Book Review

SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI

Volume: 11 Number: 18 January 28, 2021
EN TR

SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI

Öz

Adiloğlu’nun Gece Kitaplığı tarafından 2016 yılında ilk baskısı yapılan Sovyet Egemenliğinden Önceki Karaçay-Malkar Edebiyatı adlı eserinin tanıtımıdır.    Kuzey Kafkasya’da yaşayan Türkler arasında Kumuk, Nogay ve Karaçay-Malkarlar önemli bir kesimi oluşturmaktadır. Dil, din, edebiyat, anane ve tarih bakımından bir bütünlüğe sahip olan Karaçay-Malkar Türkleri, yaklaşık 15. yüzyıldan 1944’e kadar tek bir topluluk hâlinde Kuzey Kafkasya’da yaşamıştır (Özkan 2007: 176-187). Sovyet hükûmeti, Karaçay-Malkar halkını sözde her birine özerk yönetimler vermek amacıyla - aslında halkı birbirinden ayırarak daha rahat asimile edebilmek için - idari bakımdan ikiye bölmüştür. Karaçay Türkleri Çerkeslerle aynı idare altında toplanarak Karaçay-Çerkes özerk bölgesine, Malkar Türkleri ise Kabardey Çerkesleri ile aynı yönetimde birleştirilerek Kabardin-Balkar Özerk Cumhuriyeti’ne bağlanmışlardır. Sovyetler Birliği’nin almış olduğu kararla Karaçay Türkleri 1943’te, Malkar Türkleri 1944’te Orta Asya ve Sibirya’ya topluca sürgüne gönderilmiştir. Bu sürgünde Karaçay-Malkar Türkleri toplam nüfusunun yarısını kaybetmiştir (Tavkul 1993: 44-50). Bugün Karaçay-Malkar Türkleri yoğun olarak Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti ve Kabardey-Malkar Cumhuriyeti’nde yaşamaktadırlar. Ayrıca Rusya Federasyonu’na bağlı çeşitli yerlerde, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, ABD ve Suriye’de yaşayan Karaçay-Malkar Türkleri ile birlikte Karaçay-Malkarların dünyadaki toplam nüfusunun 350 bin civarında olduğu düşünülmektedir (Adiloğlu 2016: 15). Dr. Öğr. Üyesi Adilhan Adiloğlu, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Kafkas-Karaçay kökenli bir aileye mensup olan Dr. Adilhan Adiloğlu’nun Karaçay-Malkarlar ile ilgili alana katkı sağlayan pek çok ulusal ve uluslararası makale, tebliğ, kitap bölümü, ansiklopedi maddesi gibi çalışmaları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Adiloğlu, Sovyet Döneminde Karaçay Malkar Edebiyatı, Karaçay-Malkar Türkleri, Karaçay-Balkar Türkçesiyle Basılmış İlk Kitap Kitâbü Mürşidi’n-Nisâ, Kerim Otar: Şairin Sözü kitapları ile de tanınmaktadır. Adiloğlu’nun Gece Kitaplığı tarafından 2016 yılında ilk baskısı yapılan Sovyet Egemenliğinden Önceki Karaçay-Malkar Edebiyatı adlı eseri 2015 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladığı doktora tezinden üretilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adiloğlu, Adilhan. (2016). Sovyet Egemenliğinden Önceki Karaçay-Malkar Edebiyatı. Ankara: Gece Kitaplığı.
  2. Özkan, Nevzat. (2007). Türk Dilinin Yurtları. Ankara: Akçağ Yayınları.
  3. Tavkul, Ufuk. (1993). Kafkasya Dağlılarında Hayat ve Kültür. Karaçay-Malkar Türklerinde Sosyo-Ekonomik Yapı ve Değişme Üzerine Bir İnceleme. İstanbul: Ötüken.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Literary Studies

Journal Section

Book Review

Authors

Publication Date

January 28, 2021

Submission Date

August 25, 2020

Acceptance Date

December 17, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 11 Number: 18

APA
Bilgin Aksoy, G. (2021). SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI. Tehlikedeki Diller Dergisi, 11(18), 225-228. https://izlik.org/JA53NH53KB
AMA
1.Bilgin Aksoy G. SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI. JofEL. 2021;11(18):225-228. https://izlik.org/JA53NH53KB
Chicago
Bilgin Aksoy, Gökçen. 2021. “SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI”. Tehlikedeki Diller Dergisi 11 (18): 225-28. https://izlik.org/JA53NH53KB.
EndNote
Bilgin Aksoy G (January 1, 2021) SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI. Tehlikedeki Diller Dergisi 11 18 225–228.
IEEE
[1]G. Bilgin Aksoy, “SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI”, JofEL, vol. 11, no. 18, pp. 225–228, Jan. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA53NH53KB
ISNAD
Bilgin Aksoy, Gökçen. “SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI”. Tehlikedeki Diller Dergisi 11/18 (January 1, 2021): 225-228. https://izlik.org/JA53NH53KB.
JAMA
1.Bilgin Aksoy G. SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI. JofEL. 2021;11:225–228.
MLA
Bilgin Aksoy, Gökçen. “SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI”. Tehlikedeki Diller Dergisi, vol. 11, no. 18, Jan. 2021, pp. 225-8, https://izlik.org/JA53NH53KB.
Vancouver
1.Gökçen Bilgin Aksoy. SOVYET EGEMENLİĞİNDEN ÖNCEKİ KARAÇAY-MALKAR EDEBİYATI. JofEL [Internet]. 2021 Jan. 1;11(18):225-8. Available from: https://izlik.org/JA53NH53KB