Research Article

Deprem ve konut fiyatları ilişkisi: konutlarda depreme dayanıklılık ekseninde İstanbul ve İzmir analizleri

Number: 83 December 31, 2023
EN TR

Deprem ve konut fiyatları ilişkisi: konutlarda depreme dayanıklılık ekseninde İstanbul ve İzmir analizleri

Öz

Deprem, zamanı ve şiddeti önceden kesin olarak belirlenemeyen, ani ve yıkıcı sonuçları ile maruz kalan insanların hayatını, gerçekleştiği coğrafyayı ve ekonomiyi doğrudan etkileyen bir doğal afet olarak insanlık tarihinde daima büyük etkilere ve öneme sahip olmuştur. Tarihsel süreçte Türkiye coğrafyası da büyük ve yıkıcı depremlere sahne olmuş, günümüzde ülkemiz bir deprem ülkesi olarak nitelendirilmeye başlamıştır. Bu gerçekten yola çıkarak hazırlanan bu çalışmada amaç, bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin iki büyük metropolü olan İstanbul ve İzmir’de konutların depreme dayanıklılığının konut fiyatları üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bu amaçla hazırlanan çalışmanın birinci bölümünde deprem ve konut piyasası ilişkisine yer verilmektedir. Bu bölüm kapsamında iki deprem şehri olan İstanbul ve İzmir’de konutların depreme hazır bulunuşlukları ile konut fiyatlarının ilişkisi incelenmektedir. İkinci bölümde konut fiyatlarının belirleyicileri ile yine bir belirleyici olarak deprem ile ilgili literatür analiz edilmektedir. Son olarak üçüncü bölümde, depreme dayanıklılığın konut fiyatlarına etkilerine dair İstanbul ve İzmir için kesit veri analizlerine yer verilmektedir. Bu bölüm kapsamında, İstanbul’da 380, İzmir’de 280 konutun fiyatları üzerinden değerlendirmeler yapılmaktadır. Elde edilen analiz sonuçlarına göre hem İzmir hem de İstanbul için konut fiyatlarını etkileyen değişkenler şehir merkezine yakınlık, otoparkın varlığı ve denize yakınlık olarak bulunurken; konutların depreme dayanıklılığının konut fiyatları üzerinde anlamlı bir etkisine rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

İKSAD

Project Number

2022/RC-010

Thanks

Bu çalışma, İKSAD Proje Birimi tarafından desteklenmiş olan 2022/RC-010 numaralı ve “Türkiye’de Depremlerin Konut Fiyatlarına Etkileri: Bölgesel Düzeyde Makro ve Mikro Etkilere Yönelik Ampirik Analizler” başlıklı projenin bir bölümünden üretilmiştir. Projemize desteğinden ötürü İKSAD'a teşekkürlerimizi sunarız.

References

  1. AFAD. (2023a). Deprem Kataloğu. T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. https://deprem.afad.gov.tr/event-catalog AFAD. (2023b). Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği. T. C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı. https://www.afad.gov.tr/
  2. Afşar, A., Yılmazel, Ö., & Yılmazel, S. (2017). Konut fiyatlarını etkileyen faktörlerin hedonik model ile belirlenmesi: Eskişehir örneği. Selçuk Üniversitesi SBE Dergisi, 37, 195–205.
  3. Akar, S. (2013). Doğal afetlerin kamu maliyesine ve makro ekonomiye etkileri: Türkiye değerlendirmesi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 21, 185–206. https://doi.org/10.11611/JMER197
  4. Aktürk, İ., & Albeni M. (2002). Doğal afetlerin ekonomik performans üzerine etkisi: 1999 yılında Türkiye’de meydana gelen depremler ve etkileri. Süleyman Demirel Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Dergisi, 7(1), 1-18.
  5. Ak Çetin, D., & Akpınar, O. (2021). Seferihisar’da konut fiyatlarını etkileyen hedonik model ile belirlenmesi araştırması. İzmir İktisat Dergisi, 36(1), 43–59. https://doi.org/10.24988/ije.202136104
  6. Alas, B., & Ülger, B. C. (2019). The impact of earthquake risk upon housing prices in the Riverbeds: Istanbul sample. Disaster Science and Engineering, 5(1), 1-31.
  7. Altun, F. (2018). Afetlerin ekonomik ve sosyal etkileri: Türkiye örneği üzerinden bir değerlendirme. Sosyal Çalışma Dergisi, 2(1), 1–15.
  8. Arslanlı, K. Y. (2020). Analysis of house prices: a hedonic model proposal for Istanbul metropolitan area. Journal of Design for Resilience in Architecture & Planning, 1(1), 57–68. https://doi.org/10.47818/DRArch.2020.v1i1004

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Economic Geography

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

December 31, 2023

Publication Date

December 31, 2023

Submission Date

August 5, 2023

Acceptance Date

November 14, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 83

APA
Türkcan, B., Huyugüzel Kışla, G. Ş., & Bucak, Ç. (2023). Deprem ve konut fiyatları ilişkisi: konutlarda depreme dayanıklılık ekseninde İstanbul ve İzmir analizleri. Türk Coğrafya Dergisi, 83, 131-143. https://doi.org/10.17211/tcd.1338125

Cited By

Publisher: Türk Coğrafya Kurumu / Turkish Geographical Society