Bu çalışmada soya yağından iki farklı oranda kesme sıvısı
oluşturup mineral esaslı ticari kesme sıvısı ile kıyaslamaları yapılmıştır.
Tornalama işleminde AISI4140 çelik malzeme üzerinde iki farklı kesme ve
ilerleme hızlarıyla toplamda 12 deney yapılarak yüzey pürüzlülüğü(Ra),
tornalama kuvveti (Fc) ve takım aşınması (VB) üzerindeki performansları
karşılaştırıldı. %5 ve % 10 soya yağı karışım oranları belirlenerek bitkisel
kesme sıvısı oluşturuldu. Kesme derinliği, kesme hızı ve ilerleme hızları
belirlendi. Takım aşınması oranı VB için 0,6mm olarak alındı. Bitkisel kesme
sıvıları ultrasonik atomizer ile soğuk buhar olarak püskürtüldü. Genel olarak
deney sonuçları değerlendirildiğinde bitkisel esaslı kesme sıvılarının kesme
kuvvetini, yüzey pürüzlülüğünü ve takım aşınmasını azaltmadaki performansının
ticari kesme sıvısından daha iyi olduğunu görüldü.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | February 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 1 |