Türk tarihi ve kültürü bakımından Anadolu’da bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kırşehir, konumu itibariyle zengin bir tarih ve kültüre sahiptir. Bu zenginliğin içinde edebî ve tarihî şahsiyetler, mimarî eserler ve yüzlerce yıldır yaşattığı gelenek ve görenekler bulunmaktadır. Bu gelenek ve görenekler içinde ise yemek ve yiyecek kültürünün ayrı bir yeri vardır.
Kırşehir, yemek kültürü bakımından zengin ve beslenme çeşitliliği bol olan bir kenttir. Kırşehirlilerin zaman içinde kendilerine has pişirme usulleri, damaklarına uygun tatlar, lezzetler buldukları, zengin bir beslenme kültürü oluşturdukları bilinmektedir.
Türk halk müziği ve Türk folklorunun tanınmış simalarından Şemsi Yastıman, yazmış olduğu iki destanında Kırşehir yemeklerini anlatı ögesi olarak kullanır.
Bu makalede, önce Kırşehirli ozan Şemsi Yastıman’ın “Memleket Hasreti” ve “Kırşehirli Dilinden” destanlarında yer verdiği, uzun bir süredir gurbette olduğundan yemek fırsatı bulamadığı, bu nedenle de kavuşma isteği ve özlem duygusu içerisinde olduğu ve övgü ile söz ettiği “yufka ekmek, bulgur pilavı, çullama, çökelek, söğürmelik et, sızgıt, pirzola, boranı, keme, höşmerim, pekmez, armut kakı …” gibi Kırşehir yiyecek ve yemekleri üzerinde durulacaktır. Sonra da belirtilen destanların dizelerinden hareket edilerek Kırşehir’in yiyecek ve yemek kültürüne ait unsurlar örnekler verilerek açıklanmaya çalışılacaktır.
Yok
Yok
Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Kırşehir, which is one of the oldest known settlements in Anatolia in terms of Turkish history and culture, has a rich history and culture due to its location. This richness includes literary and historical figures, architectural works and traditions and customs that have been kept alive for hundreds of years. Among these traditions and customs, food and food culture have a special place.
Kırşehir is a city that is rich in food culture and nutritional diversity. It is known that the people of Kırşehir found their own unique cooking methods, tastes and flavors suitable for their palate, and formed a rich nutrition culture. Şemsi Yastıman, one of the well-known figures of Turkish folk music and Turkish folklore,
uses Kırşehir dishes as a narrative element in his two epics. In this article, firstly, Kırşehir food and dishes like “‘yufka’ bread, ‘bulgur’ pilaf, ‘çullama’, ‘çökelek’, ‘söğürmelik’ meat, ‘sızgıt’, lamb chops, ‘boranı’, ‘keme’, ‘höşmerim’, molasses, pear ‘kakı’...”, which the poet Şemsi Yastıman from Kırşehir included in his epics “Memleket Hasreti” and “Kırşehirli Dilinden”, which he could not find the opportunity to eat because he had
been away for a long time, and for this reason, he was in a sense of longing and wishing to be back, and mentioned with praise, are emphasised. Then, based on the verses of the epics, the elements of Kırşehir’s food and food culture have been tried to be explained by giving recipes.
Yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Creative Arts and Writing |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | Yok |
Publication Date | October 30, 2024 |
Submission Date | May 4, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 136 Issue: 270 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.