Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2021, , 25 - 29, 25.06.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.766001

Abstract

References

  • [1] Akyüz N. Süt endüstrisinde yan ürünlerin değerlendirilmesi ve önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1979;10:207-16.
  • [2] Aktaş B, Özdemir P, Basmacıoğlu-Malayoğlu H. Bazı agro-endüstriyel yan ürünlerin doğal antioksidan kaynağı olarak değerlendirilmesi. Hayvansal Üretim, 2013;54:30-5.
  • [3] Vasta V, Nudda A,Cannas A, Lanza M, Priola A. Alternative feed resources and their effects on the quality of meat and milk from small ruminants, Anim Feed Sci Tech, 2008;147:223-46.
  • [4] TÜİK [İnternet] Türkiye İstatistik Kurumu, 2019, [Erişim tarihi: 14.03.2019] Erişim: www.tuik.gov.tr
  • [5] Viveros A, Chamorro S, Pizarro M, Arija I, Centeno C, Brenes A. Effects of dietary polyphenol-rich grape products on intestinal microflora and gut morphology in broiler chicks, Poultry science, 2011;90:566-78.
  • [6] Nerantzis E, Tataridis P. Integrated enology-utilization of winery by-products into high added value products, J. Sci. Tech, 2006;1:79-89.
  • [7] Pinelo M, Arnous A, Meyer AS. Upgrading of grape skins: Significance of plant cell-wall structural components and extraction techniques for phenol release, Trends in Food Science & Technology, 2006;17:579-90.
  • [8] Kocaoğlu Güçlü B, Kara K. Ruminant Beslemede Alternatif Yem Katkı Maddelerinin Kullanımı: 1. Probiyotik, Prebiyotik ve Enzim, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 2009;6(1):65-75.
  • [9] AOAC Official Method of Analysis, The Association of Official Analytical Chemists, Ed. William Horwitz, Animal Feed, 18th ed., Maryland, Chapter 4; 2005. p. 1-72.
  • [10] Anonim [İnternet]. Kanatlı Yemlerinde Enerji Tayini, 02/09/2004 tarihli Resmi Gazete, 2004, [Erişim tarihi: 12.05.2020] Erişim: http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/09/20040902.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/09/20040902.htm
  • [11] Goni I, Brenes A, Centeno C, Viveros A, Saura-Calixto F, Rebole A ve ark. Effect of dietary grape pomace and vitamin e on growth performance, nutrient digestibility, and susceptibility to meat lipid oxidation in chickens, Poultry science, 2007;86:508-16.
  • [12] Apperson KD, Cherian G. Effect of whole flax seed and carbohydrase enzymes on gastrointestinal morphology, muscle fatty acids, and production performance in broiler chickens, Poultry Science, 2017; 96:1228–34.
  • [13] Midilli M, Tuncer ŞS. Broyler Rasyonlarına Katılan Enzim ve Probiyotiklerin Besi Performansına Etkileri, Turk J Vet Anim Sci, 2001;25:895-903.
  • [14] Kalantar M, Schreurs NM, Raza SHA, Khan R, Ahmed JZ, Yaghobfar A, ve ark. Effect of different cereal-based diets supplemented with multi-enzyme blend on growth performance villus structure and gene expression (SGLT1, GLUT2, PepT1 and MUC2) in the small intestine of broiler chickens, Gene Reports, 2019;15:100376.
  • [15] Yuan L, Wang M, Zhang X, Wang Z. Effects of protease and non-starch polysaccharide enzyme on performance, digestive function, activity and gene expression of endogenous enzyme of broilers, PLoS ONE, 2017;12(3):e0173941.
  • [16] Smeets N, Nuyens F, Van Campenhout L, Delezie E, Niewold TA. Interactions between the concentration of non-starch polysaccharides in wheat and the addition of an enzyme mixture in a broiler digestibility and performance trial, Poultry science, 2018;97(6):2064-70.

Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi

Year 2021, , 25 - 29, 25.06.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.766001

Abstract

Bu çalışmada, şarap endüstrisi yan ürünü olan ve yapısal karbonhidratlarca zengin üzüm posasının enzim ile broyler rasyonlarına ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı performans değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma üç ana grup ve her grup dört alt grup içerecek şekilde düzenlenmiştir. Bu amaçla 120 adet 0 günlük Ross 308 ırkı broylerler kullanılmıştır. Kontrol, Üzüm ve Enzim grupları adı altında her grupta 40 adet, her alt grupta 10 adet civciv olacak şekilde dağılım gerçekleştirildi. Kontrol grubu temel rasyonu tüketmiş olup, üzüm grubu temel rasyona %5 üzüm posası ilave edilen rasyonu, enzim grubu ise temel rasyona %0.1 enzim ve %5 üzüm posası ilave edilen rasyonu tüketmiştir. Çalışma sonunda enzim ilavesinin canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını olumlu etkilediği (p<0,05), yem tüketimi üzüm ve enzim gruplarında arttığı (p<0,05), bununla birlikte yemden yararlanmanın ise tüm gruplarda benzer olduğu (p>0,05) görülmüştür. Sonuç olarak yan ürün olarak açığa çıkan yapısal karbonhidratlarca zengin bir ürün olan üzüm posasının enzim ile rasyonlara katılmasının yararlı olacağı belirlenmiştir.

