Research Article

Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi

Volume: 16 Number: 1 January 28, 2022
TR EN

Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi

Abstract

Amaç: Kistik Fibrozis (KF) hastalığında pulmoner yapısal değişikliklerin erken dönemde noninvaziv olarak gösterilmesi ile tedaviye daha erken başlanarak ve mevcut tedavi gözden geçirilerek komplikasyonların önüne geçilebilir. Erken dönem pulmoner yapısal değişiklikleri, pulmoner alevlenme öncesi ve sonrası tedavi yanıtını göstermede bilgisayarlı toraks tomografisi (BT) ile beraber mediastinal manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde KF ile takip edilen ve kliniği stabil hastalarda eş zamanlı olarak toraks BT ve MRG çekilen hastalardaki radyolojik bulguların birbirleri ile karşılaştırılması ve hastaların bazı klinik ve laboratuar bulguları ile korelasyon yapılarak; takiplerinde uygun yöntemle görüntüleme yapmaktır.

Gereç ve Yöntemler: Ağustos 2018 - Şubat 2019 tarihleri arasında, hastanemiz Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği’nde KF tanısı ile takip edilmekte olan, klinik olarak stabil 14 hastanın aynı gün çekilen BT ve MRG’leri geriye dönük olarak Helbich ve Eichinger skorlama sistemine göre incelendi. Hastaların demografik verileri, klinik ve laboratuar bulguları kronik kolonizasyon durumu ve genetik mutasyonları kaydedildi.

Bulgular: KF tanısı ile takip edilmekte olan, pulmoner alevlenme şikayeti olmayan 14 hastanın aynı gün çekilen BT ve MRG’leri geriye dönük olarak değerlendirildi. BT ve MRG bulguları karşılaştırıldığında Helbich skorlama sistemine göre sadece mozaik atenüasyon paterninde BT ile daha iyi tanımlandığı gösterildi (p = 0.003). Helbich skorlama sistemine göre BT için ortalama skor 6.6 (1-17), MRG için 4.7 (0-15)’di. Eichinger skorlamasına göre MRG için ortalama skor 3 (0-16)’dı.Hastaların klinik ve demografik bulguları karşılaştırıldığında Phe508del homozigot mutasyonu olup P.aeruginosa ile kronik kolonize olan hastaların BT ve MRG skorları diğer hastalara göre anlamlı olarak daha yüksekti (p = 0.002).

Sonuç: KF hastalarında pulmoner etkilenmeyi göstermek için mediastinal MRG toraks BT kadar güvenilir; radyasyon içermediği için de tercih edilebilir bir yöntemdir. Mozaik atenüasyon gibi erken dönem akciğer bulgularının değerlendirilmesinde ise BT ile beraber kullanılabilir. Yakın zamanda KF hastalarındaki akciğer bulgularını göstermede deneyimli personel ve yeni çekim teknikleri ile MRG altın standart haline gelebilir.

Keywords

References

  1. 1. Ratjen F, Bell SC, Rowe SM, Goss CH, Quittner AL, Bush A. Cystic fibrosis. Nat Rev Dis Primers. 2015 May 14;1:15010.
  2. 2. Paranjape SM, Mogayzel PJ Jr. Cystic fibrosis. Pediatr Rev. 2014 May;35(5):194-205.
  3. 3. Horsley A. Book review: Hodson and Geddes’ Cystic Fibrosis. Breathe 2016; 12: 91–92.
  4. 4.Cystic Fibrosis Lung Disease: An OvervieW Nelson L Turcios Respiratory Care Feb 2020, 65 (2) 233-251
  5. 5. Kołodziej M, de Veer MJ, Cholewa M, Egan GF, Thompson BR. Lung function imaging methods in Cystic Fibrosis pulmonary disease. Respir Res. 2017 May 17;18(1):96.
  6. 6. Villanueva G, Marceniuk G, Murphy MS, Walshaw M, Cosulich R; Guideline Committee. Diagnosis and management of cystic fibrosis: summary of NICE guidance. BMJ. 2017 Oct 26;359:j4574
  7. 7. Newbegin K, Pilkington K, Shanthikumar S, Ranganathan S. Clinical utility of surveillance computed tomography scans in infants with cystic fibrosis. Pediatr Pulmonol. 2018 Oct;53(10):1387-1390.
  8. 8. Sanders DB, Li Z, Brody AS. Chest computed tomography predicts the frequency of pulmonary exacerbations in children with cystic fibrosis. Ann Am Thorac Soc. 2015 Jan;12(1):64-9.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

