Bu çalışmada, entomopatojen funguslar Isaria farinosa ve Purpureocillium lilacinumun yeşil şeftali yaprakbitine olan patojenik etkinliği laboratuvar koşullarında araştırılmıştır. Fungusların 1x108 konidi/ml konsantrasyonları farklı nem seviyelerinde yeşil şeftali yaprakbitine inokule edilmiştir. Uygulamadan 7 gün sonra inokulasyon yapılan ve yapılmayan (kontrol) bireylerdeki ölümler sayılmıştır. Nem seviyeleri arttıkça, entomopatojenlerin etkinliğinde de bir artışın olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bütün nem seviyelerinde, P. lilacinum I. farinosa’ya göre yeşil şeftali yaprakbitinde daha fazla ölüme neden olmuştur. I. farinosa % 75 nemde yaprakbitlerinin % 47’sinde ölüme neden olurken, P. lilacinum % 95 nemde yaprakbitlerinin % 96’sında ölüme neden olmuştur. Bu sonuçlar, funguslardan kaynaklanan en düşük ve en yüksek ölüm oranı olarak kaydedilmiştir.
In this study, the pathogenic effects of Isaria farinosa and Purpureocillium lilacinum on the green peach aphid were investigated in laboratory conditions. 1x108 conidia/ml concentration of both fungi was inoculated to the green peach aphid in different humidity levels. Mortality of inoculated and non-inoculated (control) individuals were counted at 7 days after treatment. It was determined that rising of humidity levels, effects of entomopathogens increased. In addition, P. lilacinum caused higher mortality than I. farinosa of green peach aphid in all humidity levels. While I. farinosa caused 47% mortality of aphids in 75% humidty, P. lilacinum caused 96% mortality of aphids in 95% humidty. These results were recorded as minimum and maximum mortalities caused by fungi.
Other ID | JA33MB85FV |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 13, 2016 |
Submission Date | July 13, 2016 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 4 Issue: 1 |