Research Article
BibTex RIS Cite

Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması

Year 2024, , 587 - 609, 30.12.2024
https://doi.org/10.46464/tdad.1499265

Abstract

Ülkemiz, dünya deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya kuşağı üzerinde yer almaktadır. Birçok bölgeyi etkileyen geniş çaplı doğal afetlerin meydana geldiği ülkemizde dayanışma ve yardımlaşma gereksinimi çok yüksektir. Bu çalışmada, afet sonrasında oluşan acil durum ve yardım faaliyetlerinin koordineli şekilde yürütülmesini, yardımlaşma faaliyetlerinin hedefine ulaşmasını ve afet gönüllüsü olarak çalışan kişilerin ve sahada görevli personellerin işlerini takip etmede kolaylık sağlayan bir web tabanlı uygulama geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, afet sonrası oluşan insani ihtiyaçların ve yaşam malzemesi taleplerinin kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve yardımseverler ile koordinasyon sağlanarak eşit ve orantılı bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktır. Ayrıca, geliştirilen web tabanlı uygulama sayesinde yardım bölgelerinin belirlenmesi ve ihtiyaç analizlerinin yapılması kolaylaştırılmaktadır. Afetlere karşı dirençli hale gelmek ve yaşanan afetler sonrasında insani yardım operasyonlarının koordinasyonunu düzenlemek için yardım marketi ihtiyaç talebi web uygulaması Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde yürütülecek çalışmalara destek olması amacıyla geliştirilmiştir.