References

  • [1] Akyüz N. Süt endüstrisinde yan ürünlerin değerlendirilmesi ve önemi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1979;10:207-16.
  • [2] Aktaş B, Özdemir P, Basmacıoğlu-Malayoğlu H. Bazı agro-endüstriyel yan ürünlerin doğal antioksidan kaynağı olarak değerlendirilmesi. Hayvansal Üretim, 2013;54:30-5.
  • [3] Vasta V, Nudda A,Cannas A, Lanza M, Priola A. Alternative feed resources and their effects on the quality of meat and milk from small ruminants, Anim Feed Sci Tech, 2008;147:223-46.
  • [4] TÜİK [İnternet] Türkiye İstatistik Kurumu, 2019, [Erişim tarihi: 14.03.2019] Erişim: www.tuik.gov.tr
  • [5] Viveros A, Chamorro S, Pizarro M, Arija I, Centeno C, Brenes A. Effects of dietary polyphenol-rich grape products on intestinal microflora and gut morphology in broiler chicks, Poultry science, 2011;90:566-78.
  • [6] Nerantzis E, Tataridis P. Integrated enology-utilization of winery by-products into high added value products, J. Sci. Tech, 2006;1:79-89.
  • [7] Pinelo M, Arnous A, Meyer AS. Upgrading of grape skins: Significance of plant cell-wall structural components and extraction techniques for phenol release, Trends in Food Science & Technology, 2006;17:579-90.
  • [8] Kocaoğlu Güçlü B, Kara K. Ruminant Beslemede Alternatif Yem Katkı Maddelerinin Kullanımı: 1. Probiyotik, Prebiyotik ve Enzim, Erciyes Üniv Vet Fak Derg, 2009;6(1):65-75.
  • [9] AOAC Official Method of Analysis, The Association of Official Analytical Chemists, Ed. William Horwitz, Animal Feed, 18th ed., Maryland, Chapter 4; 2005. p. 1-72.
  • [10] Anonim [İnternet]. Kanatlı Yemlerinde Enerji Tayini, 02/09/2004 tarihli Resmi Gazete, 2004, [Erişim tarihi: 12.05.2020] Erişim: http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/09/20040902.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/09/20040902.htm
  • [11] Goni I, Brenes A, Centeno C, Viveros A, Saura-Calixto F, Rebole A ve ark. Effect of dietary grape pomace and vitamin e on growth performance, nutrient digestibility, and susceptibility to meat lipid oxidation in chickens, Poultry science, 2007;86:508-16.
  • [12] Apperson KD, Cherian G. Effect of whole flax seed and carbohydrase enzymes on gastrointestinal morphology, muscle fatty acids, and production performance in broiler chickens, Poultry Science, 2017; 96:1228–34.
  • [13] Midilli M, Tuncer ŞS. Broyler Rasyonlarına Katılan Enzim ve Probiyotiklerin Besi Performansına Etkileri, Turk J Vet Anim Sci, 2001;25:895-903.
  • [14] Kalantar M, Schreurs NM, Raza SHA, Khan R, Ahmed JZ, Yaghobfar A, ve ark. Effect of different cereal-based diets supplemented with multi-enzyme blend on growth performance villus structure and gene expression (SGLT1, GLUT2, PepT1 and MUC2) in the small intestine of broiler chickens, Gene Reports, 2019;15:100376.
  • [15] Yuan L, Wang M, Zhang X, Wang Z. Effects of protease and non-starch polysaccharide enzyme on performance, digestive function, activity and gene expression of endogenous enzyme of broilers, PLoS ONE, 2017;12(3):e0173941.
  • [16] Smeets N, Nuyens F, Van Campenhout L, Delezie E, Niewold TA. Interactions between the concentration of non-starch polysaccharides in wheat and the addition of an enzyme mixture in a broiler digestibility and performance trial, Poultry science, 2018;97(6):2064-70.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Articles
Authors

Gökhan Şen 0000-0001-6222-6986

Mehmet Oktay This is me 0000-0002-1487-0096

Şevket Evci 0000-0002-1512-3412

Mehmet Başalan 0000-0003-4827-824X

Publication Date June 25, 2021
Published in Issue Year 2021

Cite

APA Şen, G., Oktay, M., Evci, Ş., Başalan, M. (2021). Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 10(1), 25-29. https://doi.org/10.46810/tdfd.766001
AMA Şen G, Oktay M, Evci Ş, Başalan M. Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi. TDFD. June 2021;10(1):25-29. doi:10.46810/tdfd.766001
Chicago Şen, Gökhan, Mehmet Oktay, Şevket Evci, and Mehmet Başalan. “Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası Ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 10, no. 1 (June 2021): 25-29. https://doi.org/10.46810/tdfd.766001.
EndNote Şen G, Oktay M, Evci Ş, Başalan M (June 1, 2021) Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10 1 25–29.
IEEE G. Şen, M. Oktay, Ş. Evci, and M. Başalan, “Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi”, TDFD, vol. 10, no. 1, pp. 25–29, 2021, doi: 10.46810/tdfd.766001.
ISNAD Şen, Gökhan et al. “Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası Ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10/1 (June 2021), 25-29. https://doi.org/10.46810/tdfd.766001.
JAMA Şen G, Oktay M, Evci Ş, Başalan M. Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi. TDFD. 2021;10:25–29.
MLA Şen, Gökhan et al. “Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası Ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, vol. 10, no. 1, 2021, pp. 25-29, doi:10.46810/tdfd.766001.
Vancouver Şen G, Oktay M, Evci Ş, Başalan M. Broyler Rasyonlarında Üzüm Posası ve Enzim Kullanımının Performans Parametreleri Üzerine Etkisi. TDFD. 2021;10(1):25-9.