Research Article

Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Volume: 15 Number: 1 January 22, 2021
EN TR

Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi

Abstract

Amaç: Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının gelişimsel sorunları yönetmedeki yetkinliği, pediatri eğitimi sürecinde, bu alanda alınan eğitime bağlıdır. Ancak gelişmiş ülkelerde dahi çoğu çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı çeşitli zorluklar nedeni ile gelişimsel konuları açmak ve yönetmekte zorlanmaktadırlar. Bu çalışmada pediatri asistanlarının eğitim ve klinik uygulamalarında gelişimsel konulara ne düzeyde yer verildiğinin değerlendirilmesi, karşılaşılan zorlukların belirlenmesi ve bu konuda yeni stratejilerin önerilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, Gelişimsel Pediatri tarafından 1 Ocak-1 Mart 2020 tarihleri arasında üçüncü basamak bir sağlık merkezinde yürütülmüştür. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi almakta olan 120 pediatri asistanına klinik uygulamalarında gelişimsel konulara yer verme, karşılaştıkları zorluklar ve ilişkili etmenleri içeren, çalışma ekibi tarafından hazırlanmış 10 soruluk bir anket uygulanmıştır.

Bulgular: Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi almakta olan asistanların çoğunun çocuk gelişimi ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını düşündüğü (%86), gelişimsel bir değerlendirme aracı kullanmadığı (%89) ve gelişimsel sorunların erken tanı ve tedavisinde çeşitli zorluklarla karşılaştıkları (%95) gösterildi. Süre kısıtlılığı (%91) bu zorlukların başında gelmekteydi. Bilgi kaynağının olmadığını belirtenlerin sıklığı %28’di. Asistanlık eğitimindeki süresi ile gelişimsel konulara yer verme arasında bir ilişki bulunmadı (p=0.980). Gelişimsel konulara yer verme kaynak varlığı ile ilişkiliyken, kaynak varlığı da gelişimsel konular hakkında eğitim almakla ilişkiliydi (p<0.05).

Sonuç: Gelişimsel konulara yer vermenin bilgi kaynağı varlığı ile kaynak varlığının da eğitim almakla ilişkili olduğu ve başlıca süre kısıtlılığı olmak üzere karşılaşılan pek çok zorluk gösterilmiştir. Gelişimsel sorunların erken tanı ve tedavisi konusunda sağlık sisteminin bütüncül bakış açısıyla eğitimi entegre ederek desteklemesi gerekmektedir. 

Keywords

Supporting Institution

yok

Project Number

yok

Thanks

yok

References

  1. 1)Ertem IO, Pekcici EB, Gok CG, Ozbas S, Ozcebe H, Beyazova U. Addressing early childhood development in primary health care: experience from a middle-income country. J Dev Behav Pediatr. 2009;30(4):319-26.
  2. 2) Schor EL. The future pediatrician: promoting children's health and development. J Pediatr. 2007;151(5 Suppl): 11-6.
  3. 3) Boreman CD, Thomasgard MC, Fernandez SA, Coury DL. Resident training in developmental/behavioral pediatrics: where do we stand? Clin Pediatr (Phila). 2007;46(2):135-145.
  4. 4) Senecky Y, Inbar D, Diamond G, Grossman Z, Apter A, Kahan E. Pediatricians' satisfaction with their abilities to care for children with developmental, behavioral and psychosocial problems. Pediatr Int. 2007;49(4):472-8.
  5. 5) Rikhy S, Tough S, Trute B, Benzies K, Kehler H, Johnston DW. Gauging knowledge of developmental milestones among Albertan adults: a cross-sectional survey. BMC Public Health. 2010; 8;10(1):183.
  6. 6) Rhodes A, Sciberras E, Oberklaid F, South M, Davies S, Efron D. Unmet developmental, behavioral, and psychosocial needs in children attending pediatric outpatient clinics. J Dev Behav Pediatr. 2012;33(6):469-78.
  7. 7) Sand N, Silverstein M, Glascoe FP, Gupta VB, Tonniges TP, O'Connor KG. Pediatricians' reported practices regarding developmental screening: do guidelines work? Do they help? Pediatrics. 2005;116(1):174-9.
  8. 8) Garg A, Butz AM, Dworkin PH, Lewis RA, Thompson RE, Serwint JR. Improving the management of family psychosocial problems at low-income children's well-child care visits: the WE CARE Project. Pediatrics. 2007;120(3):547-58.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