References

  • AFAD, 2014. Türkiye Afet Müdahale Planı, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Erişim adresi: https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr /e_Kutuphane/Planlar/TAMP.pdf.
  • AFAD, 2019. Deprem nedir? Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Erişim adresi: https://www.afad.gov.tr/deprem-nedir.
  • AFAD, 2023. Kahramanmaraş-Pazarcık’ta Meydana Gelen Deprem Hk. Basın Bülteni–4, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ankara, Erişim adresi: https://www.afad.gov.tr/kahramanmaras-pazarcikta-meydana-gelendeprem-hk-basin-bulteni4.
  • Agha H.M.A., 2022. The contribution of skills of humanitarian logistics workers to logistics performance in disaster relief, Master's Thesis, Ibn Haldun University, School of GraduateStudies, Department of Management, 101 p.
  • Ayvazoğlu G., 2021. İnsani yardım lojistiği planlama süreci için bir model ve takip sistemi önerisi: Hatay ili örneği, Doktora Tezi, Gümüşhane Üniversitesi. Afet Yönetimi. Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 126 s.
  • Başkaya S., 2015. Prepositioning of relief items in humanitarian logistics considering lateral transshipment opportunities, Master's Thesis, Middle East Technical University, The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Industrial Engineering Department, 103p.
  • Becerikliler U., 2017. Afet ve insani yardım lojistiği, Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 107 s.
  • Çaylak S., 2019. İnsani yardım lojistiğinde sivil-asker iş birliği performansı kapsamındaki lojistik becerilerin değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı, Lojistik Yönetimi Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 179 s.
  • Çetinkaya N., 2019. A novel model for humanitarian logistics: hot meal delivery aftermath of an earthquake in Istanbul, Master's Thesis, Galatasaray University, Institute of Science and Technology, Department of Industrial Engineering, 146p.
  • Çınar S., Mutlu H.M., 2020. Afet lojistik sorunları ve temel başarı etkenleri: bir literatür çalışması, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 8(2), 50-69.
  • Çoşkun A., 2021. Afet yönetimi ve karar destek sistemi (Aydes) üzerine bir çalışma, Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, 3(1), 61-80.
  • Demir M., 2023. Reflections of Social Media Usage After the 06 February Kahramanmaraş Centered Earthquakes, Turk Deprem Arastirma Dergisi, 5(2), 248-269, https://doi.org/10.46464/tdad.1334129.
  • Dindarik N., 2019. Mültecilerin yaşadıkları bölgelere yönelik Kızılay'ın gıda ve insani yardım lojistiği: Suriyeliler örneği, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 119 s.
  • Ekmekci K., 2022. İnsani yardımların dağıtımına ilişkin üç aşamalı optimizasyon modeli önerisi ve Konya ilinde bir uygulama, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, İşletme, 183s.
  • Emre Ö., Duman T.Y., Özalp S., Elmacı H., Olgun Ş., Şaroğlu F., 2013. Türkiye Diri Fay Haritası. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Özel Yayın Serisi-30. Ankara-Türkiye.
  • Ergin C., 2016. Afet lojistiğinde depo yeri seçim probleminin optimizasyon ve kümeleme teknikleri ile çözülmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği, 112 s.
  • Güner Y., 2022. Afetlerde insani yardım yönetişimi üzerine bir model önerisi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, 508 s.
  • Karayün İ., 2022. İnsani yardım lojistiğinde gıda ve beslenme ürünlerine yönelik yapay sinir ağları temelli dinamik malzeme ihtiyaç planlaması, Doktora Tezi, Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı, İşletme, 164s.
  • Kavlak H., 2016. Intermodal freight transportation in humanitarian logistics, Master's Thesis, Çankaya University, Institute of Science and Technology, Department of Industrial Engineering, 148p.
  • Kula A.F., 2022. Afet öncesi zarar azaltma faaliyetlerinin insani yardım lojistiğindeki etkisinin en iyileme kullanılarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Konya Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, 87s.
  • Mermertaş F., 2024. İnsani yardım lojistiğine ayrıntılı bir bakış ve bibliyometrik analiz, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(1), 241-264.
  • Mutlu İ.N., 2023. İnsani Yardım Lojistiğinde Şehir İçi Dağıtım Planlama, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim ve İşlemler Yönetimi Bilim Dalı, İşletme, 99s.
  • Özkapıcı D.B., 2015. An intermodal humanitarian logistics model based on maritime transportation for relief item distribution in Istanbul, Master's Thesis, Çankaya University, Institute of Science and Technology, Department of Industrial Engineering, 54p.
  • Öztürkel M., 2021. Afet yönetimi, afet lojistiği ve insani yardım lojistiği alanında yapılan tez çalışmalarının bibliyometrik analizi, Yüksek Lisans Tezi, Tarsus Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Anabilim Dalı, İşletme, 133 s.
  • Sarıkaya M., 2023. Afet lojistiğinde Türk Kızılay’ının rolü: Deprem felaketleri örneği, Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı, İşletme, 138s.
  • Soyöz H., 2024. Afet lojistiğinde beş seviyeli, çok dönemli ve çok ürünlü tam sayılı bir model önerisi ve vaka çalışması, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, 113s.
  • Sümer E., 2023. İnsani yardım lojistiği: Ankara'nın Çankaya ilçesindeki mahallelere COVID-19 aşısının dağıtılması, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, İşletme, 105s.
  • Temiz S., 2021. İnsani yardım lojistiğinde tesis yer seçimi ve rotalama problemi için bir matematiksel model önerisi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, İşletme, 134 s.
  • Uslu A., 2016. Afet sonrası insani yardım lojistiğinde stokastik talepli çok depolu araç rotalama problemi: Ankara ili örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği, 68 s.
  • Yıldırım S., 2023. 6 Şubat Kahramanmaraş Depreminin Psikososyal Etkisi ve Depremzedelere Yönelik Sürdürülebilir Müdahalenin Önemi Üzerine Bir Gözlem Araştırması, Anasay (24), 133-153.
  • Yılmaz H., 2021. İnsani yardım lojistiğinde dağıtım merkezi yer seçimi ve İstanbul uygulaması, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, 314s.

Request Application for Needs and Living Supplies after the Earthquake

Year 2024, , 587 - 609, 30.12.2024
https://doi.org/10.46464/tdad.1499265

Abstract

Our country is located on the Alpine-Himalayan belt, one of the world's earthquake zones. The need for solidarity and assistance is very high in our country, where major natural disasters affect many regions. In this study, a web-based application has been developed that facilitates the coordinated execution of emergency and relief activities after the disaster, the achievement of the target of the relief activities and the follow-up of the work of the people working as disaster volunteers and the personnel working in the field. This study aims to ensure that the humanitarian needs and demands for living materials that arise after a disaster are distributed equally and proportionately by ensuring coordination with public institutions and organizations, the private sector, non-governmental organizations and philanthropists. In addition, the web-based application developed makes it easier to determine aid areas and conduct needs analysis. In order to become resilient to disasters and to organise the coordination of humanitarian aid operations after disasters, the aid market needs request web application has been developed to support the work to be carried out under the coordination of the Disaster and Emergency Directorate.

