Research Article

KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ

Number: 46 October 31, 2018
  • Karlygash Sarekenova
EN TR

KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ

Abstract

Dilimizin kelime hazinesinde sadece birer sözcükle değil, birkaç sözün bir araya gelmesiyle yapılan birleşik sözcüklere de rastlanır. Örneğin (direkt çeviri): ala ağız (kavga etmek), taya işaret basılmışçasına (çok belli, anlaşılmaması zor), saçı dik durmak (kalbi yerinden fırlamak), koyun ağzından ot almaz (karıncayı bile incitmez), koyun üzerinde tarlakuşunun yumurta bırakması (barış zamanında yaşamak). Kazak dilinde bunun gibi birleşik sözcükler fazlasıyla vardır. Bunlar deyimler veya kalılplaşmış sözler olarak adlandırılır. Kalıplaşmış söz en az iki sözden oluşup bütün bir anlamı içeren birleşik sözcüklerdir. Deyimler kullanım alanına göre üç yönden dikkate alınmaktadır: 1) Eski deyimler 2) Pasif deyimler 3) Dilimizde etkin bir şekile kullanılan aktif deyimler. Eski kalıplaşmış sözler dediğimiz şimdiki zamanda kullanılmayan, anlamını ancak sözlükten anlayabildiğimiz, genellikle kurgusal edebiyat dilinde, onun içinde tarihî eserlerde kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Eski deyimler arkaizmler (kullanımdan düşmüş deyimler) ve tarihî deyimler olarak ikiye bölünür. Arkaizm deyimler gelenek ve toplumsal bilinç ile ilgili deyimler, âdetlerle ilgili deyimler, din anlayışıyla ilgili deyimler, ev yaşantısyla ilgili deyimler, insanla ilgili deyimler, ruh hâli ve keyifle ilgili deyimler olarak gruplara ayrılmaktadır.

Keywords

References

  1. ƏБІЛҚАСЫМОВ, Бабаш (1983), Əбілғазының «Шежіре-и-түркі» атты шығармасындағы тұрақты тіркестер // Ескі түркі жазба ескерткіштері туралы зерттеулер. – Алматы: Ғылым. – 82-97-б.
  2. БОЛҒАНБАЙҰЛЫ, Əсет; ҚАЛИҰЛЫ, Ғұбайдолла (1997), Қазіргі қазақ тілінің лексикологиясы мен фразеологиясы. – Алматы: Санат. – 256 б.
  3. БОРАНБАЕВА, Гүлнұр (1994), ХV-ХVІІІ ғ. Қазақ поэзиясы тіліндегі фразеологизмдер. Филол. ғыл. канд. дисс. –Алматы. – 169 б.
  4. ЖҰБАНОВ, Еcет (1978), Эпос тілінің өрнектері. – Алматы: Ғылым, – 184 б. Қазіргі қазақ тілі (1954). – Алматы: Ғылым. – 564 б.
  5. СЫЗДЫҚ, Рабиға (1997). Сөз құдіреті. – Алматы: Санат. – 224 б.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Language Studies

Journal Section

Research Article

Authors

Karlygash Sarekenova This is me

Publication Date

October 31, 2018

Submission Date

March 3, 2017

Acceptance Date

May 22, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 46

APA
Sarekenova, K. (2018). KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ. Türk Dünyası Dil Ve Edebiyat Dergisi, 46, 197-214. https://izlik.org/JA67EA28WN
AMA
1.Sarekenova K. KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 2018;(46):197-214. https://izlik.org/JA67EA28WN
Chicago
Sarekenova, Karlygash. 2018. “KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ”. Türk Dünyası Dil Ve Edebiyat Dergisi, nos. 46: 197-214. https://izlik.org/JA67EA28WN.
EndNote
Sarekenova K (October 1, 2018) KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi 46 197–214.
IEEE
[1]K. Sarekenova, “KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ”, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, no. 46, pp. 197–214, Oct. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67EA28WN
ISNAD
Sarekenova, Karlygash. “KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ”. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 46 (October 1, 2018): 197-214. https://izlik.org/JA67EA28WN.
JAMA
1.Sarekenova K. KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 2018;:197–214.
MLA
Sarekenova, Karlygash. “KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ”. Türk Dünyası Dil Ve Edebiyat Dergisi, no. 46, Oct. 2018, pp. 197-14, https://izlik.org/JA67EA28WN.
Vancouver
1.Karlygash Sarekenova. KAZAK DİLİNDEKİ DEYİMLERİN KULLANIM ÖZELLİKLERİ. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi [Internet]. 2018 Oct. 1;(46):197-214. Available from: https://izlik.org/JA67EA28WN