Bingöl koşullarında yaygın fiğ ve koca fiğ çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi
Abstract
Bu araştırma, Bingöl ekolojik koşullarında yaygın fiğ ve koca fiğ çeşitleri için uygun ekim zamanının belirlenmesi amacıyla 2015 yılında yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine uygun olacak şekilde iki adet yaygın fiğ ve iki adet koca fiğ çeşidi ile bunların üç farklı ekim zamanı olacak şekilde yürütülmüştür. Araştırmada; yaygın fiğ ve koca fiğ için bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, tane verimi, kes verimi, bin tane ağırlığı, ham protein oranı, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) değerlerine ilişkin veriler ele alınmıştır. Elde edilen veriler doğrultusuna, en yüksek sonuçların erken yapılan ekimlerden elde edildiği belirlenmiştir. Bingöl koşullarında hem yaygın fiğ hem de koca fiğ için en uygun ekim zamanının Nisan ayı olacağı sonucuna varılmıştır.
Keywords
References
- [1] Kökten, K., Bingöl ekolojik koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) hat ve çeşitlerinde tohum verimi ve bazı tarımsal özelliklerin belirlenmesi, Bingöl Üniv. Fen Bil. Dergisi, 1(2), 2011.
- [2] Bakoğlu, A., Kökten, K., Akçura, M., Bazı Adi Fiğ (Vicia sativa L.) Hat ve Çeşitlerinin Bingöl Kuru Şartlarında Adaptasyonu Üzerine Bir Çalışma, 3. Bingöl Sempozyumu, 17-19 Eylül, Bingöl, 2010.
- [3] Anonim, Bingöl İli Meteoroloji Verileri, Bingöl Meteoroloji İl Müdürlüğü, 2015.
- [4] Sezen, Y., Gübreler ve Gübreleme, Atatürk Üniversitesi Yayınları No:679, Ziraat Fakültesi Yayınları No:303, s.15, Erzurum, 1995.
- [5] Karaman, M.R., Bitki Besleme, Gübretaş Rehber Kitaplar Dizisi:2. Editör: Zengin, M., Toprak ve Bitki Analiz Sonuçlarının Yorumlanmasında Temel İlkeler (Bölüm 12), Sayfa: 874, 2012.
- [6] Anonim, Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara, 2016.
- [7] Kalaycı, M., Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırma İçin Varyans Analiz Modelleri, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No:21, 2005.
- [8] Yücel, C., Avcı, M., Yücel, H., Çınar, S., Çukurova taban koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) hat ve çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi ile ilişkili özelliklerin saptanması, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 13 (1-2), 2004.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 5, 2017
Submission Date
October 5, 2017
Acceptance Date
May 3, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 6 Number: 1