References

  • AFAD, 2014. Türkiye Afet Müdahale Planı, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Erişim adresi: https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr /e_Kutuphane/Planlar/TAMP.pdf.
  • AFAD, 2019. Deprem nedir? Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Erişim adresi: https://www.afad.gov.tr/deprem-nedir.
  • AFAD, 2023. Kahramanmaraş-Pazarcık’ta Meydana Gelen Deprem Hk. Basın Bülteni–4, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ankara, Erişim adresi: https://www.afad.gov.tr/kahramanmaras-pazarcikta-meydana-gelendeprem-hk-basin-bulteni4.
  • Agha H.M.A., 2022. The contribution of skills of humanitarian logistics workers to logistics performance in disaster relief, Master's Thesis, Ibn Haldun University, School of GraduateStudies, Department of Management, 101 p.
  • Ayvazoğlu G., 2021. İnsani yardım lojistiği planlama süreci için bir model ve takip sistemi önerisi: Hatay ili örneği, Doktora Tezi, Gümüşhane Üniversitesi. Afet Yönetimi. Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 126 s.
  • Başkaya S., 2015. Prepositioning of relief items in humanitarian logistics considering lateral transshipment opportunities, Master's Thesis, Middle East Technical University, The Graduate School of Natural and Applied Sciences, Industrial Engineering Department, 103p.
  • Becerikliler U., 2017. Afet ve insani yardım lojistiği, Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 107 s.
  • Çaylak S., 2019. İnsani yardım lojistiğinde sivil-asker iş birliği performansı kapsamındaki lojistik becerilerin değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı, Lojistik Yönetimi Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 179 s.
  • Çetinkaya N., 2019. A novel model for humanitarian logistics: hot meal delivery aftermath of an earthquake in Istanbul, Master's Thesis, Galatasaray University, Institute of Science and Technology, Department of Industrial Engineering, 146p.
  • Çınar S., Mutlu H.M., 2020. Afet lojistik sorunları ve temel başarı etkenleri: bir literatür çalışması, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 8(2), 50-69.
  • Çoşkun A., 2021. Afet yönetimi ve karar destek sistemi (Aydes) üzerine bir çalışma, Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, 3(1), 61-80.
  • Demir M., 2023. Reflections of Social Media Usage After the 06 February Kahramanmaraş Centered Earthquakes, Turk Deprem Arastirma Dergisi, 5(2), 248-269, https://doi.org/10.46464/tdad.1334129.
  • Dindarik N., 2019. Mültecilerin yaşadıkları bölgelere yönelik Kızılay'ın gıda ve insani yardım lojistiği: Suriyeliler örneği, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı, Kamu Yönetimi, 119 s.
  • Ekmekci K., 2022. İnsani yardımların dağıtımına ilişkin üç aşamalı optimizasyon modeli önerisi ve Konya ilinde bir uygulama, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı, İşletme, 183s.
  • Emre Ö., Duman T.Y., Özalp S., Elmacı H., Olgun Ş., Şaroğlu F., 2013. Türkiye Diri Fay Haritası. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Özel Yayın Serisi-30. Ankara-Türkiye.
  • Ergin C., 2016. Afet lojistiğinde depo yeri seçim probleminin optimizasyon ve kümeleme teknikleri ile çözülmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği, 112 s.
  • Güner Y., 2022. Afetlerde insani yardım yönetişimi üzerine bir model önerisi, Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir, 508 s.
  • Karayün İ., 2022. İnsani yardım lojistiğinde gıda ve beslenme ürünlerine yönelik yapay sinir ağları temelli dinamik malzeme ihtiyaç planlaması, Doktora Tezi, Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı, İşletme, 164s.
  • Kavlak H., 2016. Intermodal freight transportation in humanitarian logistics, Master's Thesis, Çankaya University, Institute of Science and Technology, Department of Industrial Engineering, 148p.
  • Kula A.F., 2022. Afet öncesi zarar azaltma faaliyetlerinin insani yardım lojistiğindeki etkisinin en iyileme kullanılarak incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Konya Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, 87s.
  • Mermertaş F., 2024. İnsani yardım lojistiğine ayrıntılı bir bakış ve bibliyometrik analiz, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(1), 241-264.
  • Mutlu İ.N., 2023. İnsani Yardım Lojistiğinde Şehir İçi Dağıtım Planlama, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim ve İşlemler Yönetimi Bilim Dalı, İşletme, 99s.
  • Özkapıcı D.B., 2015. An intermodal humanitarian logistics model based on maritime transportation for relief item distribution in Istanbul, Master's Thesis, Çankaya University, Institute of Science and Technology, Department of Industrial Engineering, 54p.
  • Öztürkel M., 2021. Afet yönetimi, afet lojistiği ve insani yardım lojistiği alanında yapılan tez çalışmalarının bibliyometrik analizi, Yüksek Lisans Tezi, Tarsus Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Anabilim Dalı, İşletme, 133 s.
  • Sarıkaya M., 2023. Afet lojistiğinde Türk Kızılay’ının rolü: Deprem felaketleri örneği, Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı, İşletme, 138s.
  • Soyöz H., 2024. Afet lojistiğinde beş seviyeli, çok dönemli ve çok ürünlü tam sayılı bir model önerisi ve vaka çalışması, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, 113s.
  • Sümer E., 2023. İnsani yardım lojistiği: Ankara'nın Çankaya ilçesindeki mahallelere COVID-19 aşısının dağıtılması, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, İşletme, 105s.
  • Temiz S., 2021. İnsani yardım lojistiğinde tesis yer seçimi ve rotalama problemi için bir matematiksel model önerisi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı, Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, İşletme, 134 s.
  • Uslu A., 2016. Afet sonrası insani yardım lojistiğinde stokastik talepli çok depolu araç rotalama problemi: Ankara ili örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği, 68 s.
  • Yıldırım S., 2023. 6 Şubat Kahramanmaraş Depreminin Psikososyal Etkisi ve Depremzedelere Yönelik Sürdürülebilir Müdahalenin Önemi Üzerine Bir Gözlem Araştırması, Anasay (24), 133-153.
  • Yılmaz H., 2021. İnsani yardım lojistiğinde dağıtım merkezi yer seçimi ve İstanbul uygulaması, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, 314s.
There are 31 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Communication Technology and Digital Media Studies, Internet, Mass Media, New Communication Technologies
Journal Section Articles
Authors

