı, Bursa ili Karacabey ilçesinde organik ve konvansiyonelolarak üretilen şeftalinin maliyetler açısından karşılaştırmasını yapmak ve her iki üretimşeklinin avantaj ve dezavantajlarını belirlemektir. Araştırmada, Bursa ili Karacabeyilçesinde bulunan organik şeftali üretimi yapan 2 işletme tam sayım yöntemine göre,konvansiyonel şeftali üretimi yapan 2 işletme ise gayeli örnekleme yöntemine görebelirlenmiştir. Bu üreticilerden anket yöntemiyle toplanan 2004 üretim dönemine ait bilgileranaliz edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre, incelenen işletmelerde 2004 üretim yılında oluşan kötü iklimkoşulları, dekara organik şeftali üretiminde %62,50, konvansiyonel şeftali üretiminde ise%75,65 bir azalma meydana getirmiştir. Bundan dolayı, organik şeftali üretiminde dekaraverim 180 kg ve ağaç başına verim 4,5 kg, konvansiyonel şeftali üretiminde ise dekara verim305 kg ve ağaç başına verim 8.8 kg olarak bulunmuştur. İncelenen işletmelerde üretici elinegeçen ortalama şeftali fiyatı organik işletmelerde 1,375YTL/kg, konvansiyonel işletmelerde0,975 YTL/kg'dir. Şeftali üretiminin brüt marjı organik işletmelerde 24,11 YTL/da,konvansiyonel işletmelerde 31,03 YTL/da olarak hesaplanmıştır. Organik işletmelerdedekara elde edilen şeftalinin tesis dönemi masrafları 1. yıl 391,46 YTL, 2. yıl 216,42 YTL, 3.yıl 232,55 YTL, 4.yıl 22,82 YTL, konvansiyonel işletmelerde ise 1. yıl 468,10 YTL, 2.yıl332,42 YTL, 3.yıl 159,23 YTL olarak belirlenmiştir. Dekara şeftali üretim masraflarıorganik işletmelerde 287,17 YTL, konvansiyonel işletmelerde 420,73 YTL, organikşeftalinin birim maliyeti 1,59 YTL/kg, konvansiyonel şeftalinin maliyeti ise 1,38 YTL/kgolarak bulunmuştur. İncelenen organik işletmelerde şeftali üretiminden elde edilen net gelir 39,67 YTL/da, konvansiyonel işletmelerde ise bu değer -123,35 YTL/da olarakbelirlenmiştir
The aim of this research is to compare the costs of peach produced organicallyand conventionally in Karacabey district, Bursa, and to determine the advantages anddisadvantages of each production systems. In this research, four farms have been selected inKaracabey district: two farms producing organic peach have been selected by wholecounting method and the other two farms producing conventional peach have been selectedby an aim sampling method. The data collected from surveys belong to 2004 productionseason.According to the research results, the bad weather conditions occurred in the examined farmsin 2004 production period, caused a very high yield decrease in both organic peachproduction and conventional peach production, %62.50 and %75.65, respectively. Thus,2004 production yield per decare found 180 kg (4.5 kg per tree) in organic peach production,and 305 kg (8.8 kg per tree) in conventional peach production. The average peach price was1.375 YTL/kg in organic farms and 0.975 YTL/kg in conventional farms. The gross marginof peach production was calculated 24.11 YTL/decare in organic farms and 31,03YTL/decare in conventional farms. The establishment costs per decare were found to be391.46 YTL for the first year, 216.42 YTL for the second year, 232.55 YTL for the third yearand 22.82 YTL for the fourth year in organic farms, and 468.10 YTL for the first year, 332.42YTL for the second year and 159.23 YTL for the third year in conventional farms. Theproduction cost of peach per decare was found to be 287,17YTLin organic farms and 420,73YTL in conventional farms. The unit cost of peach was found to be 1.59 YTL/kg in organicfarms, 1.38 YTL/kg in conventional farms. The net income of peach producers is calculatedas -39.67YTL/decare in organic farms, and -123.35YTL/decare in conventional farms
Other ID | JA35SD54NB |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2006 |
Submission Date | June 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 12 Issue: 1 ve 2 |