Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fruit and Flower Expenditures of the Gttornan Palace for a. Period of Two Months

Yıl 2006, Cilt: 25 Sayı: 40, 141 - 176, 01.10.2006
https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000251

Öz

At the Ottoman Palaee between 16th and the 19th centuries, flowers were consumption in use besides different fruits. These products were achieved from Istanbul and its vicinity and also these were raised at the special gardens of the Sultan. This article presents, two lists belonging to two different months in the mid 18th century. The lists contain the fruit and flower expenditure of the Ottoman Palace. The lists show the monthly expenses of daily-purchased fruit and flower to the palaee and they also registered the expenditure of the products purchased for some special days and holidays bought to the Sultan, the darüssafide ağası, the women of the Sultan and to the other important officials in the Palaee.

Kaynakça

  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cevdet Saray, no. 2608.
  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cevdet Saray, no. 2354.
  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Mühimme Defteri, C.69, Sıra no: 177, s.89.
  • AKGÜNDÜZ, Ahmet, Osmanlı'da Harem, İstanbul 1995.
  • ALTıNAY, Ahmed Refik, Onuncu Asr-ı Hicrfde İstanbul Hayatı, (Haz: Abdullah Uysal), Ankara 1987.
  • BİLGİN, Arif, Osmanlı Sarayının İaşesi (1489-1650), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Tezi), İstanbul 2000.
  • MANTRAN, Robert, 17. Yüzyılın İkinci Yarısında İstanbul, C.I, (Çev: Mehmet Ali Kılıçbay, Enver Özcan), Ankara 1990.
  • ORTAYLI, İlber, Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek, İstanbul 2006.
  • PAKALıN, M. Zeki, Osmanlı Tarih Deyimleri Ve Terimleri Sözlüğü, C.I, İstanbul 1983.
  • POLAT, N. Hikmet, Türk Çiçek Ve Ziraat Kültürü Üzerine, Cevat Rüştü'den Bir Güldeste, İstanbul 2001.
  • TAVERNİER, J. B., Bir Fransız Seyyahın Gözüyle Topkapı Sarayı'nda Yaşam, Büyük Senyörün Sarayı, (Çev: Haluk Yanardağ), İstanbul 2005.
  • TÜRK DİL KURUMU, Tarama Sözlüğü, c.n, Ankara 1965.
  • ULUÇAY, M. Çağatay, Padişahların Kadınları ve Kızları, Ankara 1985.
  • UZUNÇARŞıLI, İ. Hakkı, Osmanlı Devletinin Saray Teşkilatı, Ankara 1984.
  • UZUNÇARŞıLI, İ. Hakkı, Osmanlı Tarihi, C.IV-2, Ankara 1988.

Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı

Yıl 2006, Cilt: 25 Sayı: 40, 141 - 176, 01.10.2006
https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000251

Öz

16. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında Osmanlı sarayında tüketilen yiyecekler arasında çeşitli meyvelerin yanında çiçekler de bulunuyordu. Bu ürünler İstanbul ve çevresinden temin edildiği gibi padişaha ait hassa bahçelerde de yetiştiriliyordu. Bu çalışmada 18. yüzyılın ortalarında iki ayrı aya ait, Osmanlı sarayının meyve ve çiçek masraflarını içeren iki liste verilmiştir. Listelerde ay içerisinde günlük olarak saraya alınan meyve ve çiçek masrafları ile bazı özel günlerde ve bayramlarda padişah, darüssaade ağası, padişah kadınları ve saraydaki diğer ileri gelen görevlilere alınan meyve ve çiçek masrafları kaydedilmiştir.

Kaynakça

  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cevdet Saray, no. 2608.
  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Cevdet Saray, no. 2354.
  • Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Mühimme Defteri, C.69, Sıra no: 177, s.89.
  • AKGÜNDÜZ, Ahmet, Osmanlı'da Harem, İstanbul 1995.
  • ALTıNAY, Ahmed Refik, Onuncu Asr-ı Hicrfde İstanbul Hayatı, (Haz: Abdullah Uysal), Ankara 1987.
  • BİLGİN, Arif, Osmanlı Sarayının İaşesi (1489-1650), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Basılmamış Doktora Tezi), İstanbul 2000.
  • MANTRAN, Robert, 17. Yüzyılın İkinci Yarısında İstanbul, C.I, (Çev: Mehmet Ali Kılıçbay, Enver Özcan), Ankara 1990.
  • ORTAYLI, İlber, Osmanlı'yı Yeniden Keşfetmek, İstanbul 2006.
  • PAKALıN, M. Zeki, Osmanlı Tarih Deyimleri Ve Terimleri Sözlüğü, C.I, İstanbul 1983.
  • POLAT, N. Hikmet, Türk Çiçek Ve Ziraat Kültürü Üzerine, Cevat Rüştü'den Bir Güldeste, İstanbul 2001.
  • TAVERNİER, J. B., Bir Fransız Seyyahın Gözüyle Topkapı Sarayı'nda Yaşam, Büyük Senyörün Sarayı, (Çev: Haluk Yanardağ), İstanbul 2005.
  • TÜRK DİL KURUMU, Tarama Sözlüğü, c.n, Ankara 1965.
  • ULUÇAY, M. Çağatay, Padişahların Kadınları ve Kızları, Ankara 1985.
  • UZUNÇARŞıLI, İ. Hakkı, Osmanlı Devletinin Saray Teşkilatı, Ankara 1984.
  • UZUNÇARŞıLI, İ. Hakkı, Osmanlı Tarihi, C.IV-2, Ankara 1988.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İzzet Sak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 25 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA Sak, İ. (2006). Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı. Tarih Araştırmaları Dergisi, 25(40), 141-176. https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000251
AMA Sak İ. Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı. TAD. Ekim 2006;25(40):141-176. doi:10.1501/Tarar_0000000251
Chicago Sak, İzzet. “Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve Ve Çiçek Masrafı”. Tarih Araştırmaları Dergisi 25, sy. 40 (Ekim 2006): 141-76. https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000251.
EndNote Sak İ (01 Ekim 2006) Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı. Tarih Araştırmaları Dergisi 25 40 141–176.
IEEE İ. Sak, “Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı”, TAD, c. 25, sy. 40, ss. 141–176, 2006, doi: 10.1501/Tarar_0000000251.
ISNAD Sak, İzzet. “Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve Ve Çiçek Masrafı”. Tarih Araştırmaları Dergisi 25/40 (Ekim 2006), 141-176. https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000251.
JAMA Sak İ. Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı. TAD. 2006;25:141–176.
MLA Sak, İzzet. “Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve Ve Çiçek Masrafı”. Tarih Araştırmaları Dergisi, c. 25, sy. 40, 2006, ss. 141-76, doi:10.1501/Tarar_0000000251.
Vancouver Sak İ. Osmanlı Sarayının İki Aylık Meyve ve Çiçek Masrafı. TAD. 2006;25(40):141-76.