Nurettin Baş 0009-0001-6785-6087

Önder Yakut 0000-0003-0265-7252

Early Pub Date December 5, 2024
Publication Date December 30, 2024
Submission Date June 11, 2024
Acceptance Date August 12, 2024
Published in Issue Year 2024

Cite

APA Baş, N., & Yakut, Ö. (2024). Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması. Türk Deprem Araştırma Dergisi, 6(2), 587-609. https://doi.org/10.46464/tdad.1499265
AMA Baş N, Yakut Ö. Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması. TDAD. December 2024;6(2):587-609. doi:10.46464/tdad.1499265
Chicago Baş, Nurettin, and Önder Yakut. “Deprem Sonrasında İhtiyaç Ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması”. Türk Deprem Araştırma Dergisi 6, no. 2 (December 2024): 587-609. https://doi.org/10.46464/tdad.1499265.
EndNote Baş N, Yakut Ö (December 1, 2024) Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması. Türk Deprem Araştırma Dergisi 6 2 587–609.
IEEE N. Baş and Ö. Yakut, “Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması”, TDAD, vol. 6, no. 2, pp. 587–609, 2024, doi: 10.46464/tdad.1499265.
ISNAD Baş, Nurettin - Yakut, Önder. “Deprem Sonrasında İhtiyaç Ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması”. Türk Deprem Araştırma Dergisi 6/2 (December 2024), 587-609. https://doi.org/10.46464/tdad.1499265.
JAMA Baş N, Yakut Ö. Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması. TDAD. 2024;6:587–609.
MLA Baş, Nurettin and Önder Yakut. “Deprem Sonrasında İhtiyaç Ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması”. Türk Deprem Araştırma Dergisi, vol. 6, no. 2, 2024, pp. 587-09, doi:10.46464/tdad.1499265.
Vancouver Baş N, Yakut Ö. Deprem Sonrasında İhtiyaç ve Yaşam Malzemeleri Talep Uygulaması. TDAD. 2024;6(2):587-609.

AÇIK ERİŞİM ve LİSANS


Bu derginin içeriği Creative Commons Attribution 4.0 International Non-Commercial License'a tabidir.




Flag Counter