Kanı-İstek-Hedef (KİH) mimarisi etmenlerin çevrelerine dair bilgiler tutmasına ve bu bilgiler doğrultusunda tasarım hedeflerini gerçekleştirebilmek için planlarını oluşturmalarına izin veren bir mimaridir. Bu mimariye ait etmenlerin gerçekleştirim ayrıntılarından daha üst soyutlama seviyesine çıkılarak geliştirilmesi geliştirim sürecini hızlandıracaktır. Yazılım geliştirme odağını koddan modellere çeviren ve farklı soyutlama seviyelerindeki modelleri kullanarak yazılım geliştirmedeki karmaşıklığı azaltmayı hedefleyen Model Güdümlü Geliştirme (MGG) yaklaşımının KİH etmen yazılımlarının hızlı bir şekilde geliştirilmesinde önemli bir yaklaşım olduğu görülmektedir. JADEX etmen platformu, KİH mimarisine uygun etmenlerin geliştirilmesinde en çok kullanılan platformlardan birisidir. Bu çalışmada JADEX KİH etmenlerinin MGG’ye dayalı olarak geliştirilmesini sağlayan bir yazılım geliştirme yaklaşımı tanıtılmaktadır. Makalede, KİH etmen modellerinin yine bu çalışmada tanıtılan bir görsel geliştirim aracıyla nasıl geliştirildiği ve araç çıktısı modellerden etmenlere ait JADEX yazılım kodlarının uygulanan bir model-kod dönüşümü ile nasıl elde edildiği anlatılmaktadır.
JADEX KİH mimarisi Model Güdümlü Geliştirme Modelden Koda Dönüştürme
Belief-Desire-Intention AgentsBelief-Desire-Intention (BDI) is an agent architecture that supports the storage of known facts about the environment and planning for their design goals according to these facts. Development of BDI agents can be easier and more efficient by working on a higher abstract level that is different from the implementation level. We believe that Model Driven Development (MDD), which changes the focus of software development from code to models and therefore aims to decrease complexity in software development by using software models in different abstraction levels, can also ease the development of BDI agents within this context. JADEX agent platform is one of the most widely used platforms which is based on BDI architecture. This paper introduces a software development approach which provides development of JADEX BDI agents according to MDD paradigm. Development of BDI agent models by using a graphical tool (also introduced in this paper), and automatic generation of JADEX software codes from those models by applying a model-code transformation are discussed.
JADEX BDI Architecture Model Driven Transformation Development Model to Code Transformation
Diğer ID | JA37HJ39FV |
---|---|
Bölüm | Makaleler(Araştırma) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Haziran 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 1 - Cilt: 4 Sayı: 1 |
https://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0Makale Kabulü | |
Çevrimiçi makale yüklemesi yapmak için kullanıcı kayıt/girişini kullanınız. Dergiye gönderilen makalelerin kabul süreci şu aşamalardan oluşmaktadır: 1. Gönderilen her makale ilk aşamada en az iki hakeme gönderilmektedir. 2. Hakem ataması, dergi editörleri tarafından yapılmaktadır. Derginin hakem havuzunda yaklaşık 200 hakem bulunmaktadır ve bu hakemler ilgi alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Her hakeme ilgilendiği konuda makale gönderilmektedir. Hakem seçimi menfaat çatışmasına neden olmayacak biçimde yapılmaktadır. 3. Hakemlere gönderilen makalelerde yazar adları kapatılmaktadır. 4. Hakemlere bir makalenin nasıl değerlendirileceği açıklanmaktadır ve aşağıda görülen değerlendirme formunu doldurmaları istenmektedir. 5. İki hakemin olumlu görüş bildirdiği makaleler editörler tarafından benzerlik incelemesinden geçirilir. Makalelerdeki benzerliğin %25’ten küçük olması beklenir. 6. Tüm aşamaları geçmiş olan bir bildiri dil ve sunuş açısından editör tarafından incelenir ve gerekli düzeltme ve iyileştirmeler yapılır. Gerekirse yazarlara durum bildirilir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. |