This study was established to determine the effect of humic acid applications on the macro element contents of Kirik wheat grown in growing media withi PGPR bacteria. Eight bacteria and 0, 1000 and 2000 mg kg-1 doses of humic acid were used in the study. The study carried out in the greenhouse was established according to the factorial experimental design in randomized plots and was carried out in 3 replications in pots including 2 kg soil. The study continued for about two months and at the end of the study, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium elements were analyzed in the above-ground part of Kirik wheat. According to the results of the analysis, the interaction of bacteria, humic acid and bacteria x humic acid had a significant effect on nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium contents at P<0.01 level. While some bacterial treatments increased the nitrogen content of Kirik wheat compared to the control, some bacteria decreased it. Generally, bacterial treatments increased phosphorus content compared to control, while potassium, calcium and magnesium contents decreased. The application of increasing doses of humic acid to the medium increased the nitrogen and phosphorus contents, while it caused a decrease in the potassium, calcium and magnesium contents. It was determined that increasing doses of humic acid increased the intake of nitrogen and phosphorus elements and decreased the intake of potassium, calcium and magnesium elements in PGPR applied media.
Bu çalışma PGPR bakterileri uygulanmış ortamlarda yetiştirilen Kirik buğdayının makro element içeriğikleri üzerine humik asit uygulamalarının etkisinin belirlenmesi amacıyla kurulmuştur. Çalışmada sekizt adet bakteri ile humik asitin 0, 1000 ve 2000 mg kg-1 dozları kullanılmıştır. İklim odasında yürütülen çalışma, tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre kurulmuş ve 2 kg toprak alan saksılarda 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmaya yaklaşık ik ay devam edilmiş ve çalışma sonunda Kirik buğdayının toprak üstü aksamında azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum elementleri analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre bakteri, humik asit ve bakteri x humik asit interaksiyonu azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerikleri üzerine P<0.01 düzeyinde önemli etkide bulunmuştur. Bazı bakteri uygulamaları Kirik buğdayının azot içeriğini kontrole göre artırmışken bazı bakteriler azaltmıştır. Genel olarak bakteri uygulamaları fosfor içeriğini kontrole göre artırmışken, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerikleri düşüş göstermiştir. Ortama humik asitin artan dozlarının uygulanması azot ve fosfor içeriklerini artırmışken, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriklerinde düşüşe neden olmuştur. PGPR uygulanmış ortamlarda humik asidin artan dozlarının azot ve fosfor elementlerinin alımını artırdığı, potasyum, kalsiyum ve magnezyum elementlerinin alımını ise azaltığı belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 2 |