Conference Paper
BibTex RIS Cite

The Role of the Biomedical Engineering Services in the Hospital

Year 2011, Volume: 1 Issue: 1, 23 - 28, 03.01.2011

Abstract

Scientific and technological developments that are going on very fast affected not only the whole branches of science and their application fields butthe field of health and medicine as well. The service of health offered (presented) to the patient increased its quality by means of the adaptation of the engineering and technology to clinic needs. In addition to the developing technology; medical applications became more scientific and technical, medical equipment gradually reached a very developed level, and these medical equipments are being used intensively in our hospitals. These events caused big problems at the same time. It’s a big responsibility to have the investments wisely, to run the medical technology properly, to have the periodic maintenance, repairs and calibration check. In terms of this, it is inevitable to take advantage of Biomedical Engineering Services that must have the duty of mediator between the medical personnel and the technical workers, which can evaluate the events by means of medicine and engineering. 

Biyomedikal Mühendislik Hizmetlerinin Hastanelerdeki Rolü

Year 2011, Volume: 1 Issue: 1, 23 - 28, 03.01.2011

Abstract

Büyük bir hızla devam eden bilimsel ve teknolojik gelişmeler, bütün bilim dallarını ve uygulama alanlarını olduğu gibi, tıp ve sağlık alanını da önemli ölçüde etkilemiştir. Mühendisliğin ve teknolojinin klinik ihtiyaçlara uyarlanmasıyla hastalara sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesi yükselmiştir. Gelişen teknolojiye paralel olarak tıbbi uygulamaların daha bilimsel ve teknik hale gelmesi, tıbbi donanımın gittikçe daha gelişmiş bir düzeye ulaşması ve ileri teknoloji ürünü tıbbi cihazların hastanelerde yoğun olarak kullanılması bir takım sorunları da beraberinde getirmiştir. Hastanelerin verimliliği ve hizmet kalitesi bakımından sadece yatırımların akılcı olarak yapılması değil, satın alınan tıbbi teknolojinin tam zamanlı çalıştırılması, kullanım sırasında periyodik bakım, onarım ve kalibrasyonları ile kullanıcı eğitiminin yapılması, bunun sonucunda da artan maliyetlerin akılcı yönetimiyle hizmet kalitesinin optimizasyonunun sağlanması önemli bir sorumluluktur. Bu açıdan teknolojiyi kullanan sağlık personeli ile bunu üreten teknik elemanlar arasında aracılık görevini üstlenecek, olayları hem tıbbi hem de mühendislik açıdan değerlendirebilecek, tıp ve elektromekanik mühendisliğin ara kesitini oluşturan Biyomedikal Mühendislik Hizmetlerinden yararlanılması kaçınılmaz olmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Özlem Coşkun This is me

Selçuk Çömlekçi This is me

Publication Date January 3, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Coşkun, Ö., & Çömlekçi, S. (2011). Biyomedikal Mühendislik Hizmetlerinin Hastanelerdeki Rolü. Teknik Bilimler Dergisi, 1(1), 23-28.