Review

Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları

Volume: 8 Number: 1 June 30, 2019
EN TR

Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları

Abstract

Hasat sonrası zararlılarla mücadele, ürün kalitesinin korunması ve depolama süresinin maksimum sürede tutulması için çok önemlidir. Bu nedenle son zamanlarda çeşitli alternatif mücadele yöntemleri yaş meyve ve sebzelerde de denenmektedir.

Ürünlerde kaliteyi sürdürmek, kalıntı problemlerini, çevreye zararı ve böceklerde zamanla gelişen direnç problemlerini hatta mücadele yöntemlerinde maliyeti azaltmak için, fiziksel yöntemler iyi bir alternatif olmuştur.

Yüksek ya da düşük sıcaklık uygulamaları olarak kullanılan bazı fiziksel metotlar kuru ısıtma, buhar ısıtma, sıcak su ve basınçlı sıcak hava veya oda soğutma, basınçlı hava ya da vakumlu soğutma, hidro soğutma, buz kullanmadır. Bu uygulama seçenekleri bazen tek ya da birkaçının kombinasyonu ile denenmiştir.

Son zamanlardaki çalışmalar ve yayınlar da bu yönelimi doğrulamaktadır. Bu nedenlerle bu derleme makale yüksek ve düşük sıcaklık uygulamalarındaki en son çalışmaları içermektedir.

Keywords

References

  1. [1]Aly,M.F.K.,Kraus,D.A.,Burrack,H.J.2017.Effects of postharvest cold storage on the development and survival of ımmature Drosophila suzuki (Diptera: Drosophilidae) in artificial diet and fruit. J.of Eco. Ento.,10(1),87–93.
  2. [2]Amor,R.B.,Dhouibi,M.H.,Aguayo,E.,2016.Hot water treatments combined with cold storage as a tool for Ectomyelois ceratoniae mortality and maintenance of Deglet Noor palm date quality. J.of Posthar. Bio. and Techno. 112, 247–255.
  3. [3]Anonymus.2018.WebSitesi:http://www.postharvest.nt.au/postharvest fundamentals /cooling-and storage /cooling- methods / ErişimTarihi:15.04.2018.
  4. [4]Arthur,Frank,H.,Johnson,Judy,A.,Neven,Lisa,G.,Hallman,Guy,J.,Follett, Peter,A.,2009. Insect Pest Management in Postharvest Ecosystems in the United States of America.In:Outlooks on pest managements.Research information. Ltd.20(6), pp. 279-284.[
  5. 5]Boardman,L.,Grout,T.G. ve Terblanche, J.S.,2012.False codling moth Thaumatotibia leucotreta (Lepidoptera,Tortricidae larvae are chill-susceptible.J. of Insect Science. 19, 315–328.
  6. [6]Castro,R., Fallik, E., Lavy, N.E., Tuvia,S.A.,Rempoulakis,P.,Nestel,D.,2016. Effects of cold post-harvest treatments of sweet bell peppers on the development of the Mediterranean fruit fly (Ceratitis capitata).120,16–22.
  7. [7]Cheng,J.,Su,Q,Jiao,X.,Shi,C.,Yang,Y.,H an,H.,Xie,W.,Guo,Z.,Wu,Q, Xu, B.,Wang, S., Zhang,Y. 2017. Effects of heat shock on the Bradysia odoriphaga (Diptera:Sciaridae).
  8. [8]Fallik,E.,Perzelan,Y.,Tuvia,S.A.,Lavy, E.N., Nestel, D., 2012.Development of cold quarantine protocols to arrest the development of the Mediterranean fruit fly (Ceratitis capitata) in pepper (Capsicum annuum L.) fruit after harvest. J. of Postharvest Bio. and Techn.70 ,7–12.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Review

Publication Date

June 30, 2019

Submission Date

November 9, 2018

Acceptance Date

May 2, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 8 Number: 1

APA
İstek, Ş., & Ferizli, A. G. (2019). Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları. Turkish Journal of Nature and Science, 8(1), 37-42. https://izlik.org/JA46LR26EL
AMA
1.İstek Ş, Ferizli AG. Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları. TJNS. 2019;8(1):37-42. https://izlik.org/JA46LR26EL
Chicago
İstek, Şule, and Ahmet Güray Ferizli. 2019. “Yaş Meyve Ve Sebze Zararlıları Ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları”. Turkish Journal of Nature and Science 8 (1): 37-42. https://izlik.org/JA46LR26EL.
EndNote
İstek Ş, Ferizli AG (June 1, 2019) Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları. Turkish Journal of Nature and Science 8 1 37–42.
IEEE
[1]Ş. İstek and A. G. Ferizli, “Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları”, TJNS, vol. 8, no. 1, pp. 37–42, June 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46LR26EL
ISNAD
İstek, Şule - Ferizli, Ahmet Güray. “Yaş Meyve Ve Sebze Zararlıları Ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları”. Turkish Journal of Nature and Science 8/1 (June 1, 2019): 37-42. https://izlik.org/JA46LR26EL.
JAMA
1.İstek Ş, Ferizli AG. Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları. TJNS. 2019;8:37–42.
MLA
İstek, Şule, and Ahmet Güray Ferizli. “Yaş Meyve Ve Sebze Zararlıları Ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları”. Turkish Journal of Nature and Science, vol. 8, no. 1, June 2019, pp. 37-42, https://izlik.org/JA46LR26EL.
Vancouver
1.Şule İstek, Ahmet Güray Ferizli. Yaş Meyve ve Sebze Zararlıları ile Mücadelede Hasat Sonrası Sıcaklık Uygulamaları. TJNS [Internet]. 2019 Jun. 1;8(1):37-42. Available from: https://izlik.org/JA46LR26EL