Konvansiyonel tarımsal üretimde optimum verim alabilmek için toprakta mikrobesin elementlerini de belirlemek ve eksikliklerini gidermek gerekmektedir. Edirne ilimizde münavebede çeşitliliğin olmaması (çeltik-çeltik, ayçiçeği-buğday münavebesi) ve yoğun tarım nedeniyle aşırı besin elementi sömürüsü yüzünden mikrobesin elementlerinin önemi daha da artmaktadır. Bu çalışmada, Edirne ili tarım arazilerinin toprak reaksiyonu ve mikrobesin elementlerinin belirlenmesi amacıyla, 2014-2015-2016 yıllarında, 0-20 cm yüzeyden 2.5 km x 2.5 km grid sistemine göre toprak örneklemesi yapılmış ve 712 adet örnek alınmıştır. Alınan toprak örnekleri toprak reaksiyonu (pH) bakımından değerlendirildiğinde, 1/3’ten fazlasının asit reaksiyonlu, 2/3’ünün ise nötr ve alkalin reaksiyona sahip olduğu söylenebilir. Bu örneklerde mikrobesin elementlerinden demir, bakır, çinko, mangan DTPA ekstraksiyonu ile bor ise sıcak su yöntemi ile belirlenmiştir. Elde edilen analiz sonuçların göre; Edirne ili tarım topraklarının %39’u asit, %61’i nötr ve alkalin reaksiyonludur. Mikrobesin elementlerinden topraklarda, demir (Fe) %13 (<2,5 mg kg-1), çinko (Zn) % 64 ( <0,7 mg kg-1), bor (B) %50 (<0,5 mg kg-1) oranında az bulunurken, bakır (Cu) ve mangan (Mn) miktarı yeterli seviyede belirlenmiş olup, bazı noktalarda yüksek miktarda Cu tespit edilmiştir. Yörede çeltik tarımında yapılan gübreleme çalışmaları sonucu çinkolu gübre kullanımı rutin hale gelmiş olsa da, eksikliği belirlenen diğer mikrobesin elementlerinin belirlenerek, gübreleme programlarına dahil edilmesi gerekmektedir. Bu durum, özellikle münavebede yer alan bitkilerin hassas olduğu mikrobesin elemetleri (örneğin ayçiçeği-B, buğday-Zn) bakımından daha da önem arzetmektedir.
"EDİRNE İLİ TARIM TOPRAKLARININ MİKROBESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİ" isimli makale yukarıda proje numarası bulunan TAGEM tarafından desteklenen araştırma projesi sonuçlarından bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun olarak üretilmiştir. Proje sonuç raporun ismi bulunan araştırmacılara makalede de yer verilmiştir.
TAGEM-Tarım ve Orman Bakanlığı
TAGEM/TSKAD/13/A/A13/P07/01-06
Proje çalışmasını destekleyen TAGEM-Toprak Su Kaynakları Daire Başkanlığına teşekkür ederiz.
In conventional agricultural production, it is necessary to determine the micronutrient elements in the soil and eliminate their deficiencies in order to obtain optimum yield. The absence of diversity in rotation in Edirne province (paddy-paddy, sunflower-wheat rotation) and excessive nutrient exploitation due to intensive agriculture, the importance of micronutrient elements increases even more. In this study, in order to determine the soil reaction and micronutrient elements of agricultural lands in Edirne province, soil sampling was carried out according to 2.5 km x 2.5 km grid system from 0-20 cm surface in 2014-2015-2016 and 712 samples were taken. When the soil samples taken were evaluated in terms of soil reaction (pH), it can be said that more than 1/3 of them have acid reaction and 2/3 of them have neutral and alkaline reaction. In these samples, iron, copper, zinc, manganese and boron were determined by DTPA extraction and hot water method, respectively. According to the results of the analysis; 39% of the agricultural soils of Edirne province are acid, 61% are neutral and alkaline reaction. Among the micronutrients, iron (Fe) was found to be 13% (<2.5 mg kg-1), zinc (Zn) 64% (<0.7 mg kg-1), boron (B) 50% (<0.5 mg kg-1), copper (Cu) and manganese (Mn) were found to be sufficient, and high amounts of Cu were detected in some points. Although the use of zinc fertilizer has become routine as a result of fertilization studies in paddy agriculture in the region, other micronutrients that are deficient should be determined and included in fertilization programs. This is especially important in terms of micronutrients to which crops in rotation are sensitive (e.g. sunflower-B, wheat-Zn).
TAGEM/TSKAD/13/A/A13/P07/01-06
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Nutrition and Soil Fertility |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | TAGEM/TSKAD/13/A/A13/P07/01-06 |
Publication Date | December 21, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 11 Issue: 2 |