Japon kan otu olarak bilinen Berberis thunbergii çeşitli fitokimyasal bileşenleri nedeniyle birçok tıbbi özelliğe sahiptir. Bu nedenle, B. thunbergii’nin hidroetanolik ekstraktının fitokimyasal içeriği, antioksidan, anti-inflamatuar ve enzim inhibisyon aktiviteleri incelenmiştir. LC-MS/MS ve GC-MS/MS analizinde ekstraktın ana bileşenleri sırasıyla klorojenik ve oleik asit olarak belirlendi. Toplam fenol ve flavonoid miktarları sırasıyla 259.40±0.96 mg GAE/g ekstrakt ve 2.60±0.57 mg QE/g ekstrakt olarak bulunmuştur. FRAP testinde 6.38 mg TE/g ekstrakt düzeyinde demiri indirgediği ve DPPH˙ radikal süpürme testinde %85.26 oranında radikal süpürme etkisine sahip olduğu kaydedilmiştir. Ekstraktın antiinflamatuar özelliği 60.80±2.22 µg/mL düzeyinde iken DFS nin 45.23±0.68 bulundu. Enzim inhibisyonu açısından değerlendirildiğinde, üreazı düşük düzeyde (44,19±0,22 µg/mL) ve ksantin oksidazı yüksek düzeyde (0,91±0,21 µg/mL) inhibe ettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca, DNA’yı %57,55 oranında (Form I değeri) koruduğu kaydedilmiştir.
Yüksek antioksidan ve ksantin oksidaz inhibisyon etkileri nedeniyle B. thunbergii’nin gıda, kozmetik ve tıp alanlarında potansiyel uygulamalara sahip olduğu düşünülmektedir.
BAP04-A-2025-5586
Berberis thunbergii, also known as Japanese dogwood, has many medicinal properties due to its rich phytochemical components. Therefore, B. thunbergii hydroethanolic extract was investigated phytochemical content, antioxidant, anti-inflammatory, and enzyme inhibition activities. In LC-MS/MS and GC-MS/MS analysis, the main components of the extract were determined as chlorogenic and oleic acid, respectively. Total phenol and flavonoid amounts were found as 259.40±0.96 mg GAE/g extract and 2.60±0.57 mg QE/g extract, respectively. It was recorded that it could reduce iron as 6.38 mg TE/g extract in the FRAP test and had a radical scavenging effect of 85.26% in the DPPH֗ scavenging test. The anti-inflammatory property of the extract was found to be 60.80±2.22 µg/mL, while DFS was found to be 45.23±0.68. Additionally, in enzyme inhibition, it was observed that it inhibited urease at a low level of 44.19±0.22 µg/mL and xanthine oxidase at a high level of 0.91±0.21 µg/mL. It was recorded that it protected DNA with a 57.55% Form I value. Due to its high antioxidant and XO inhibition effects, B. thunbergii is thought to have potential applications in food, cosmetics, and medicine.
Ondokuz Mayis University
BAP04-A-2025-5586
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Analytical Biochemistry, Bioassays |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Project Number | BAP04-A-2025-5586 |
| Submission Date | April 16, 2025 |
| Acceptance Date | September 5, 2025 |
| Publication Date | September 26, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 14 Issue: 3 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.