BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of gyttja and chemical fertilizer applications on growing media and pomologic and biochemical properties in pepper (Capsicum annuum l.) fruit

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 5, 27.06.2014

Öz

In this study, effects of gyttja and chemical fertilizer applications on growing media and pomologic and biochemical properties in pepper (Capsicum annuum L.) fruit were investigated. Four different doses of gyttja (G) (0, 1%, 2%, 4%) and (NH4)2SO4, TSP and K2SO4 fertilizers (N: 0, 100, 200, 300 ppm, P2O5: 0, 30, 60, 90 ppm and K2O: 0, 45, 90, 180 ppm) were applied into growing media. As a result, effects of the applications on fruit number, fruit weight, dry matter, vitamin C content (P<0.01) and fruit length (P<0.05) were found to be significant statistically. Similarly, effects of gyttja and chemical fertilizer applications on soil salinity and soil organic matter were significant (P<0.01). It was determined that the applications did not have a significant effect on fruit width and pH of growing media. When comparing gyttja with the chemical fertilizer applications, gyttja applications were less effective on pomologic and biochemical properties of pepper fruit, but it was most effective on organic matter content of growing media

Kaynakça

  • Anonim 2004. FAOSTAT Database. FAO.
  • Bozkurt M, 2004. Gidyanın Tarımda Kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bozköylü A, 2008. Sera topraksız domates yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübrelemenin karşılaştırılması Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Candemir F, Gülser C, 2011. Effects of different agricultural wastes on some soil quality indexes at clay and loamy sand fields. Communication in Soil Sci. & Plant Analy. 42 (1):13-28.
  • Düzgüneş A, Kesici OT, Kavuncu O, Gürbüz F, 1987. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, 381,Ankara.
  • Eigenberg RA, Doran JW, Nienaber JA, Ferguson RB, Woodbury BL, 2002. Electrical conductivity monitoring of soil condition and available N with animal manure and cover crop. Agric. Ecosy. & Environ., 88:183-193.
  • Esawy M, Abd El-Kader N, Robin P, Akkal-Corfin N, Abd El-Rahman L, 2009. Effects of different organic and inorganic fertilizers on cucumber yield and some soil properties. World J. Agric. Sci., 5(4):408-414
  • Gül İ, 2008. Kimyasal gübre, ahır gübresi ve bazı toprak düzenleyicilerin fiğde ot ve tohum verimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M, 2009. Samsun ili kaypa biber üretimi. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Yayınları. Samsun
  • Kacar B, 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri: III. Toprak Analizleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğit. Araş. ve Gel. Vakfı YayınNo: 3. Ankara.
  • Kacar B, Katkat AV, 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 144
  • Rytelewski, J, 1969. Effect of gyttja application on yields of yellow lugin. Solid and Fertilizer, 28: 80 TÜİK 2009. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri, www.tüik.gov.tr. Erişim Tarihi:15.02.2010
  • Torun B, Çakmak İ, Gültekin İ, Yazıcı A, Bozbay G, Derici R, Özbek H, 2001. Çinko eksikliği ve bor toksisitesinin yaygın olduğu tahıl üretim alanlarına gyttja uygulamasının bitkisel verim üzerine olan etkisi. TÜBİTAK, TARP-1862.
  • Torun B, 2009. Tarla koşullarında gidya uygulamasının tahılların dane verimine ve toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine etksi. Harran Üniversitesi Ziraat Fak. Derg., 13(3):60-72
  • Yörük M, 1981. Afşin-Elbistan Linyit Kömürü Havzasında Elde Olunan Gyttja’ların Tarımda Kullanılma Olanakları Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 5, 27.06.2014

Öz

Bu çalışmada, gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum L.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Yetiştirme ortamlarına gidya (G) (0, %1, %2, %4) ve (NH4)2SO4, TSP, K2SO4 gübrelerinin 4 dozu (N:0, 100, 200, 300 ppm, P2O5:0, 30, 60, 90 ppm ve K2O :0, 45, 90, 180 ppm) uygulanmıştır. Araştırma sonunda, uygulamaların meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyvede kuru madde miktarı, C vitamini içeriği, (P