​Internal Diseases

Journal Section

Research Article

Authors

Hatice Abuş This is me
Türkiye

Elif Özmert This is me
Türkiye

Publication Date

January 22, 2021

Submission Date

April 20, 2020

Acceptance Date

October 13, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 15 Number: 1

APA
Çelen Yoldaş, T., Şenel, S., Abuş, H., Yücel, H., & Özmert, E. (2021). Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, 15(1), 59-64. https://doi.org/10.12956/tchd.723486
AMA
1.Çelen Yoldaş T, Şenel S, Abuş H, Yücel H, Özmert E. Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Turkish J Pediatr Dis. 2021;15(1):59-64. doi:10.12956/tchd.723486
Chicago
Çelen Yoldaş, Tuba, Saliha Şenel, Hatice Abuş, Hüsniye Yücel, and Elif Özmert. 2021. “Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim Ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 15 (1): 59-64. https://doi.org/10.12956/tchd.723486.
EndNote
Çelen Yoldaş T, Şenel S, Abuş H, Yücel H, Özmert E (January 1, 2021) Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 15 1 59–64.
IEEE
[1]T. Çelen Yoldaş, S. Şenel, H. Abuş, H. Yücel, and E. Özmert, “Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”, Turkish J Pediatr Dis, vol. 15, no. 1, pp. 59–64, Jan. 2021, doi: 10.12956/tchd.723486.
ISNAD
Çelen Yoldaş, Tuba - Şenel, Saliha - Abuş, Hatice - Yücel, Hüsniye - Özmert, Elif. “Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim Ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi 15/1 (January 1, 2021): 59-64. https://doi.org/10.12956/tchd.723486.
JAMA
1.Çelen Yoldaş T, Şenel S, Abuş H, Yücel H, Özmert E. Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Turkish J Pediatr Dis. 2021;15:59–64.
MLA
Çelen Yoldaş, Tuba, et al. “Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim Ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri Ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi, vol. 15, no. 1, Jan. 2021, pp. 59-64, doi:10.12956/tchd.723486.
Vancouver
1.Tuba Çelen Yoldaş, Saliha Şenel, Hatice Abuş, Hüsniye Yücel, Elif Özmert. Gelişimsel Konuların Pediatri Asistanlarının Eğitim ve Klinik Uygulamalarındaki Yeri ve Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Turkish J Pediatr Dis. 2021 Jan. 1;15(1):59-64. doi:10.12956/tchd.723486


The publication language of Turkish Journal of Pediatric Disease is English.


Manuscripts submitted to the Turkish Journal of Pediatric Disease will go through a double-blind peer-review process. Each submission will be reviewed by at least two external, independent peer reviewers who are experts in the field, in order to ensure an unbiased evaluation process. The editorial board will invite an external and independent editor to manage the evaluation processes of manuscripts submitted by editors or by the editorial board members of the journal. The Editor in Chief is the final authority in the decision-making process for all submissions. Articles accepted for publication in the Turkish Journal of Pediatrics are put in the order of publication taking into account the acceptance dates. If the articles sent to the reviewers for evaluation are assessed as a senior for publication by the reviewers, the section editor and the editor considering all aspects (originality, high scientific quality and citation potential), it receives publication priority in addition to the articles assigned for the next issue.


The aim of the Turkish Journal of Pediatrics is to publish high-quality original research articles that will contribute to the international literature in the field of general pediatric health and diseases and its sub-branches. It also publishes editorial opinions, letters to the editor, reviews, case reports, book reviews, comments on previously published articles, meeting and conference proceedings, announcements, and biography. In addition to the field of child health and diseases, the journal also includes articles prepared in fields such as surgery, dentistry, public health, nutrition and dietetics, social services, human genetics, basic sciences, psychology, psychiatry, educational sciences, sociology and nursing, provided that they are related to this field. can be published.