Research Article

Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği

Volume: 5 Number: 1 June 30, 2023
TR EN

Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği

Abstract

Bir yatırım aracı olan konutların satışında, değerlemenin yüzlerce parametreye bağlı olması ve fiyatının belirlenmesinde kesin bir formülünün bulunmaması nedeniyle objektif bir değerleme yapılamamaktadır. Konutlara ait çok fazla parametreyi dikkate alarak tahmini rayiç fiyatın belirlenmesinde, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zekâ yöntemlerinden biri olan yapay sinir ağlarının (YSA) kullanımı cazip bir öneri olarak gözükmektedir. Bu çalışma ile Ankara'nın Keçiören ilçesinin farklı mahallelerinde, bir e-ticaret sitesinde ilan edilmiş toplam 149 adet satılık konutun rayiç değerinin belirlenmesinde etkili olan 11 adet parametre ile YSA modelleri oluşturularak yapılmış olan mevcut bir çalışmadaki sayısallaştırma değerleri yeniden düzenlenmiş, farklı YSA modelleri oluşturulmuştur. Sonuç olarak, konut rayiç fiyatlarının belirlenmesinde, ortalama hatanın karesi (MSE) 0.000432, regresyon (R) %95.10 ve doğruluk oranı %93.02 ile seçilen bu YSA mimarisinin başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür.

Keywords

References

  1. Abidoye, R.B. & Chan, A.P.C. (2017). Modeling Property Values in Nigeria Using Artificial Neural Network. Journal of Property Research, 1-18.
  2. Alşahin, S. (2015). Yapay Sinir Ağları İle Kiriş Tipi Yapılarda Hasar Tanımlama, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği ABD, Kayseri.
  3. Aydemir, E., Aktürk, C. & Yalçınkaya, M.A. (2020) Yapay Zekâ İle Konut Fiyatlarının Tahmin Edilmesi. Turkish Studies Applied Sciences, 15(2), 183-194.
  4. Bande, N., Doğan, O., Genç, Y. & Akyön, F.Ç. (2022). Yenimahalle/Ankara Özelinde Konut Fiyatlarının Yapay Sinir Ağları Metodu İle Belirlenmesi. 7. Uluslararası Erciyes Bilimsel Araştırmalar Kongresi, 9-10 Mart 2022, Kayseri.
  5. Doğan, O., Bande, N., Genç, Y. & Akyön, F.Ç. (2022). Keçiören/Ankara Özelinde Konut Rayiç Değerlerinin Yapay Sinir Ağları Metodu Kullanılarak Tahmini. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (35), 113-128.
  6. Ecer, F. (2014). Türkiye’deki Konut Fiyatlarının Tahmininde Hedonik Regresyon Yöntemi ile Yapay Sinir Ağlarının Karşılaştırılması. International Conference On Eurasian Economies, Skopje, Macedonia.
  7. Elmas, Ç. (2007). Yapay Zekâ Uygulamaları. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  8. Erdoğdu, S. (2012). Gayrimenkul Değerlemesi, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği ABD, İzmir.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

June 21, 2023

Publication Date

June 30, 2023

Submission Date

December 15, 2022

Acceptance Date

May 1, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 5 Number: 1

APA
Doğan, O., Bande ,, N., Genç, Y., & Koç, F. (2023). Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, 5(1), 9-19. https://doi.org/10.51765/tayod.1219413
AMA
1.Doğan O, Bande , N, Genç Y, Koç F. Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği. TAYOD. 2023;5(1):9-19. doi:10.51765/tayod.1219413
Chicago
Doğan, Orhan, Nassirou Bande , Yunus Genç, and Furkan Koç. 2023. “Yapay Sinir Ağları Metodu Ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören Ankara Örneği”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 5 (1): 9-19. https://doi.org/10.51765/tayod.1219413.
EndNote
Doğan O, Bande , N, Genç Y, Koç F (June 1, 2023) Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 5 1 9–19.
IEEE
[1]O. Doğan, N. Bande , Y. Genç, and F. Koç, “Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği”, TAYOD, vol. 5, no. 1, pp. 9–19, June 2023, doi: 10.51765/tayod.1219413.
ISNAD
Doğan, Orhan - Bande ,, Nassirou - Genç, Yunus - Koç, Furkan. “Yapay Sinir Ağları Metodu Ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören Ankara Örneği”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi 5/1 (June 1, 2023): 9-19. https://doi.org/10.51765/tayod.1219413.
JAMA
1.Doğan O, Bande , N, Genç Y, Koç F. Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği. TAYOD. 2023;5:9–19.
MLA
Doğan, Orhan, et al. “Yapay Sinir Ağları Metodu Ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören Ankara Örneği”. Türkiye Arazi Yönetimi Dergisi, vol. 5, no. 1, June 2023, pp. 9-19, doi:10.51765/tayod.1219413.
Vancouver
1.Orhan Doğan, Nassirou Bande , Yunus Genç, Furkan Koç. Yapay Sinir Ağları Metodu ile Konut Özellikleri Yeniden Sayısallaştırılarak Rayiç Değerinin Tahmin Edilmesi: Keçiören/Ankara Örneği. TAYOD. 2023 Jun. 1;5(1):9-19. doi:10.51765/tayod.1219413

Cited By