In this study, the effect of sodium selenite and
sodium selenate application on the accumulation of Se, protein and oil in grain
maize and herbal properties were investigated. Eight selenium levels
(0-5-10-15-25-50-75-100 g
Se ha-1) were used. Selenite
was applied from the soil and selenate was applied from foliar. Selenium application
to soil didn’t affect plant height, cob height, number of cobs, grain/cob
ratio, yield and oil content of grain, it affected weight of 1000 piece and
protein content of grain, statistically. Sodium selenite application from soil
didn’t affect the total Se content of grain, statistically. But foliar
application of sodium selenate statistically affected the contents of total Se
in the grain. Selenate application from foliar to the maize plant was effective
for the selenium accumulation. Also it was found that 115 µg Se kg-1 accumulated
in the grain with 15 g Se ha-1 application; 125 µg Se kg-1 with
25 g Se ha-1 application; 214 µg Se kg-1 with 50 g Se ha-1
application; 420 µg Se kg-1 with 75 g ha-1 application;
523 µg Se kg-1 with 100 g Se ha-1. Concentration
of selenium in the food for both human and animal is desired between 100 and
1000 μg kg-1, selenium levels seem to be appropriate for both
human and animal feeding.
Bu çalışmada sodyum selenit ve sodyum selenat
uygulamalarının mısır bitkisinde bitkisel özellikler ile tanenin selenyum,
protein ve yağ içeriği üzerine etkileri incelenmiştir. Sekiz farklı selenyum
seviyesi (0-5-10-15-25-50-75-100 g Se ha-1) uygulanmıştır.
Selenit topraktan, selenat ise yapraktan
uygulanmıştır. Selenyum uygulamaları istatistiksel olarak bitki boyu, koçan
yüksekliği, koçan sayısı, tane /koçan oranı, dekara verim ve tanenin yağ
içeriği değerlerini etkilememiştir, 1000 dane ağırlığı ile tanenin protein
içeriğini ise etkilemiştir. Topraktan
uygulanan selenit tanenin selenyum içeriğini istatistiksel olarak
etkilememiştir. Ancak yapraktan uygulanan selenat tanenin selenyum içeriğini
istatistiksel olarak etkilemiştir. 15 g Se ha-1 uygulaması ile 115 µg Se kg-1 tanede
birikirken, 25 g Se ha-1 uygulaması ile 125 µg Se kg-1,
50 g Se ha-1 uygulaması ile 214 µg Se kg-1,
75 g
Se ha-1 uygulaması ile 420 µg Se kg-1, 100 g Se ha-1
uygulaması ile 523 µg Se kg-1 tanede birikmiştir. İnsan
ve hayvan beslenmesi için gıdalardaki selenyum konsantrasyonunun 100-1000 μg kg-1 olması
gerektiği düşünüldüğünde araştırmada elde edilen bu sonucun insan ve hayvan
beslenmesi açısından yeterli olduğu anlaşılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çevre Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 1 |