Kaynakça

  • Anonim 2004. FAOSTAT Database. FAO.
  • Bozkurt M, 2004. Gidyanın Tarımda Kullanımı. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Bozköylü A, 2008. Sera topraksız domates yetiştiriciliğinde kimyasal ve organik gübrelemenin karşılaştırılması Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Candemir F, Gülser C, 2011. Effects of different agricultural wastes on some soil quality indexes at clay and loamy sand fields. Communication in Soil Sci. & Plant Analy. 42 (1):13-28.
  • Düzgüneş A, Kesici OT, Kavuncu O, Gürbüz F, 1987. Araştırma ve Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, 381,Ankara.
  • Eigenberg RA, Doran JW, Nienaber JA, Ferguson RB, Woodbury BL, 2002. Electrical conductivity monitoring of soil condition and available N with animal manure and cover crop. Agric. Ecosy. & Environ., 88:183-193.
  • Esawy M, Abd El-Kader N, Robin P, Akkal-Corfin N, Abd El-Rahman L, 2009. Effects of different organic and inorganic fertilizers on cucumber yield and some soil properties. World J. Agric. Sci., 5(4):408-414
  • Gül İ, 2008. Kimyasal gübre, ahır gübresi ve bazı toprak düzenleyicilerin fiğde ot ve tohum verimi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M, 2009. Samsun ili kaypa biber üretimi. Samsun İl Tarım Müdürlüğü Yayınları. Samsun
  • Kacar B, 1994. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri: III. Toprak Analizleri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğit. Araş. ve Gel. Vakfı YayınNo: 3. Ankara.
  • Kacar B, Katkat AV, 1999. Gübreler ve Gübreleme Tekniği. Uludağ üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 144
  • Rytelewski, J, 1969. Effect of gyttja application on yields of yellow lugin. Solid and Fertilizer, 28: 80 TÜİK 2009. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri, www.tüik.gov.tr. Erişim Tarihi:15.02.2010
  • Torun B, Çakmak İ, Gültekin İ, Yazıcı A, Bozbay G, Derici R, Özbek H, 2001. Çinko eksikliği ve bor toksisitesinin yaygın olduğu tahıl üretim alanlarına gyttja uygulamasının bitkisel verim üzerine olan etkisi. TÜBİTAK, TARP-1862.
  • Torun B, 2009. Tarla koşullarında gidya uygulamasının tahılların dane verimine ve toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine etksi. Harran Üniversitesi Ziraat Fak. Derg., 13(3):60-72
  • Yörük M, 1981. Afşin-Elbistan Linyit Kömürü Havzasında Elde Olunan Gyttja’ların Tarımda Kullanılma Olanakları Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA25FN54CE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Füsun Gülser Bu kişi benim

Can Yılmaz Bu kişi benim

Ferit Sönmez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gülser, F., Yılmaz, C., & Sönmez, F. (2014). Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, 2(1), 1-5.
AMA Gülser F, Yılmaz C, Sönmez F. Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. tbbbd. Haziran 2014;2(1):1-5.
Chicago Gülser, Füsun, Can Yılmaz, ve Ferit Sönmez. “Gidya Ve Kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme Ortamı Ile Biber (Capsicum Annuum l.) Bitkisinde Meyvelerin Pomolojik Ve Biyokimyasal özelliklerine Etkileri”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi 2, sy. 1 (Haziran 2014): 1-5.
EndNote Gülser F, Yılmaz C, Sönmez F (01 Haziran 2014) Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 2 1 1–5.
IEEE F. Gülser, C. Yılmaz, ve F. Sönmez, “Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri”, tbbbd, c. 2, sy. 1, ss. 1–5, 2014.
ISNAD Gülser, Füsun vd. “Gidya Ve Kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme Ortamı Ile Biber (Capsicum Annuum l.) Bitkisinde Meyvelerin Pomolojik Ve Biyokimyasal özelliklerine Etkileri”. Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi 2/1 (Haziran 2014), 1-5.
JAMA Gülser F, Yılmaz C, Sönmez F. Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. tbbbd. 2014;2:1–5.
MLA Gülser, Füsun vd. “Gidya Ve Kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme Ortamı Ile Biber (Capsicum Annuum l.) Bitkisinde Meyvelerin Pomolojik Ve Biyokimyasal özelliklerine Etkileri”. Toprak Bilimi Ve Bitki Besleme Dergisi, c. 2, sy. 1, 2014, ss. 1-5.
Vancouver Gülser F, Yılmaz C, Sönmez F. Gidya ve kimyasal gübre uygulamalarının yetiştirme ortamı ile biber (Capsicum annuum l.) bitkisinde meyvelerin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerine etkileri. tbbbd. 2014;2(1):1-5.