​Internal Diseases

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 28, 2022

Submission Date

January 6, 2021

Acceptance Date

February 26, 2021

Published in Issue

Year 2022 Volume: 16 Number: 1

APA
Tuğcu, G. D., Eryılmaz Polat, S., Garibzadeh Hızal, M., Özsezen, B., Güneş, A., & Cinel, G. (2022). Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 16(1), 53-59. https://doi.org/10.12956/tchd.854953
AMA
1.Tuğcu GD, Eryılmaz Polat S, Garibzadeh Hızal M, Özsezen B, Güneş A, Cinel G. Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi. Turkish J Pediatr Dis. 2022;16(1):53-59. doi:10.12956/tchd.854953
Chicago
Tuğcu, Gökçen Dilşat, Sanem Eryılmaz Polat, Mina Garibzadeh Hızal, Beste Özsezen, Altan Güneş, and Güzin Cinel. 2022. “Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme Ile Değerlendirilmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 16 (1): 53-59. https://doi.org/10.12956/tchd.854953.
EndNote
Tuğcu GD, Eryılmaz Polat S, Garibzadeh Hızal M, Özsezen B, Güneş A, Cinel G (January 1, 2022) Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 16 1 53–59.
IEEE
[1]G. D. Tuğcu, S. Eryılmaz Polat, M. Garibzadeh Hızal, B. Özsezen, A. Güneş, and G. Cinel, “Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi”, Turkish J Pediatr Dis, vol. 16, no. 1, pp. 53–59, Jan. 2022, doi: 10.12956/tchd.854953.
ISNAD
Tuğcu, Gökçen Dilşat - Eryılmaz Polat, Sanem - Garibzadeh Hızal, Mina - Özsezen, Beste - Güneş, Altan - Cinel, Güzin. “Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme Ile Değerlendirilmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 16/1 (January 1, 2022): 53-59. https://doi.org/10.12956/tchd.854953.
JAMA
1.Tuğcu GD, Eryılmaz Polat S, Garibzadeh Hızal M, Özsezen B, Güneş A, Cinel G. Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi. Turkish J Pediatr Dis. 2022;16:53–59.
MLA
Tuğcu, Gökçen Dilşat, et al. “Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme Ile Değerlendirilmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, vol. 16, no. 1, Jan. 2022, pp. 53-59, doi:10.12956/tchd.854953.
Vancouver
1.Gökçen Dilşat Tuğcu, Sanem Eryılmaz Polat, Mina Garibzadeh Hızal, Beste Özsezen, Altan Güneş, Güzin Cinel. Kistik Fibrozis Hastalarında Akciğer Tutulumunun Manyetik Rezonans Görüntüleme ile Değerlendirilmesi. Turkish J Pediatr Dis. 2022 Jan. 1;16(1):53-9. doi:10.12956/tchd.854953


The publication language of Turkish Journal of Pediatric Disease is English.


Manuscripts submitted to the Turkish Journal of Pediatric Disease will go through a double-blind peer-review process. Each submission will be reviewed by at least two external, independent peer reviewers who are experts in the field, in order to ensure an unbiased evaluation process. The editorial board will invite an external and independent editor to manage the evaluation processes of manuscripts submitted by editors or by the editorial board members of the journal. The Editor in Chief is the final authority in the decision-making process for all submissions. Articles accepted for publication in the Turkish Journal of Pediatrics are put in the order of publication taking into account the acceptance dates. If the articles sent to the reviewers for evaluation are assessed as a senior for publication by the reviewers, the section editor and the editor considering all aspects (originality, high scientific quality and citation potential), it receives publication priority in addition to the articles assigned for the next issue.


The aim of the Turkish Journal of Pediatrics is to publish high-quality original research articles that will contribute to the international literature in the field of general pediatric health and diseases and its sub-branches. It also publishes editorial opinions, letters to the editor, reviews, case reports, book reviews, comments on previously published articles, meeting and conference proceedings, announcements, and biography. In addition to the field of child health and diseases, the journal also includes articles prepared in fields such as surgery, dentistry, public health, nutrition and dietetics, social services, human genetics, basic sciences, psychology, psychiatry, educational sciences, sociology and nursing, provided that they are related to this field. can be published.