In this study, the effects have researched cutting of parameters on accelerations levels of vibration and surface quality and parameters of optimum machining have been determined. Technique of Taguchi design have used in experimental and 132, 220, 308 mm/min cutting speed, 0,05, 0,1, 0,2 mm/tooth feed rate, 1, 1,5 mm cutting depth and 1, 2, 4 the number of cutting edge have been determined as control factors. Taguchi L (2¹x3³) orthogonal array have chosen in accordance with machining parameters in experimental. Minitab 15 software with the help of evaluate the results of the experimental signal / noise (S / N) ratios have based and control the factors have been determined that the optimum level of vibration acceleration and the values of surface roughness have obtained. Influence of control factors has found with the help analysis of variance (ANOVA) on surface of quality. Results, levels of vibration and surface roughness have determined the most affected the value of feed
Bu çalışmada, frezeleme işlemlerinde kesme parametrelerinin titreşim ivme seviyesi ve yüzey
kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmış ve optimum işleme parametreleri tespit edilmiştir.
Deneylerde Taguchi tasarım tekniği kullanılmış ve 132, 220, 308 mm/min kesme hızı, 0,05,
0,1, 0,2 mm/tooth ilerleme, 1, 1,5 mm kesme derinliği ve 1, 2, 4 adet uç sayısı kontrol
faktörleri olarak belirlenmiştir. İşleme parametrelerine uygun olarak deneylerde Taguchi L18
(2¹x3³) orthogonal dizi seçilmiştir. Deney sonuçları değerlendirilirken Minitab 15 yazılımı
yardımıyla sinyal/gürültü (S/N) oranı esas alınmış ve optimum titreşim ivmesi seviyesi ve
yüzey pürüzlülüğü değerlerini veren kontrol faktörleri belirlenmiştir. Kontrol faktörlerinin
sonuçlara etkisi varyans analizi (ANOVA) yardımıyla bulunmuştur. Sonuç olarak titreşim
ivme seviyesi ve yüzey pürüzlülüğünün en fazla ilerleme değerinden etkilendiği tespit
edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 4 Issue: 1 |