Bu çalışmada, çemen (Trigonella foenum-graecum L. cv Berkem) ile yulaf (Avena sativa L. cv Faikbey) ve çavdar (Secale cereale L. cv Aslım-93) otunun silaj karışımlarının (%100:0, %75:25, %50:50, %25:75 ve %0:100) kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasattan sonra bitkiler 2-3 cm boyutlarında kesilmiş, karışım oranlarına göre vakumlu torbalara doldurulmuş ve 25±2 oC'de 60 gün fermantasyona bırakılmıştır. Silaj numunelerinde fiziksel gözlemler (koku, yapı, renk), kuru madde (DM), pH, ham protein (CP), asit deterjan lifi (ADF) ve nötr deterjan lifi (NDF) analizleri yapılmış ve nispi yem değeri (RFV) hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre koku, yapı ve renk puanlarının toplamından oluşan silajların toplam fiziksel puanı 13.30-19.75 arasında, fiziksel kalite ise orta-çok iyi sınıf arasında değişmektedir. Araştırma sonuçlarına göre karışımdaki çemen otu oranının artmasına paralel olarak silaj DM, ADF ve NDF oranlarının düştüğü, pH, CP ve RFV değerlerinin arttığı tespit edilmiştir. Silajların DM, pH, CP, ADF, NDF ve RFV değerleri sırasıyla %15,67-34,33, %5,06-5,79, %6,01-18,17, %32,03-48,90, %40,07-74,53 ve %63,41-148,48 arasında değişmiştir. Sonuç olarak, özellikle kimyasal parametreler dikkate alındığında “%25 yulaf + %75 çemen” karışımının silajının diğer karışımların silajlarına göre daha üstün olduğu sonucuna varılmıştır.
Silaj yulaf çavdar çemen fiziksel özellikler nispi yem değeri
In this study, it was aimed to determine the quality of silage mixtures (100:0%, 75:25%, 50:50%, 25:75% and 0:100%) of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L. cv Berkem) with oat (Avena sativa L. cv Faikbey) and rye (Secale cereale L. cv Aslım-93). Following the harvest, plants were cut in 2-3 cm sizes, filled in vacuum bags according to the mixing ratios and left for fermentation at 25±2 oC for 60 days. Physical observations (smell, structure, color), dry matter (DM), pH, crude protein (CP), acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) analysis were applied to silage samples and relative feed value (RFV) was determined. According to the results obtained, the total physical score of the silages, consisting of the sum of the odor, structure and color scores, ranged between 13.30-19.75 and the physical quality of the silages was ranged between middle-very good class. According to the results of the research, it was determined that the silage DM, ADF and NDF ratios decreased, and the pH, CP and RFV values increased in parallel with the increase in the fenugreek ratio in the mixture. The DM, pH, CP, ADF, NDF and RFV values of the silages varied between 15.67-34.33%, 5.06-5.79%, 6.01-18.17%, 32.03-48.90%, 40.07-74.53% and 63.41-148.48%, respectively. As a result, it was concluded that the silage of “25% oats + 75% fenugreek” mixture was superior to the silages of other mixtures, especially when considered the chemical parameters.
Silage oat rye fenugreek physical traits relative feed value
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 29, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.