Boğmaca/Boğmaca Benzeri Hastalık Nedeniyle Hastaneye Yatırılan 4 Aydan Küçük Bebeklerin Klinik Özellikleri
Abstract
Giriş ve Amaç:Bu çalışmada 2018 yılı kış-ilkbahar-yaz döneminde boğmaca/boğmaca benzeri hastalık ön tanısı ile yatırılarak izlenmiş hastaların klinik verilerinin sunulması amaçlanmıştır.
Yöntem ve Gereç: Ocak 2018-Eylül 2018 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın-Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH pediatri servislerinde boğmaca, boğmaca benzeri hastalık tanısıyla yatırılan, yaşı 4 aydan küçük olan hastalar retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Toplam 97 hasta (51 erkek, 46 kız) boğmaca/boğmaca benzeri hastalık tanısı ile izlendi. Hastaların ortanca yaşı 2 (min-maks 0,97-3.90) aydı. Vakaların hepsinde başvuru sırasında nöbetler halinde gelen boğulur tarzda öksürük, 32 vakada (%33) akciğerde dinleme bulgusu, 5 vakada apne, 36 vakada takipne vardı. 31 hastadan (%32) boğmaca için nazofaringeal örnekgönderildi. Gönderilen 31 örnekten 12’sinde polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile B. pertussis geni pozitif olarak saptandı (%39).Yatış süresi ve hastaların yaşı açısından boğmaca PZR pozitif, boğmaca PZR negatif ve tetkik alınmamış grup arasında anlamlı fark yoktu. Boğmaca PZR pozitif grubunun beyaz küresi ve lenfosit sayısı diğer iki gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti. Hastaların 2 tanesi ilk yatış günlerinden sonra solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun bakıma sevk edildi. İkisi de mekanik ventilatör desteği aldı ve şifa ile taburcu edildi.
Tartışma ve Sonuç: Boğmaca enfeksiyonu erken bebeklik döneminde önemli morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Maternal aşılama ve koza stratejisine yönelik kapsamlı çalışmalar risk altındaki bu bebekleri korumada önemli katkılar sağlayabilir.
Keywords
References
- Organization WHO. Global Vaccine Action Plan. Monitoring, evaluation & accountability. Secretariat annual report 2015. Geneva: World Health Organization, 2015.
- Ulloa-Gutierrez R, Boza R, Carvajal-Riggioni D, Baltodano A. Pertussis: should we improve intensive care management or vaccination strategies? Expert review of vaccines 2011;10:49-53.
- Cortese MM, Baughman AL, Zhang R, Srivastava PU, Wallace GS. Pertussis hospitalizations among infants in the United States, 1993 to 2004. Pediatrics 2008;121:484-92.
- Surridge J, Segedin ER, Grant CC. Pertussis requiring intensive care. Archives of disease in childhood 2007; 92:970-975.
- Winter K, Harriman K, Zipprich J, Schechter R, Talarico J, Walt J et al. California pertussis epidemic, 2010. The Journal of pediatrics 2012;161:1091-6.
- Cherry JD, Grimprel E, Guiso N, Heininger U, Mertsola J. Defining pertussis epidemiology: clinical, microbiologic and serologic perspectives. The Pediatric infectious disease journal 2005;24:S25-S34.
- Wood N, McIntyre P. Pertussis: review of epidemiology, diagnosis, management and prevention. Paediatric respiratory reviews. 2008;9:201-12.
- Otar G, Kılıç A, Yıldız İ, Varkal MA, Devecioğlu E. Boğmaca Enfeksiyonunun Tanı ve Tedavisi. Journal of the Child/Cocuk Dergisi. 2014;14:100-7.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Internal Diseases
Journal Section
Research Article
Authors
Saliha Şenel
0000-0001-7203-5884
Türkiye
Publication Date
January 22, 2021
Submission Date
July 7, 2019
Acceptance Date
December 23, 2019
Published in Issue
Year 2021 Volume: 15 Number: 1