İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı

Cilt: 6 Sayı: 1 24 Haziran 2016
PDF İndir
TR EN

İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı

Öz

Günümüzde bilgisayar görmesi, robotik, hareket tanıma ve insansı robotların geliştirilmesi gibi mühendislik problemlerinin çözümüne ve insanların günlük yaşamında sıkça yaptığı yürüme, koşma ve kaldırma gibi hareketlerin analizine yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Bunun için insan hareketleri modellenerek simülasyonunun yapılması ve biyomekanik analizlerinin verilmesi bu açıdan önemlidir. Bu çalışmada, modelleme yönünden karmaşık bir hareket olan insanın kaldırma hareketinin analizi için tip-2 bulanık kontrol tabanlı bir yaklaşım sunulmuştur. Önerilen yaklaşım için iki boyutlu beş parçalı bir insan modeli kullanılarak, her parçaya ait eklem açısı tip-1 ve tip-2 bulanık denetleyiciler ile kontrol edilmiştir. Deneysel olarak elde edilen kaldırma hareketine karşılık gelen veriler kullanılarak, önerilen yaklaşımın Matlab/Simulink simülasyonu karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Simülasyon sonuçları insanın kaldırma hareketinin analizi için kullanılan tip-2 bulanık sistemin, zaman ve performans açısından etkinliğini doğrulamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Chapman, A.E. 2008. Biomechanical Analysis of Fundamental Human Movements, Human Kinetics, USA.
  2. [2] Vondrak M., Sigal L., ve Jenkins O.C., 2013, Dynamical Simulation Priors for Human Motion Tracking, IEEE Trans on Pattern Analy. and Mach. Intelligence, cilt 35-1, s. 52-66.
  3. [3] Wang J., Liu P., She M.F.H., Kouzani A. ve Nahavandi S., 2013, Supervised learning probabilistic Latent Semantic Analysis for human motion analysis, Neurocomputing, Cilt 100, s. 134–143.
  4. [4] Ji X. ve Liu H., 2010, Advances in ViewInvariant Human Motion Analysis: A Review, IEEE Transactions on Systems, Man, And Cybernetics—Part C: Applications And Reviews, Cilt 40-1, s. 13-25.
  5. [5] Chen Z., Wang Lu ve Yung N.H.C., 2011, Adaptive human motion analysis and prediction, Pattern Recognition, Cilt 44, s. 2902–2914.
  6. [6] D. Mavrikios, V. Karabatsou, K. Alexopoulos, M. Pappas, P. Gogos, G. Chryssolouris, 2006, An approach to human motion analysis and modeling, International Journal of Industrial Ergonomics, Cilt 36, s. 979–989.
  7. [7] Çilli, M. 2007. İnsan Hareketinin Modellenmesi ve Benzeşiminde Temel Bileşenler Analizi Yönteminin Kullanılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri ve Teknolojisi Programı Doktora Tezi, Ankara.
  8. [8] Güleç, N., Doğan, E., ve Ünal, M. 2007. Çok Gövdeli Sistemlerde Hareket Analizi, TOK'07 Otomatik Kontrol Ulusal Toplantısı, Sabancı Üniversitesi, Tuzla, İstanbul, Türkiye.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Semiha Makinist Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

24 Haziran 2016

Gönderilme Tarihi

24 Haziran 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karakose, M., & Makinist, S. (2016). İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, 6(1). https://izlik.org/JA35SX48CB
AMA
1.Karakose M, Makinist S. İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı. TBV-BBMD. 2016;6(1). https://izlik.org/JA35SX48CB
Chicago
Karakose, Mehmet, ve Semiha Makinist. 2016. “İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı”. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi 6 (1). https://izlik.org/JA35SX48CB.
EndNote
Karakose M, Makinist S (01 Haziran 2016) İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi 6 1
IEEE
[1]M. Karakose ve S. Makinist, “İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı”, TBV-BBMD, c. 6, sy 1, Haz. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA35SX48CB
ISNAD
Karakose, Mehmet - Makinist, Semiha. “İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı”. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi 6/1 (01 Haziran 2016). https://izlik.org/JA35SX48CB.
JAMA
1.Karakose M, Makinist S. İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı. TBV-BBMD. 2016;6. Available at https://izlik.org/JA35SX48CB.
MLA
Karakose, Mehmet, ve Semiha Makinist. “İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı”. Türkiye Bilişim Vakfı Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Dergisi, c. 6, sy 1, Haziran 2016, https://izlik.org/JA35SX48CB.
Vancouver
1.Mehmet Karakose, Semiha Makinist. İnsan Kaldırma Hareketinin Analizi için Tip−2 Bulanık Sistem Yaklaşımı. TBV-BBMD [Internet]. 01 Haziran 2016;6(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA35SX48CB

https://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0Makale Kabulü

 

Çevrimiçi makale yüklemesi yapmak için kullanıcı kayıt/girişini kullanınız.

Dergiye gönderilen makalelerin kabul süreci şu aşamalardan oluşmaktadır:

1.       Gönderilen her makale ilk aşamada en az iki hakeme gönderilmektedir.

2.       Hakem ataması, dergi editörleri tarafından yapılmaktadır. Derginin hakem havuzunda yaklaşık 200 hakem bulunmaktadır ve bu hakemler ilgi alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Her hakeme ilgilendiği konuda makale gönderilmektedir. Hakem seçimi menfaat çatışmasına neden olmayacak biçimde yapılmaktadır.

3.       Hakemlere gönderilen makalelerde yazar adları kapatılmaktadır.

4.       Hakemlere bir makalenin nasıl değerlendirileceği açıklanmaktadır ve aşağıda görülen değerlendirme formunu doldurmaları istenmektedir.

5.       İki hakemin olumlu görüş bildirdiği makaleler editörler tarafından benzerlik incelemesinden geçirilir. Makalelerdeki benzerliğin %25’ten küçük olması beklenir.

6.       Tüm aşamaları geçmiş olan bir bildiri dil ve sunuş açısından editör tarafından incelenir ve gerekli düzeltme ve iyileştirmeler yapılır. Gerekirse yazarlara durum bildirilir.

 88x31.png   Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.